Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Θα βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις …η Βρίσα να ξαναγίνει όπως ήταν»

17
Π.Παυλόπουλος, Βρίσα Λέσβου,

Τη διαβεβαίωση ότι θα βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις το χωριό της Βρίσας να ξαναγίνει όπως ήταν έδωσε από τη Λέσβο σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ενώ κάλεσε και την Ευρωπαϊκή Ένωση να συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση.

Προερχόμενος από τα Ψαρρά όπου συμμετείχε στις εκδηλώσεις της επετείου του ολοκαυτώματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε στις 3:30 το απόγευμα με ελικόπτερο στον Πολιχνίτο όπου τον υποδέχθηκαν η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου , ο δήμαρχος Λέσβου και οι αρχές του τόπου. Στη συνέχεια μετέβη στο πολύκεντρο του χωριού όπου εκεί τον ενημέρωσαν ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και ο πρόεδρος του τμήματος γεωλογίας του Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Βούλγαρης για την αποτίμηση της κατάστασης μετά τον μεγάλο σεισμό των 6,3 ρίχτερ στις 12 Ιουνίου .

 

Σύμφωνα με τον κύριο Λέκκα υπέστησαν ζημιές 12 συνολικά οικισμοί της Νότιας Λέσβου με τη σημαντικότερες βλάβες να εντοπίζονται στη Βρίσα σε ποσοστό 50% τω σπιτιών , με το Πλωμάρι να ακολουθεί σε ποσοστό 15% και οι υπόλοιποι οικισμοί μικρότερης έκτασης ζημιά.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε τη Βρίσα , περπάτησε μέσα στα πληγωμένα σοκάκια της και διαπίστωσε το μέγεθος της μανίας του εγκέλαδου σε αυτό το κόσμημα όπως είπε της περιοχής.

Στη Βρίσα ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του τμήματος γεωγραφίας του πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκο Σουλακέλλη για τις ενέργειες που έχουν γίνει αλλά και που απαιτούνται για την γρήγορη ανοικοδόμηση της περιοχής.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι «, θα βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις η Βρίσα να ξαναγίνει όπως ήταν. Πρέπει όμως και η ΕΕ στο πλαίσιο της αλληλεγγύης να συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση. Στην ΕΕ στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας υπάρχουν κανόνες για αυτές τις περιπτώσεις, ακόμη περισσότερο στις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών που σήκωσαν και το προσφυγικό, , η ΕΕ πρέπει να φτάσει αυτούς τους κανόνες μέχρι τα όρια των δυνατοτήτων τους». Μίλησε με τον πρόεδρο του χωριού και μέλη συλλόγων Βρισαγωτών που από την πρώτη σριγμή βρέθηκαν δίπλα στους συγχωριανούς τους διαβεβαιώνοντας τους ότι η πολιτεία είναι δίπλα τους.

Διαβάστε επίσης:  «Βγαίνει μπροστά» ο Τσίπρας για ΔΕΗ, πλειστηριασμούς

Ο κύριος Παυλόπουλος που συνοδευόταν από τον Υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουπλή και τον Υφυπουργό Παιδείας Κώστα Ζουράρι , ενημέρωσε ότι οι δύο Έλληνες επίτροποι οι κύριοι Στυλιανίδης και Αβραμόπουλος έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για να μπουν μπροστά οι μηχανισμοί της ΕΕ. «Η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο βασική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και θεσμικός κανόνας που πρέπει να εφαρμοστεί, είναι κομμάτι του πολιτισμού της κυρίως για τις ακριτικές περιοχές όπως είναι η Λέσβος». Ο πρόεδρος της δημοκρατίας ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη λαβωμένη Βρίσα διαβεβαιώνοντας ότι «θα συνεργαστούμε όλοι , σε αυτό δε μας χωρίζει τίποτα, δε θα αφήσουμε η ανοικοδόμηση της περιοχής να μείνει μόνο λόγια».

«Η παρουσία σας εδώ, εκδήλωση του αυθεντικού ενδιαφέροντός σας, γίνεται για όλους εμάς ένα σημείο στήριξης και ελπίδας, τόνισε η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου,σήμερα κύριε Πρόεδρε, η αγωνιώδης μέριμνα όλων μας είναι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και τις ανάγκες των ανθρώπων με τον ταχύτερο και καλύτερο δυνατό τρόπο».

«Από την πρώτη μέρα του μεγάλου σεισμού είχαμε τις δηλώσεις στήριξης αξιωματούχων της ΕΕ,τώρα περιμένουμε και την εφαρμογή τους στην πράξη» τόνισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός.