Στραματσόνι: Αυτή είναι η αγωνιστική μου φιλοσοφία

31

Ο Ιταλός τεχνικός του «τριφυλλιού» μίλησε στην «Tuttosport» και αναφέρθηκε στην διαφορά που συνάντησε στο ελληνικό πρωτάθλημα σε σχέση με το ιταλικό αλλα και στους τρεις βασικούς κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται στην επιλογή του συστήματος.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι το αγαπημένο του σύστημα είναι το 4-3-3, το οποίο προσπάθησε να εφαρμόσει στην Ουντινέζε, παρά το γεγονός ότι τελικά αναγκάστηκε να επιστρέψει στο 3-5-2. Όταν, ωστόσο του ζητήθηκε να σχολιάσει το 4-4-2 που χρησιμοποίησε το τελευταίο δίμηνο στους «πράσινους» απέφυγε να απαντήσει.

Σε ότι αφορά στην διαφορά που έχει διακρίνει ανάμεσα στο ιταλικό πρωτάθλημα και το ελληνικό υποστήριξε ότι: «Σε αυτή την εμπειρία μακριά από την Ιταλία, έχω συνειδητοποιήσει ότι τα χαρακτηριστικά του κάθε αντιπαλου πάντα είχαν μεγάλη σημασία για μένα. Όμως, σε αντίθεση με το δικό μας πρωτάθλημα, στο εξωτερικό τείνουν να δίνουν μικρότερη σημασία στην τακτική που ακολουθεί ο αντίπαλος. Ο στόχος τους είναι να επιβάλλουν το παιχνίδι τους, ανεξάρτητα από αυτό του αντιπάλου».

Για τον τρόπο που έχει επιλέξει να χρησιμοποιεί το βίντεο προκειμένου να προετοιμάσει τους ποδοσφαιριστές του επεσήμανε ότι: «Η προετοιμασίας μας πριν από το παιχνίδι προβλέπει την προβολή βίντεο το Σάββατο και μία μικρής διάρκειας προβολή την Κυριακή, ενώ κατευθυνόμαστε στο γήπεδο. Αυτή η δεύτερη αφιερώνεται αποκλειστικά στις στατικές φάσεις».

Διαβάστε επίσης:  Ρεάλ - Παναθηναϊκός 81-74

Για την σημασία που έχουν για το πλάνο του οι στημένες φάσεις και για το πως επηρεάζουν το επιθετικό πλάνο της ομάδας ανέφερε ότι: «Μου αρέσει να τις εξασκώ δυναμικά και ομαδικά. Ίσως με τη συνδρομή συγκεκριμένων φάσεων από παιχνίδια ή με την εκτέλεση μιας άσκησης. Το Σάββατο (σ.σ. την τελευταία προπόνηση πριν το ματς) έχουμε αφιερώσει ένα ειδικό μέρος της προπόνησης στην επίθεση. Κάνουμε συγκεκριμένη δουλειά σε συγκεκριμένα κομμάτια της επιθετικής λειτουργίας».

Ακόμα, παρουσίασε τους τρεις κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται προκειμένου ένας προπονητής να επιλέξει τακτική: «1) Ποτέ να μην είσαι στην ίδια ευθεία για να πάρεις την πάσα, 2) Ποτέ να μην απομακρύνεσαι από τον συμπαίκτη σου, ώστε να χρειαστεί να σου στείλει ψηλά τη μπάλα, 3) Ποτέ να μην είσαι τελείως πίσω από τον αντίπαλο που έχει τη μπάλα».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο πως έσπασε το αήττητο της Γιουβέντους όταν ακόμα ήταν στον πάγκο της Ίντερ λέγοντας ότι: «Η νίκη ήρθε επειδή είχαμε πειστεί ότι ο μόνος τρόπος να σπάσουμε το αήττητο, ήταν να παίξουμε επιθετικά. Για αυτόν τον λόγο, μάλιστα, αγωνιστήκαμε με τρεις επιθετικούς, τον Κασάνο, τον Μιλίτο και τον Παλάσιο».

Τέλος, σε ερώτηση για το ποιον προπονητή θαυμάζει περισσότερο αυτή την στιγμή απάντησε τον Ντιέγκο Σιμεόνε της Ατλέτικο Μαδρίτης.