Ένταση στη Βουλή με το καλημέρα της συζήτησης για τη χρηματοδότηση κομμάτων και ΜΜΕ

52
πρωθυπουργός, δημοσιογράφοι, χρέος, Κίνα,

Για θολό νομοθετικό τοπίο και συνθήκες που ευνοούσαν δωροδοκίες και προνομιακά δάνεια σε κόμματα έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νίκος Παρασκευόπουλος, υπεραμυνόμενος της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής και τονίζοντας ότι, στόχος είναι να υπάρξει κάθαρση στη χρηματοδότηση. «Δεν έχουν γίνει αποκαλύψεις. Δεν υιοθετούμε την τακτική ηχηρού λόγου, αλλά θέλουμε να δώσουμε εξηγήσεις γιατί όλη η πολιτεία έχει ανάγκη την κάθαρση», υπογράμμισε ο κ. Παρασκευόπουλος κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης της κυβέρνησης για Εξεταστική Επιτροπή που θα διερευνήσει δάνεια κομμάτων και Μέσων Ενημέρωσης.

«Η κυβέρνηση δεν επιδιώκει αποδιοπομπαίους τράγους, στιγματισμό αντιπάλων της, αλλά να αντιμετωπιστεί η διαφθορά με όρους κράτους δικαίου. Η κυβέρνηση αντί να εκμεταλλευτεί τη θέση της βοηθά στο να έρθει στο φως όλο το τοπίο της δανειοδότησης και να διαχωρίσει δικαίους και αδίκους», επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης. «Η Εξεταστική Επιτροπή δεν θα παρέμβει σε υποθέσεις που βρίσκονται στη δικαιοσύνη, αλλά θα δει ορισμένα πράγματα που μπορούν να αξιοποιηθούν από τις αρμόδιες αρχές. Το θέμα των δανείων, κυρίως των κομμάτων, αποτελεί ένα κομμάτι στο όλο περιβάλλον της διαφθοράς.

Οι δανειοδοτήσεις όμως κομμάτων και μέσων ενημέρωσης είχαν πρόσθετο βάρος στην ελληνική κοινωνία», πρόσθεσε. Ο κ. Παρασκευόπουλος, μίλησε ακόμα για «νομοθετικά κενά που υπήρχαν στην εποπτεία των δανειοδοτήσεων των κομμάτων, αλλά και για συνθήκες που έδιναν την δυνατότητα να αναπτυχθούν δωροδοκίες, να δίνονται δάνεια με προνομιακούς όρους ή να διαγράφονται», τονίζοντας ότι αυτό το θολό τοπίο πρέπει να ψάξει η Εξεταστική. «Όταν μπορεί ένα κόμμα να παίρνει δάνειο πολύ μεγαλύτερο από τις ανάγκες του με προνομιακούς όρους πρέπει να εξεταστεί. Και βεβαίως, πρέπει να ρωτηθεί η Τράπεζα της Ελλάδος για τις δανειοδοτήσεις. Αλλά πολλοί σε αυτό το παιχνίδι ανακατεύτηκαν. Πέρα από τις τράπεζες, πρέπει να εξεταστούν και όσοι άλλοι είχαν ευθύνες», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι «έχουμε ενδείξεις για να ερευνήσουμε».

Διαβάστε επίσης:  ΤΡΑΓΩΔΙΑ - Κρήτη! Τροχαίο με δύο νεκρούς

Ο Τσίπρα επιτέθηκε σε Μητσοτάκη

Στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, απευθύνθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για να καταλογίσει στον ίδιο και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι επιχειρεί να «διατηρήσει» τη σιωπή του για «κρίσιμα ζητήματα», στα οποία η κυβέρνηση ζητεί πολιτικές απαντήσεις για τη «στρατηγική» του «στρίβειν διά των αγωγών και μηνύσεων».

«Κύριε Μητσοτάκη, σήμερα σκοπεύω να ασκήσω πολιτική κριτική και να ζητήσω εξηγήσεις. Ελπίζω να μην απαντήσετε ακόμη μία φορά με μηνύσεις και αγωγές, γιατί εδώ και καιρό έχετε ακολουθήσει αυτήν την τακτική, προκειμένου να διατηρήσετε την σιωπή σας» είπε ο κ. Τσίπρας στον πρόεδρο της ΝΔ, κατά την έναρξη της ομιλίας του στην συνεδρίαση της Ολομέλειας επί της πρότασης που έχουν καταθέσει ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ προκειμένου να συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή που θα διερευνήσει την νομιμότητα και τους όρους των δανειοδοτήσεων των κομμάτων και των ΜΜΕ από τις τράπεζες.

Επικαλούμενος τις δύο μηνύσεις που υπέβαλαν ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς στην κυβερνητική εκπρόσωπο, Όλγα Γεροβασίλη, τόνισε αυτές οι μηνύσεις έγιναν «γιατί είχε το θράσος η κυβερνητική εκπρόσωπος να ασκήσει πολιτική κριτική σε δημοσιεύματα και να ζητήσει απαντήσεις και εξηγήσεις». «Και εσείς αντί για απαντήσεις επί της ουσίας έχετε εισαγάγει φαίνεται τη στρατηγική του “στρίβειν διά των μηνύσεων και των αγωγών”» πρόσθεσε. «Είναι ευκαιρία να δώσετε σήμερα στον ελληνικό λαό ξεκάθαρες απαντήσεις πως αυτή η χώρα έφτασε έως εδώ. Συνεχίζετε να καλύπτετε τον κ. Παπασταύρου και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά όταν μάλιστα αποκαλύπτεται γιατί έκρυβε τις λίστες στα συρτάρια της», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