Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
15.6 C
Athens

Α. Τσίπρας: Πολλοί έχουν χάσει τον ύπνο τους

«Πολλοί έχουν χάσει τον ύπνο τους με την προσπάθεια της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής», δήλωσε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον υπουργό Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς.

Ο Αλέξης Τσίπρας, τον ευχαρίστησε για τη συμβολή του στην προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Χαρακτήρισε σημαντικές τις πληροφορίες που η χώρα μας έλαβε και τόνισε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει πληροφορίες και λίστες,αλλά είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει πληροφορίες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τις αξιοποιεί. Μετά τη λίστα Λαγκάρντ έχουμε τη λίστα Μπόργιανς. Είστε διάσημος στην Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός .

Ο κ. Μπόργιαρνς αναφέρθηκε στην εμπειρία που απέκτησε η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία όταν αξιοποιήθηκαν τέτοιες λίστες αποδίδοντας έσοδα στο δημόσιο.

«Καλό θα ήταν να αξιοποιούνται τέτοιες λίστες και όχι μόνο να γίνονται περικοπές δαπανών», σχολίασε ο κ. Μπόργιαρνς όταν άκουσε τον πρωθυπουργό να λέει πως η ελληνική κυβέρνηση συζητά με τους εταίρους για τα έσοδα που θα μπορούσαν να προέλθουν από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Η Διακήρυξη Προθέσεων που θα συνυπογράψει ο Β. Μπόργιανς με την Ελληνική κυβέρνηση προβλέπει τη στενότερη συνεργασία των δύο πλευρών στο πεδίο πάταξης της φοροδιαφυγής, καθώς και την μετεκπαίδευση υπαλλήλων του ΣΔΟΕ στο γερμανικό κρατίδιο .

Σε αποκλειστική του συνέντευξη προς τη DW ο Β. Μπόργιανς μιλάει για τη συμφωνία που θα υπογράψει στην Αθήνα με αντικείμενο την πάταξη της φοροδιαφυγής και η οποία προβλέπει τη στενότερη συνεργασία των δύο πλευρών . Όπως είπε ο γερμανός υπουργός:

«Μετά από πολλές συνομιλίες που είχαμε, καταλήξαμε στην κοινή διαπίστωση ότι θα ήταν χρήσιμο για τους υπαλλήλους του ελληνικού ΣΔΟΕ εάν παρακολουθούσαν μια φορά πώς γίνεται ο φορολογικός έλεγχος και ο υπολογισμός των φόρων στη ΒΡΒ, πώς γίνεται ο έλεγχος των υψηλών εισοδημάτων αλλά και των επιχειρήσεων.

Επίσης πώς δουλεύει το σώμα δίωξης οικονομικού εγκλήματος, πώς αξιολογεί στοιχεία, πώς διεξάγει έρευνες. Πρόκειται δηλαδή τρόπον τινά για μια προσφορά ‘εντατικών μαθημάτων’ για υπαλλήλους του ελληνικού ΣΔΟΕ στα κέντρα εκπαίδευσης που διαθέτουμε, με την οποία θέλουμε να συμβάλουμε στην ενίσχυση της ελληνικής φορολογικής διοίκησης».

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Νοεμβρίου ο κ. Μπόργιανς παρέδωσε στις ελληνικές αρχές λίστα με περισσότερα από 10.000 δεδομένα τραπεζικών λογαριασμών ελλήνων καταθετών στην Ελβετία.

Την Πέμπτη εστάλησαν οι πρώτες κλήσεις για εξηγήσεις προς καταθέτες της UBS που περιλαμβάνονται στην αποκαλούμενη «λίστα Μπόργιανς».

Την Κοινή Διακήρυξη Προθέσεων θα υπογράψουν από ελληνικής πλευράς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αρμόδιος για θέματα διαφθοράς Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Φλωρίδης: Η δίκη για το Μάτι έγινε με νομοθεσία που διαμορφώθηκε το 2019

Η δίκη για το Μάτι έγινε με νομοθεσία που διαμορφώθηκε το 2019, με διατάξεις ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης,Γιώργος Φλωρίδης μιλώντας...

Ατομική Έκθεση Ζωγραφικής: Αθανάσιος Μίχος “HOME Figura X”

Αθανάσιος Μίχος HOME Figura X Ατομική Έκθεση Ζωγραφικής Εγκαίνια: Πέμπτη, 9 Μαΐου | 6μ.μ.  στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου» Λασκαρίδου 120 και Φιλαρέτου, Καλλιθέα Η έκθεση διαρκεί από...

Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Μπόνους παραγωγικότητας 15% στους δημοσίους υπαλλήλους

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το μπόνους 15% που θα δοθεί στους δημοσίους υπαλλήλους να είναι το βασικό θέμα της ατζέντας συνεδριάζει...
Υπουργείο Εσωτερικών: Ελαστικό ωράριο στο δημόσιο, στήριξη των δήμων και άδειες ειδικού σκοπού

Bonus παραγωγικότητας: Σε ισχύ από το 2025 – Άρρηκτα συνδεδεμένο με το σύστημα αξιολόγησης...

Το Υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θεσμοθετείται οριζοντίως στο Δημόσιο σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων (bonus παραγωγικότητας). Σκοπός είναι η εισαγωγή...
Φωτιά στο Μάτι: Ευθύνες στην ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκύπτουν μετά από νέες καταθέσεις

Δίκη για το Μάτι, έξι χρόνια μετά την τραγωδία: 104 νεκροί, 6 ένοχοι, κανένας...

Ένοχοι κρίθηκαν έξι από τους 21 κατηγορούμενους για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι που άφησε πίσω της 104 νεκρούς. Με δεδομένες τις πλημμεληματικού χαρακτήρα...
Ανασχηματισμός: Αυτοί που έφυγαν και αυτοί που ήρθαν

Συνεδριάζει σήμερα στις 11:00 το υπουργικό συμβούλιο

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα συνεδριάσει σήμερα στις 11 στο Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργικό συμβούλιο. Τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου...

Ανδρουλάκης: Η ΝΔ είναι υπότροπη.Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο υπουργείο...

Σφοδρή επίθεση Ανδρουλάκη στην κυβέρνηση για την υπόθεση διάρρηξης στο Υπουργείο Εσωτερικών καθοδόν προς την ευρωκάλπη.  Η Νέα Δημοκρατία είναι υπότροπη. Λίγο πριν τις ευρωπαϊκές...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μια πραγματική σφεντόνα για τους νεώτερους …από τα παλιά!

Μια πραγματική σφεντόνα για τους νεώτερους ...από τα παλιά! Για όσους θυμούνται και για...

Μεγάλη Τρίτη: Το τροπάριο της Κασσιανής και η παραβολή των “Δέκα Παρθένων”

Η Ορθόδοξη Εκκλησία θυμάται σήμερα τη δριμύτατη καταγγελία του Ιησού κατά των θρησκευτικών αρχηγών...

Τι λένε τα άστρα για σήμερα, Μ.Τρίτη 30 Απριλίου;

Τι μας περιμένει σήμερα; ΚΡΙΟΣ: Δε θα είναι λίγες οι φορές που θα δημιουργηθούν εντάσεις...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 30 Απριλίου η εκπαίδευση στην Ελλάδα γίνεται υποχρεωτική

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1926.... Η εκπαίδευση στην Ελλάδα γίνεται υποχρεωτική δια νόμου για παιδιά ηλικίας 6...