Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

Αυτές είναι οι νέες παγίδες που κρύβουν τα τεκμήρια διαβίωσης

 

Ακόμη πιο επαχθές καθεστώς τεκμηρίων θα ισχύσει το 2018 για εκατομμύρια φορολογούμενους. Οι παγίδες υπερφορολόγησης που κρύβουν οι διατάξεις για τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων θα είναι σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπιστούν.

Λόγω της σημαντικής συρρίκνωσης των εισοδημάτων, την οποία έχει προκαλέσει η πολυετής οικονομική κρίση, πολλά φυσικά πρόσωπα θα φορολογηθούν και το 2018 όχι με βάση τα πολύ χαμηλά εισοδήματα που απέκτησαν το 2017 αλλά με βάση τα εξωπραγματικά ποσά τεκμαρτών εισοδημάτων που θα τους προσδιορίσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με βάση το σύστημα των τεκμηρίων ή αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης και των τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που προβλέπει ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ).

Σε πολλές περιπτώσεις οι διαφορές μεταξύ των πολύ χαμηλών πραγματικών εισοδημάτων και των πολύ υψηλών τεκμαρτών που θα προκύπτουν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων θα είναι αδύνατο πλέον να καλυφθούν με περισσεύματα εισοδημάτων ή εσόδων από παρελθόντα έτη καθώς τα ποσά αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί σχεδόν στο σύνολό τους για την κάλυψη των τεκμηρίων στα προηγούμενα 4-5 χρόνια.

Σύμφωνα με τα όσα ορίζουν οι διατάξεις των άρθρων 30-34 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα υποβληθούν την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2018, για να δηλωθούν τα εισοδήματα του 2017, θα ισχύσουν οι ακόλουθοι κανόνες:

Α. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα προσδιορίσει το συνολικό ύψος του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος κάθε φορολογούμενου με βάση το σύστημα των αντικειμενικών δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων αθροίζοντας τα ακόλουθα ποσά:

1. Την ελάχιστη τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης η οποία ανέρχεται σε 3.000 ευρώ για κάθε άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο φορολογούμενο και σε 5.000 ευρώ για έγγαμους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.

2. Τα τεκμήρια διαβίωσης ή «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης». Τα τεκμήρια διαβίωσης είναι ποσά τα οποία σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ αντιπροσωπεύουν τις ελάχιστες ετήσιες δαπάνες χρήσης και συντήρησης περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, πισίνες, δίδακτρα, οικιακοί βοηθοί, ελικόπτερα, αεροσκάφη, κ.α) τα οποία αποτελούν τα ελάχιστα ετήσια έξοδα του φορολογούμενου για την ατομική του συντήρηση.

3. Τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Ως τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων θεωρούνται οι δαπάνες του φορολογούμενου για: αποπεράτωση οικοδομών, απόκτηση ακινήτων, μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων, ομολόγων, εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, αυτοκινήτων, δικύκλων, τρικύκλων, σκαφών ή πλοίων αναψυχής, αγορά κινητών αντικειμένων καθαρής αξίας άνω των 8.130 ευρώ ή 10.000 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ, την αγορά ή σύσταση επιχειρήσεων, συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών, χορήγηση δανείων, δωρεές χρηματικών ποσών.

Εάν το δηλωθέν εισόδημα του φορολογούμενου είναι μικρότερο από το συνολικό τεκμαρτό εισόδημα τότε η πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος που θα προκύπτει θα φορολογείται:

Ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα εφόσον τουλάχιστον το 50,01% του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος προέρχεται από επιχειρηματική δραστηριότητα, ακίνητη περιουσία ή και κινητές αξίες. Μάλιστα η πρόσθετη διαφορά εισοδήματος θα φορολογείται με συντελεστές 22% μέχρι τα 20.000 ευρώ, 29% από τα 20.001 έως τα 30.000 ευρώ, 37% από 30.001 έως τα 40.000 ευρώ και 45% πάνω από τα 40.001 ευρώ.

