Στη Βουλή συζητείτε σήμερα η «καυτή» τροπολογία για τις 4 τηλεοπτικές άδειες

99
Βουλή: Παραλίγο να πιαστούν στα χέρια Ξυδάκης και Λαγός

Η ρύθμιση για την προκήρυξη διαγωνισμού χορήγησης αδειών σε τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς θα συζητηθεί σήμερα το απόγευμα στη Ολομέλεια της Βουλής σε μια συνεδρίαση που αναμένεται να θυμίζει… «πόλεμο» από τις ενστάσεις και τις «φωνές» της αντιπολίτευσης.

Η τροπολογία κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης και προβλέπει ότι οι δημοπρατούμενες άδειες παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα γενικού περιεχομένου θα είναι τέσσερις σε αριθμό (υψηλής ευκρίνειας), θα έχουν δεκαετή διάρκεια ενώ η τιμή εκκίνησης θα καθορίζεται με κοινή απόφαση του υπουργού Επικρατείας και Οικονομικών.

Ως «επιτακτική» χαρακτηρίζει η τροπολογία την ανάγκη άμεσης διεξαγωγής της διαγωνιστικής διαδικασίας. Με fast track διαδικασίες θα γίνει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες υποστήριξε χθες το μεσημέρι αρμόδια κυβερνητική πηγή ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η προκήρυξη του διαγωνισμού αναμένεται στις αρχές Μαρτίου, ώστε εντός του Απριλίου να δοθούν οι άδειες, δεδομένου ότι χρειάζονται 40 ημέρες επειδή είναι διεθνής διαγωνισμός.

Διαβάστε επίσης:  Ολοκληρώθηκαν οι εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ

Όπως αναφέρει η τροπολογία για τον προσδιορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών ελήφθησαν υπόψη στοιχεία που προσδιορίζουν την οικονομική βιωσιμότητα των αδειοδοτούμενων επιχειρήσεων και ειδικότερα η σχέση μεταξύ: α) των αναμενόμενων εσόδων από τη συνολική διαφημιστική απορρόφηση η οποία έχει πτωτική τάση κατά τα τελευταία έτη και κυμαίνεται κατά το τρέχον χρονικό διάστημα μεταξύ 180 και 265 εκατ. ευρώ ετησίως και β) του ετήσιου κόστους λειτουργίας (βάσει διαθέσιμων δεδομένων που αφορούν τους τέσσερις μεγαλύτερους από άποψη τζίρου λειτουργούντες σήμερα ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας) που κυμαίνεται μεταξύ 32 και 80 εκατ. ευρώ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η εξυπηρέτηση δανείων και λοιπών έκτακτων οικονομικών υποχρεώσεων».