Κατεχόμενα: Σκέψεις για μονομερές άνοιγμα της Αμμοχώστου

15
Η τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ» χαρακτηρίζει τη χθεσινή απόφαση του ψευδοκράτους για δικαίωμα επιστροφής των Μαρωνιτών στα κατεχόμενα χωριά τους ως «πρόβα για το άνοιγμα της κλειστής πόλης των Βαρωσίων (Αμμοχώστου)».
Η εφημερίδα κάνει λόγο για «βήμα έκπληξη» υποστηρίζοντας ότι ξεκίνησε η πρωτοβουλία για μονομερές άνοιγμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου.

 

Οι Ελληνοκύπριοι που ζούσαν στην πόλη πριν το 1974 θα μπορούν να επιστρέψουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, αναφέρει η «Μιλιέτ», και προσθέτει ότι το άνοιγμα συζητήθηκε με Αμερικανούς αξιωματούχους και πως τους είπαν πως, στην περίπτωση που αποτελέσει ένα βήμα προς τη λύση, τότε θα το στηρίξουν.

Σύμφωνα με τη «Μιλιέτ», θα είναι μια κίνηση παρόμοια με εκείνη του ανοίγματος μονομερώς των οδοφραγμάτων το 2003. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το θέμα είχε συζητηθεί στην Άγκυρα και το 2012. Ο τότε Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου είχε ετοιμάσει πακέτο για άνοιγμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου, αλλά επειδή ξέσπασε η κρίση της Συρίας δεν υλοποιήθηκε.

Διαβάστε επίσης:  ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ από τον κατάπλου του Θωρηκτού «ΑΒΕΡΩΦ» στο λιμάνι του Δεδέαγατς

Η πρόταση, κατά το δημοσίευμα, συζητήθηκε και στη επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα και η Άγκυρα αντέδρασε θετικά και δόθηκαν οδηγίες να ξεκινήσουν εργασίες.
Εκτιμάται ακόμη πως για να επανέλθει στην παλιά της κατάσταση η πόλη χρειάζεται να ξοδευτούν περίπου 5 δις δολάρια. Η διαδικασία επιστροφής μπορεί να κρατήσει και πέντε χρόνια.