Ως εισόδημα από γεωργική δραστηριότητα εφόσον τουλάχιστον το 50,01% του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος προέρχεται από γεωργική δραστηριότητα. Μάλιστα η πρόσθετη διαφορά εισοδήματος θα φορολογείται με συντελεστές 22% μέχρι τα 20.000 ευρώ, 29% από τα 20.001 έως τα 30.000 ευρώ, 37% από 30.001 έως τα 40.000 ευρώ και 45% πάνω από τα 40.001 ευρώ.

Ως εισόδημα από μισθωτή εργασία με αφορολόγητο όριο από 8.636 ευρώ έως 9.545 ευρώ εφόσον ο φορολογούμενος:

Α. Έχει αποκτήσει εισόδημα που προέρχεται είτε αποκλειστικά ή κατά ποσοστό άνω του 50% από μισθούς ή συντάξεις ή δεν έχει εισόδημα από καμία κατηγορία ή είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.

Β. Έχει εισόδημα μόνο από κεφάλαιο (τόκους, ακίνητα, κ.λπ.) ή και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και το τεκμαρτό του εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κατώτατος μισθός: Στις 22 Μαρτίου η τελική απόφαση

Η αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ξεπερνά το 5% και τα 800 ευρώ επιβεβαιώνεται τις τελευταίες ημέρες, τόσο από το κυβερνητικό επιτελείο, όσο και και από...

Οικογένεια βία: Εκτοξεύτηκαν οι καταγγελίες – Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο Μαξίμου

Τι αποφασίστηκε σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου για τη μεγάλη έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας. Οι σχετικές καταγγελίες εκτοξεύθηκαν στις...

Golden visa: Πιο αυστηρές προϋποθέσεις για την απόκτησή της – Δείτε τα νέα όρια

Η κυβέρνηση «κλειδώνει» τις αλλαγές στο χάρτη της Golden Visa, με αποτέλεσμα να γίνονται απλησίαστες από το καλοκαίρι δεκάδες συνοικίες της Αθήνας και της...

ΑΑΔΕ: Έρχεται στο κινητό το νέο app της εφορίας – Τι θα μπορούμε να...

Ένα ακόμα app για τα κινητά τηλέφωνα, που μπαίνει σε λειτουργία με στόχο να κάνει πιο εύκολη τη ζωή των φορολογουμένων με την εφορία,...

Η κυβέρνηση… μετακομίζει – Το σχέδιο μετεγκατάστασης 9 υπουργείων

Ξεκινούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του project της ΠΥΡΚΑΛ, του κυβερνητικού πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης», μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Το έργο έχει...
Ο Ιωάννης Λιανός ο διάδοχος της Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού!

Δημοσκοπήσεις: Τι προβληματίζει την κυβέρνηση

Στην γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων θέλει να εστιάσει η κυβέρνηση στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές και θα ενταθεί η προσπάθεια συσπείρωσης των ψηφοφόρων της...

Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο: “Έχουμε τη βεβαιότητα ότι η αλήθεια δεν θα λάμψει”

«Βρίσκομαι ενώπιόν σας γιατί οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου έχουν πάψει να λειτουργούν στην Ελλάδα», δήλωσε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου η Μαρία Καρυστιανού,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Καταργούνται τα τεκμήρια διαβίωσης – Πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο

Στα σκαριά βρίσκεται το να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Η επιβολή των τεκμηρίων...

ΑΑΔΕ: Διευκρινίσεις συμπλήρωσης κωδικών για την κάλυψη τεκμηρίων

Σχετικά με τη συμπλήρωση των κωδικών781-782 του εντύπου Ε1 (όπου αναγράφονται ποσά που δεν...

Καταργούνται τα τεκμήρια διαβίωσης μετά από 42 χρόνια

Στη σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης που μπήκαν στη ζωή μας για πρώτη φορά...

Έρχεται το τέλος των τεκμηρίων διαβίωσης – Πότε θα ισχύσει

Στην κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης το αργότερο έως το τέλος της τετραετούς θητείας της...