Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα από το τζιχάντ

67
Ελλάδα, τζιχάντ, κίνδυνος,

Προς το παρόν τουλάχιστον, στην Ελλάδα δεν υπάρχει σοβαρός φόβος διείσδυσης φανατικών ισλαμιστών σε ευαίσθητους χώρους.

Η ανησυχία, όμως, που απλώνεται στην Ευρώπη για τη ριζοσπαστικοποίηση και την ένταξη μουσουλμάνων με ευρωπαϊκά διαβατήρια στο ISIS δεν αφήνει αδιάφορες τις ελληνικές αρχές ασφαλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν και στην Ελλάδα, ειδικά στην Αθήνα, μουσουλμάνοι μετανάστες που έχουν πάρει αυτό τον δρόμο. Πρόκειται για άτομα που ήταν εδώ και χρόνια φονταμενταλιστές, αλλά και για άτομα που ριζοσπαστικοποιήθηκαν πρόσφατα. Κατά κανόνα, είναι νέοι σε ηλικία μετανάστες κυρίως από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και το Μπαγκλαντές.

Όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο χώρος που καλλιεργείται μία ακραία εκδοχή του Ισλάμ είναι τα τζαμιά. Στην Ελλάδα είναι τα εκατοντάδες σπίτια που λειτουργούν σαν ανεπίσημοι τόποι λατρείας. Πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, σ’ αυτούς τους χώρους δεν διακινείται ανοικτή προπαγάνδα υπέρ του ISIS και της Αλ Κάιντα.

Διαβάστε επίσης:  Μητσοτάκης: Κρύβουν την ευθύνη τους στη λάσπη

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, προωθείται ο ισλαμικός φονταμενταλισμός. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, επειδή οι τρομοκράτες στρατολογούν από τη δεξαμενή των φανατικών.

Αρμόδιος παράγοντας μας είπε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στους άτυπους χώρους λατρείας. Επίσης, έχουν και μια γενική εικόνα για το κλίμα που επικρατεί στις κοινότητες των μουσουλμάνων που βρίσκονται εδώ τα τελευταία χρόνια.

Δεν έχουν, όμως, καθαρή εικόνα για όσους έχουν έρθει με το κύμα του 2015-16 και έχουν εγκλωβισθεί εδώ. Οι εξαιρέσεις είναι ελάχιστες και αφορούν άτομα, για τα οποία υπάρχει ειδοποίηση από δυτικές υπηρεσίες.