Η Χουριέτ κάνει …Ρωσικό μάθημα στον Ερντογάν

112
Ρωσία, Τουρκία, απειλεί,

«Νομικά μιλώντας, η Τουρκία δεν διέπραξε κάποια παρανομία όταν κατέρριψε, την Τρίτη, το ρωσικό SU-24 το οποίο παραβίασε τον εναέριο χώρο της. Δόθηκαν πολλαπλές προειδοποιήσεις και οι «κανόνες εμπλοκής» ήταν γνωστοί στη Μόσχα. Οι σύμμαχοι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ επίσης επισημαίνουν το γεγονός ότι η Τουρκία δεν παρανόμησε».

Αυτά επισημαίνει σε άρθρο του στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» ο πολιτικός αναλυτής Σεμίχ Ιντίζ. Προσθέτει: «Αλλά αυτό δεν αλλάζει το ότι οι πολιτικές συνέπειες του γεγονότος θα είναι κάθε άλλο παρά θετικές, τόσο για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χώρων, όσο και για την κατάσταση στη Συρία».

Όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ Κρεμλίνου και Άγκυρας, ο Ιντίζ εστιάζει κυρίως στην οικονομία.

Η Τουρκία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από το ρωσικό φυσικό αέριο και από τη ρωσική αγορά και από τους εκατομμύρια ρώσους τουρίστες που συρρέουν κάθε χρόνο τη χώρα και ο Τούρκος αναλυτής υπενθυμίζει πως «η ετοιμότητα της Ρωσίας να θυσιαστεί, κάθε φορά που ξυπνούν εθνικιστικά αισθήματα, αποτελεί ιστορικό δεδομένο».

«Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, είναι σαφές για ποιο λόγο ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα συμφέρον από την κλιμάκωση της κρίσης με τη Ρωσία. Έχει αναμφίβολα διαπιστώσει ότι όποιος προκαλεί τη ‘Ρωσική Αρκούδα’ αποδέχεται και το κόστος», υπογραμμίζει.

Διαβάστε επίσης:  ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Η μέλισσα έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή κατοικίδια

Σχετικά με την κατάσταση στη Συρία, ο Ιντίζ σημειώνει πως η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού όχι μόνο δεν θα αποθαρρύνει τη Ρωσία όσον αφορά τη σημαντική υποστήριξη που παρέχει στον Μπασάρ Αλ Άσαντ (τον οποίο η Άγκυρα θέλει να δει να εγκαταλείπει την εξουσία) αλλά θα εντείνει τις ρωσικές επιδρομές βόρεια της Λαττάκειας κατά ομάδων που υποστηρίζονται από την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων και των Τουρκμένων.

«Εφόσον η Ρωσία δεν παραβιάσει ξανά τον τουρκικό εναέριο χώρο, υπάρχουν ελάχιστα πράγματα, αν όχι τίποτα απολύτως, που μπορεί να κάνει η Τουρκία για να εξασφαλίσει ότι η Ρωσία δεν θα (συνεχίσει) να βομβαρδίζει με περισσότερη ένταση και σφοδρότητα τους Τουρκμένους. Η Αγκυρα μπορεί, φυσικά, να τους  εφοδιάσει με πυραύλους εδάφους-αέρος, αλλά είναι αμφίβολο εάν οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ θα το επιτρέψουν, δεδομένου του κινδύνου που υπάρχει να καταλήξουν τα όπλα αυτά σε λάθος χέρια», υπογραμμίζει ο Ιντίζ, προσθέτοντας ότι εάν αποδειχθεί πως ένας από τους δύο πιλότους σκοτώθηκε όντως από πυρά τουρκμένων μαχητών καθώς έπεφτε με το αλεξίπτωτό, όπως διατείνεται η Μόσχα, τότε είναι πολύ πιθανό να ξεσηκωθεί η ρωσική κοινή γνώμη απαιτώντας ανηλεή εκδίκηση.