Μεσολόγγι: Περιβάλλον και ψάρια της λιμνοθάλασσας, πόλοι ανάπτυξης εναλλακτικού τουρισμού

157
στρες θάλασσα, πράσινο,

Το φυσικό περιβάλλον του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, και τα ψάρια της λιμνοθάλασσας, ως πόλοι ανάπτυξης εναλλακτικού τουρισμού αλλά και εκπαίδευσης, θα βρεθούν στο επίκεντρο εκδηλώσεων και δράσεων που θα πραγματοποιηθούν, από τις 24 έως τις 27 Σεπτεμβρίου.

Στόχος είναι, η περιοχή του Μεσολογγίου, να καθιερωθεί ως ένα εθνικό κέντρο γύρω από το φυσικό περιβάλλον και το ψάρι. Στο διάστημα της διοργάνωσης , που έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου, θα γίνουν επιδεικτικές δραστηριότητες, που απευθύνονται σε σχετικούς φορείς και οργανώσεις.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της δραστηριότητας αυτής είναι ότι, κεντρικοί φορείς των εκδηλώσεων, είναι οι αλιευτικοί συνεταιρισμοί και ότι όλες οι δράσεις έχουν «βιωματικό» στον χώρο που γίνεται η αλιεία και ζουν και δουλεύουν οι ψαράδες.

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται στα πλαίσια του έργου « Innovation Culture and Creativity for a new Economy-ICE” με πρωτοβουλία τoυ Αλιευτικού Συνεταιρισμού «Αναγέννηση Μεσολογγίου» της εταιρείας Aqua Action και του Βιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πάτρας, και υποστηρίζονται απο το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο.

Ήδη στην περιοχή υλοποιούνται σχετικές δράσεις, όπως η παραγωγή του αυγοτάραχου Μεσολογγίου ως ΠΟΠ και η οργάνωση επισκέψεων «αλιευτικού συνεταιρισμού».

Διαβάστε επίσης:  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23 Μαΐου

Στο διάστημα των εκδηλώσεων, ξεχωρίζουν δράσεις που στοχεύουν στην καθιέρωση ενός χώρου ψυχαγωγικού ψαρέματος και άλλων δραστηριοτήτων, για Άτομα με Αναπηρία, ιδιαίτερα παιδιά με νοητικά και κινητικά προβλήματα που να απευθύνεται σε ομάδες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί έτσι, ώστε μέσα σε 4 ημέρες να παρουσιαστούν εναλλακτικές επιλογές δραστηριοτήτων που μπορούν να εφαρμοστούν στην περιοχή και στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού.

Συνοπτικά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
• πλήρη δραστηριότητα περιβαλλοντικής δια βίου εκπαίδευσης (πεδίο και εργαστήριο)
• γνωριμία με τις αλιευτικές τέχνες και την ζωή των ψαράδων, γευσιγνωσία στους χώρους που αυτοί ζουν και εργάζονται
• παράλληλες δραστηριότητες:
– ψάρεμα από νέους με νοητική υστέρηση
– συνάντηση εργασίας εκπαιδευτών Α.με.Α για τις δυνατότητες αξιοποίησης του χώρου και προσδιορισμό αναγκαίων παρεμβάσεων
– διαλέξεις με θέματα γύρω από την παραγωγή, την τέχνη , τις παραδοσιακές αλιευτικές τέχνες
– Ψυχαγωγική αλιεία