Μικρή προθεσμία λίγων ημερών για τα ανασφάλιστα οχήματα

75
ανασφάλιστα, αυτοκίνητα, ΚΤΕΟ, Ειδοποιητήρια,

Μέχρι τέλος του μήνα έχουν προθεσμία όσοι κατέχουν ανασφάλιστα οχήματα έτσι ώστε να μπορέσουν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους για να μην έρθουν αντιμέτωποι με τις αυστηρές κυρώσεις που επιθυμεί να υποβάλει η αστυνομία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο οδηγός ανασφάλιστου οχήματος χάνει, αν εντοπιστεί από την αστυνομία την άδεια οδήγησης για έξι μήνες, ενώ παράλληλα του αφαιρούνται οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας επίσης για έξι μήνες.

Τι συμβαίνει σε περίπτωση ατυχήματος;

Τότε προβλέπεται η αφαίρεση πινακίδων άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια, ενώ σε περίπτωση υποτροπής το χρονικό διάστημα αυξάνεται κατά ένα έτος. Παράλληλα, στον οδηγό επιβάλλεται και χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, το οποίο αγγίζει τα 500 ευρώ για τα επιβατικά και τα 250 ευρώ για τα δίκυκλα οχήματα.

Βαρύτατες αξίζει να σημειωθεί πως θα είναι και οι ποινικές κυρώσεις. Οι οδηγοί οι οποίοι κυκλοφορούν με ανασφάλιστα οχημάτων αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης από δύο μήνες μέχρι ένα χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:  «Φθινοπωρινό» το σκηνικό του καιρού

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι άδειες οδήγησης και τα υπόλοιπα επίσημα έγγραφα του οδηγού θα μπορούν να του επιστραφούν αν πληρώσει το πρόστιμο του πριν την πάροδο του χρονικού διαστήματος που αναγράφει το πρόστιμο.

Στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως αξίζει να τονιστεί πως έχει σταλεί η απόφαση που έχει υπογράψει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, για τον εντοπισμό – μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων που θα διενεργηθούν από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ – των ανασφάλιστων οχημάτων.

Αν και οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί από πέρυσι, υπήρξε καθυστέρηση και έτσι αναμένεται η αποστολή των ειδοποιητηρίων να γίνει τις επόμενες εβδομάδες.

Όταν οι οδηγοί θα πάρουν στα χέρια τους το ειδοποιητήριο έχουν περιθώριο μόνο λίγες ημέρες να ασφαλίσουν το όχημα τους, ενώ παράλληλα θα πρέπει να πληρώσουν και παράβολο 250 ευρώ.