Ο Μακρόν μίλησε ελληνικά στην Πνύκα

24
Μακρόν, ποίημα, Γιώργος Σεφέρης,

Με σχετική ευκολία μίλησε στα ελληνικά ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κατά την αρχή της ομιλίας του στον λόφο της Πνύκας.

Μάλιστα, δεν ήταν μικρό το απόσπασμα του λόγου του στην ελληνική γλώσσα που προκάλεσε έκπληξη και συγκίνηση στους παρευρισκόμενους.

«Σε αυτό το μέρος, οι Αθηναίοι επινόησαν την Δημοκρατία. Το γεγονός ότι παίρνω τον λόγο, εδώ στο ίδιο μέρος ενώπιον σας, το ξέρω, είναι ένα πολύ μεγάλο προνόμιο. Γι’ αυτό ευχαριστώ θερμά την κυβέρνηση και τις Αρχές αλλά ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, που με κάλεσε να μιλήσω από εδώ» είπε στα ελληνικά ο Γάλλος πρόεδρος.

«Ευχαριστώ πολύ κ. Πρωθυπουργέ, βλέπω με αυτό τον τρόπο την αναγνώριση της βαθιάς φιλίας που ενώνει Γαλλία- Ελλάδα», συμπλήρωσε ο κ. Μακρόν και καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους.

Διαβάστε επίσης:  Τσίπρας: Κοινωνικό μέρισμα 1,4 δισ. ευρώ, σε 3,4 εκατομμύρια πολίτες

Στη συνέχεια, μίλησε στην μητρική του γλώσσα, χαριτολογώντας: «Δεν ξέρω αν τα χειροκροτήματα είναι για να σταματήσω τα ελληνικά ή επειδή το έκανα!»

Να θυμίσουμε ότι στις κοινές δηλώσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Μακρόν είχε υποστηρίξει ότι «οι Γάλλοι έχουν μεγαλώσει με ταινίες του Γαβρά και με βιβλία του Καστοριάδη», ενώ είχε επισημάνει πως τα ελληνικά έχουν επιλέγει ως δεύτερη γλώσσα στα γαλλικά σχολεία.