Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024
18.8 C
Athens

Αχαΐα: Μάχη με τις φλόγες – Δεκαέξι τραυματίες, κάηκαν σπίτια από τη μεγάλη φωτιά

Μαίνεται η μεγάλη φωτιά που κατακαίει τη Δυτική Αιγιάλεια. Η πυρκαγιά ξεκίνησε νωρίς το μεσημέρι από τη Ζήρια, ωστόσο, πήρε μεγάλες διαστάσεις με τους ανέμους που πνέουν στην περιοχή να έχουν ένταση 3 μποφόρ, με ριπές 6. Οι φλόγες έφτασαν μέχρι τη θάλασσα.

Στο νοσοκομείο του Αιγίου διακομίστηκαν 15 περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα.

Επτά εξ αυτών –έξι πολίτες και ένας λιμενικός– παραμένουν, σύμφωνα με την 6η Υ.ΠΕ., νοσηλευόμενοι για προληπτικούς λόγους. Η κατάσταση της υγείας τους πάντως δεν εμπνέει ανησυχία. Οι υπόλοιποι αποχώρησαν.

Στο γενικό νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας (Πάτρα) διακομίστηκε εγκαυματίας από την περιοχή της Ζήριας. Σύμφωνα με την 6η Υ.ΠΕ., υποβλήθηκε σε επιτυχή πλαστική χειρουργική επέμβαση. Νοσηλεύεται χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η υγεία του.

«Το υγειονομικό σύστημα θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας και για τις επόμενες ώρες», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η μεγάλη πυρκαγιά στην Αιγιάλεια, κάτω από τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργήθηκαν, τέθηκε σε πλήρη επιφυλακή το σύνολο των υγειονομικών μονάδων της ευρύτερης περιοχής», σημειώνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η 6η υγειονομική περιφέρεια.

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την 6η Υ.ΠΕ., «στο νοσοκομείο του Αιγίου, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας και στο γενικό νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας κινητοποιήθηκε άμεσα το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ τέθηκε σε επιφυλακή και το δίκτυο του ΕΚΑΒ».

Τον πλήρη συντονισμό των ενεργειών για την ετοιμότητα του υγειονομικού συστήματος είχε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Η υγειονομική περιφέρεια ήταν σε διαρκή συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΕΚΑΒ.

Σημειώνεται ότι 38 άτομα μεταφέρθηκαν με σκάφη του Λιμενικού από την παραλία Μπούκα Καμαρών και τα Πεύκα, στο λιμάνι του Αιγίου, όπου εξετάστηκαν προληπτικά από πλήρωμα ασθενοφόρου οχήματος.

Σύμφωνα με το dete.gr, η φωτιά έφτασε στον οικισμό Μπαρμπουνέικα και το Λαμπίρι, διασχίζοντας την πορεία του διανοιχθέντος δρόμου που οδηγεί στην παλαιά εθνική οδό και αφού πέρασε από τον παραλιακό οικισμό Ακονιά Καμαρών κατευθύνθηκε στη Μπούκα. Στην ευρύτερη περιοχή της Ζήριας Αχαΐας όπου μαίνεται η δασική πυρκαγιά μετέβη και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Εκκενώθηκαν οικισμοί και ξενοδοχείο – Αναφορές για καμένα σπίτια

Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί τέσσερις οικισμοί, υπάρχουν αναφορές για τουλάχιστον πέντε καμένα σπίτια, ενώ για προληπτικούς λόγους απομακρύνθηκαν περίπου 110 παιδιά που φιλοξενούνταν σε κατασκήνωση στην παραλιακή περιοχή της Παναγοπούλας.

Μήνυμα μέσω του 112 έλαβαν όσοι βρίσκονται στους οικισμούς Ζήρια, Καμάρες και Λαμπίρι Αχαΐας, ενώ τους δίνεται οδηγία να κινηθούν άμεσα προς το Αίγιο.

Το απόγευμα του Σαββάτου εστάλη μήνυμα για εκκένωση και του οικισμού Λόγγου. Όσοι βρίσκονται στον οικισμό καλούνται να απομακρυνθούν άμεσα από την περιοχή και να κατευθυνθούν προς το Αίγιο. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια εντολή, πρόκειται να απομακρυνθούν και οι ένοικοι ξενοδοχείου της περιοχής του Λόγγου.

Με εντολή του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, έχουν τεθεί σε επιφυλακή τα νοσοκομεία Αιγίου και Πανεπιστημιακό Ρίου, καθώς και το ΕΚΑΒ. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ βρίσκεται και στην παραλία Λαμπίρι, για να συνδράμει εάν χρειαστεί, καθώς εκεί βρίσκονται πλωτά του Λιμενικού Σώματος για απομάκρυνση πολιτών μέσω θαλάσσης.

