Ένα πολύ ενδιαφέρον «δίδυμο» της διεθνούς πολιτικής φαίνεται να αναδύεται και αυτό αφορά τις σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν που βγαίνει σταδιακά από την απομόνωση και την Κίνα, που έσπευσε δια του προέδρου της να επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει τη στάση της όλα αυτά τα χρόνια, με τη μη συμμετοχή – σε μεγάλο βαθμό – στις κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας σε βάρος της Τεχεράνης.
Ο Σι Ζινπίνγκ συμφώνησε με τον Ιρανό πρόεδρο, θεωρούμενο ως μετριοπαθή, Χασάν Ρουχανί, οι δυο χώρες να αυξήσουν το διμερές εμπόριο στο αστρονομικό επίπεδο των 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσια βάση, εντός της επόμενης δεκαετίας, μια συμφωνία η οποία εμπεριέχει έντονη την παρουσία των συμφωνιών στο τομέα της ενέργειας.
Ενδεικτικό της σημασίας του Ιράν είναι το γεγονός ότι ο Κινέζος είναι ο δεύτερος ηγέτης χώρας μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επισκέπτεται την Τεχεράνη, αφού προηγήθηκε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν. Ωστόσο, η απουσία τομέων σύγκρουσης συμφερόντων ανάμεσα στις δυο χώρες (π.χ. οι Ιρανοί παραγωγοί υδρογονανθράκων [όπως και οι Ρώσοι], ενώ οι Κινέζοι είναι καταναλωτές), θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι δίνει προβάδισμα στον Κινέζο…
Και αυτό παρά το μικρό «αγκάθι» στις σχέσεις τους που αφορά το ζήτημα της Υεμένης όπου οι Κινέζοι υποστηρίζουν την κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να εξισορροπήσουν τις σχέσεις τους και με τη Σαουδική Αραβία…
Πηγή: http://www.defence-point.gr/news/?p=145583