Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
19.5 C
Athens

120.000 χρήστες στην Αττική: Ο λόγος που έπεσε ξαφνικά στο μισό η τιμή της κοκαΐνης

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι οι μετρήσεις στα λύματα της Αττικής μας παρέχουν χρήσιμα αποτελέσματα αναφορικά με τον αριθμό των λοιμώξεων covid και γρίπης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη, τα ευρήματα κατά τη διάρκεια των εορτών έδειξαν εκτός από μεγάλη αύξηση στο ιικό φορτίο και εντυπωσιακή αύξηση στη χρήση κοκαΐνης!

Κατά την παρουσία του σε εκπομπή του ANT1 ο καθηγητής τόνισε ότι την εορταστική περίοδο, υπολογίζεται πως περίπου 120.000 άτομα έκαναν χρήση κοκαΐνης. Συγκεκριμένα τόνισε ότι η χρήση σχεδόν διπλασιάστηκε από το ένα κιλό την ημέρα, που συνήθως παρατηρείται στα λύματα της Αττικής.

Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ποσοστιαία, η Αττική έχει ένα από τα μικρότερα νούμερα χρηστών στην Ευρώπη, δεδομένου ότι τα 120.000 άτομα αναλογούν στο 0,3% του πληθυσμού που χρησιμοποιούν το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, ο οποίος ανέρχεται στα 4,2 εκατομμύρια ευρώ.

Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι πού οφείλεται αυτή η αύξηση το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, καθοριστικό ρόλο σε αυτό έχει παίξει η σημαντική μείωση της τιμής της κοκαΐνης.

Λόγω της υπερπαραγωγής στις χώρες Λατινικής Αμερικής, που αποτελούν τις χώρες προέλευσης, η τιμή του κιλού έχει υποχωρήσει κατά περιπτώσεις ακόμη και στο 50%. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ισπανία το ένα κιλό κοκαΐνη κοστίζει πλέον περίπου στις 18.000 ευρώ, όταν πριν μερικά χρόνια έφτανε τις 33.000.

Φυσικά, η υπερπαραγωγή κοκαΐνης, εκτός από μείωση της τιμής και αύξηση της κατανάλωσης, έχει οδηγήσει και σε νέο ρεκόρ συλλήψεων. Μόνο στα ισπανικά λιμάνια έχουν κατασχεθεί κοντά στους 20 τόνους από το 2022, ενώ οι αρμόδιες διωκτικές αρχές στη Μαδρίτη κάνουν λόγο για κατασχέσεις ρεκόρ μέσα στο 2023.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ρέντη: Προφυλακίστηκε ο αρχηγός της Θύρας 7

Προφυλακίστηκε ο αρχηγός της Θύρας 7 ο οποίος θεωρείται ηγετικό στέλεχος της «Εγκληματικής Οργάνωσης» που εξιχνιάστηκε μετά τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη. Πιο...

Μαρούσι: Δέκα άτομα εμπλέκονται στον καυγά που άφησε νεκρό και τραυματίες

Την ώρα που καταθέτουν αυτόπτες μάρτυρες στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, για την άγρια συμπλοκή που κατέληξε σε τραγωδία τα ξημερώματα στο Μαρούσι, έξω από νυχτερινό...

Μητσοτάκης: Μαχόμαστε τον ακροδεξιό φασισμό στην πράξη, όχι στα λόγια

Την τελευταία του εβδομαδιαία επισκόπηση πριν το Πάσχα, κάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη γνωστή ανάρτησή του στο FB, στην οποία αναφέρεται στον...

Η φωτογραφία της ημέρας

Και το όμορφο ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας συνεχίζεται... 28 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα 28 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1906: Δημοσιεύεται στην εφημερίδα World της Νέας Υόρκης ότι ο Τσαρλς Όλντεν κατασκεύασε...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Κυριακή 28 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Μάγνος, Μαγνής, Μάγνα, Βάια, Βάγια, Βαία, Βάιος, Δάφνη, Δάφνης.

Καιρός: Αστάθεια και εκπλήξεις τη Μεγάλη Εβδομάδα

Αστάθεια και εκπλήξεις επιφυλάσσει ο καιρός τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ για την Κυριακή του Πάσχα προγνώσεις κάνουν λόγο ακόμη και για ψήσιμο του οβελία...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Λιμάνι Πειραιά: Κατάσχεση 91 κιλών κοκαΐνης, αξίας 4 εκ. ευρώ

Ογδόντα πλαστικές συσκευασίες που περιείχαν ναρκωτική ουσία (κοκαΐνη) συνολικού μικτού βάρους ενενήντα ενός κιλών...

Ραγδαία αύξηση στη χρήση κοκαΐνης στη Βόρεια Ελλάδα την τελευταία διετία!

Αύξηση της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών, αλλά και του συνδυασμού κατασταλτικών και διεγερτικών ουσιών, το...

NASA: Δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του Internet να αναζητούν πλανήτες στο γαλαξία μας

Η ανακάλυψη εξωπλανητών, πλανητών έξω από το ηλιακό μας σύστημα, είναι πλέον μια σχεδόν...

Κολωνός: Αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ ακόμα τρεις χρήστες του “Blindchat”

Πληθαίνουν τα άτομα που μεταβαίνουν αυτοβούλως στις αρχές σχετικά με την υπόθεση βιασμού και...