“Κάηκαν περισσότερα από 20 σπίτια”

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, Γιώργος Ντίνος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 τόνισε πως “πολλά είναι τα σπίτια που έχουν καταστραφεί”, ενώ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του, τα κατεστραμμένα σπίτια, ολοκληρωτικά ή μερικώς, είναι “περισσότερα από 20, αλλά μπορεί να είναι περισσότερα”.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ντίνος: “Δυστυχώς έχουμε πολλά σπίτια που έχουν και ολοκληρωτική και μερική καταστροφή. Καταστράφηκαν τεράστιες περιουσίες. Ένα μεγάλο χωριό, η Ζήρια, από εκεί ξεκίνησε η φωτιά, αλλά και το χωριό των Καμαρών και η παραλία του Λαμπιρίου και της Αγκονιάς υπέστησαν τρομερές καταστροφές. Από τις πρώτες ενδείξεις είναι πάνω από είκοσι σπίτια αλλά μπορεί να είναι και πολύ περισσότερα. Δεν μπορώ να έχω εκτίμηση αυτήν τη στιγμή γιατί η φωτιά συνεχώς αναζωπυρώνεται εντός των οικιστικών ιστών των χωριών γιατί έχει περάσει μεν, αλλά είναι χωριά κατάφυτα, με μεγάλη βλάστηση, έχουν πολλά πεύκα γύρω από τους οικισμούς και αυτό δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην κατάσβεση” σημείωσε ο κ. Ντίνος.

Σχετικά με τα αίτια της τεράστιας πυρκαγιάς, “με τον πρώτο καπνό έτρεξα εκεί που υπήρξε η πρώτη αναζωπύρωση. Ακριβώς στο σημείο της πυρκαγιάς της προηγούμενης εβδομάδας. Η μικρή αυτή πυρκαγιά σε πολύ μικρό χρόνο εξαπλώθηκε, μάλλον άργησαν και τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα να έρθουν και αυτό προκάλεσε την τεράστια καταστροφή στην περιοχή”.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, “η πυρκαγιά στην ίδια περιοχή το 1995 κατέκαιγε 10 μέρες, καταλαβαίνετε για τι περιοχή μιλάμε” και πρόσθεσε “είναι τόσο πυκνή η βλάστηση που είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει”. Όπως είπε ακόμη, “όλο το βράδυ υπάρχει ένας πόλεμος των κατοίκων και των μέσων για να περιοριστούν οι εστίες”.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Επίδομα παιδιού: Κλείνει σήμερα η πλατφόρμα αιτήσεων Α21

Κλείνει προσωρινά σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων Α21 για το Επίδομα Παιδιού. Όπως επισημαίνεται, στην ανακοίνωση του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, η πλατφόρμα δεν...

Στην πλατεία Δημαρχείου το Κύπελλο του UEFA Europa Conference League

Το Κύπελλο του UEFA Europa Conference League υποδέχθηκε στις 9 το πρωί, στην πλατεία Δημαρχείου, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ο οποίος -μιλώντας στον...

Η φωτογραφία της ημέρας

Και τώρα... Μαρινάρα δώστα όλα! 10 Μαΐου 2024

Σαν σήμερα 10 Μαΐου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1503: Ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακαλύπτει τα νησιά Κέιμαν στην Καραϊβική -παράδεισο σήμερα των...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Παρασκευή 10 Μαΐου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Ζωή, Ζησούλα, Ζωΐτσα, Ζωζώ, Ζώης, Ζήσης, Ζήσιμος, Πηγή, Κρήνη...

Στις φλόγες αυτοκίνητα σε Κολωνό και Ζωγράφου

Φωτιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής 10/5 σε δύο αυτοκίνητα επί της οδού Περσεπόλεως του δήμου Ζωγράφου Αττικής. Όπως ανέφερε η Πυροσβεστική επιχείρησαν επτά...

Καιρός: Βροχές, ισχυροί άνεμοι και πτώση της θερμοκρασίας

Άστατος αναμένεται να είναι σήμερα, Παρασκευή 10 Μαΐου, ο καιρός, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ. Βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Χανιά: Μεγάλη φωτιά κοντά στον Ναύσταθμο της Σούδας – Εκκενώθηκαν σπίτια και παιδικός σταθμός

Μεγάλη φωτιά έχει ξεσπάσει στα Χανιά και συγκεκριμένα στον κόμβο που οδηγεί προς τον...

Ένας νεκρός σε φωτιά σε ξενοδοχείο στη Λιοσίων

Ένας νεκρός σε φωτιά σε ξενοδοχείο στην Λιοσίων η οποία ξέσπασε το απόγευμα της...

Κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς: Ποια πάρκα θα είναι κλειστά την Τρίτη στην Αττική

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής, απαγορεύεται η διέλευση, παραμονή και κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων...

Μαρκόπουλο: Συνελήφθη 77χρονος για τη φωτιά στη Βραυρώνα – Έκαιγε κλαδέματα σε αγροτεμάχιο

Τη σύλληψη ενός 77χρονου για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί της Δευτέρας στο...