Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
23.6 C
Athens

Αγρότες: Εν αναμονή της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό παραμένουν στα μπλόκα – Τι μελετά η κυβέρνηση

Με το βλέμμα στραμμένο στη αυριανή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στις 12 το μεσημέρι οι αγρότες, οι οποίοι παραμένουν στα μπλόκα, ενώ βρίσκονται από χθες το βράδυ στο Τελωνείο των Κήπων 50 τρακτέρ και σήμερα θα κλείνουν κατά διαστήματα τα σύνορα στα φορτηγά αυτοκίνητα, αλλά θα επιτρέπουν την διέλευση λεωφορείων και επιβατικών αυτοκινήτων.

Στο μπλόκο των Μαλγάρων αναμένεται να υπάρχει ένας συμβολικός αποκλεισμός περίπου στις 6 και μισή με 8 το απόγευμα. Στα υπόλοιπα μπλόκα σήμερα δεν αναμένεται να υπάρξει κάποιος αποκλεισμός είτε στο Δερβένι είτε στην Χαλκιδική. Σε λίγη ώρα αναμένεται να κινηθούν τρακτέρ προς τα σύνορα στους Ευζώνους. Εκεί οι αγρότες από το Πολύκαστρο έχουν σκοπό να αποκλείσουν για τέσσερις ώρες τον συνοριακό σταθμό για τα φορτηγά που μεταφέρουν εμπορεύματα και όχι για τους πολίτες. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην αυριανή συνάντηση. Από την Κεντρική Μακεδονία έξι αγρότες, εκπρόσωποι των διαφόρων μπλόκων, θα κατέβουν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Όπως μετέδωσε η Λία Χριστάρα από τα Μάλγαρα όλοι αναφέρουν ότι αν αύριο δεν πάνε καλά τα πράγματα, κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Στις 12 το μεσημέρι οι αγρότες από το μπλόκο στον Ε-65, πραγματοποιούν συλλαλητήριο με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης των Φαρσάλων. Το απόγευμα στο κέντρο των Τρικάλων αναμένεται να κατέβουν για μια ακόμη φορά τα τρακτέρ.

Επίσης, οι αγρότες θα προχωρήσουν σε κλείσιμο του δρόμου Φλώρινας – Θεσσαλονίκης στις 16:00 έως τις 17:00 στο κόμβο του Φιλώτα, ενώ θα πραγματοποιήσουν συνέλευση στο μπλόκο προκειμένου να αποφασίσουν πώς θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Οι αγρότες της Φλώρινας και της Δυτικής Μακεδονίας θα πραγματοποιήσουν συμβολικό κλείσιμο των συνόρων με τη Βόρεια Μακεδονία στο Τελωνείο Νίκης στη Φλώρινα από τις 12:00 έως τις 15:00, στο πλαίσιο των συντονισμένων κινητοποιήσεων των μπλόκων των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Η κοινή Επιτροπή Αγώνα του Νομού Ιωαννίνων οργανώνει σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 πρωί έξω από το κτίριο του ΟΠΕΚΕΠΕ και της εφορίας και καλεί όλους τους αγρότες να συμμετάσχουν μαζικά στην συγκέντρωση.

Την ίδια στιγμή, τρακτέρ των αγροτών της Θεσπρωτίας παραμένουν παραταγμένα στην είσοδο του λιμανιού της Ηγουμενίτσας χωρίς όμως να έχουν προχωρήσει σε αποκλεισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζουν από κοινού με αγρότες των Ιωαννίνων να ανοίξουν σήμερα τις μπάρες των διοδίων της Εγνατίας Οδού.

«Περιμένουμε ο κ. Μητσοτάκης να δείξει έμπρακτα ότι κατανοεί τα προβλήματά μας και ότι είναι δίκαια τα αιτήματα που μας έχουν βγάλει στο δρόμο, άρα περιμένουμε να μας να μας δώσει αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, να μας κάνει μείωση στην τιμή της κιλοβατώρας και από εκεί και πέρα να κάνουμε συζητήσεις επί των τιμών των προϊόντων, οι οποίες θα πρέπει να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, επί της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η οποία έχει μειώσει τις επιδοτήσεις των αγροτών πάνω από 40 με 50% και φυσικά ένα χρονοδιάγραμμα για το πώς θα γίνει η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, τι ΕΛΓΑ θέλουμε να κάνουμε και πότε θα έχουμε έναν οργανισμό που θα ασφαλίζει πραγματικά 100% τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο και στους κτηνοτρόφους θα ασφαλίζει τις απώλειες που έχουν από όλες τις νόσους» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Σωκράτης Αλειφτήρας μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις».

Ακόμα ανέφερε ότι «αν δεν μείνουμε ικανοποιημένοι, γυρνάμε στα μπλόκα μας και κάνουμε τις γενικές συνελεύσεις[…] στο πίσω μέρος του μυαλού μας το επόμενο στάδιο της κλιμάκωσης, αν δεν ικανοποιηθούμε, είναι μια πιθανή κάθοδος με τρακτέρ και συλλαλητήριο στην Αθήνα».

Η θέση της κυβέρνησης

Η κυβερνηση επιθυμεί να πέσουν οι τόνοι, ωστόσο όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι δεδομένα», σημειώνοντας πως «δεν μπορεί να ενισχύονται περισσότερο ομάδες με «όπλο» τη δυνατότητα τους να διαδηλώνουν ηχηρά, εις βάρος άλλων ομάδων που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα». 
«Θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού, για να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής», τόνισε.

Η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να δοθεί νωρίτερα η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο ή μέρος αυτής, στους αγρότες.

Διάψευση Κελέτση

Εν τω μεταξύ, διευκρινίσεις για το συμβάν που έγινε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης με αγρότες έδωσε στην ΕΡΤ ο ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης, διαψεύδοντας ότι υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη με εκπροσώπους των μπλόκων στην πόλη.
Όπως είπε στην ΕΡΤ, στην Αλεξανδρούπολη είχε προγραμματιστεί ο κ. Αυγενάκης να συναντήσει τέσσερις εκπροσώπους ελαιοπαραγωγών προκειμένου να συζητήσουν για εκκρεμότητα αποζημίωσης που είχαν. Οι αγρότες που έμαθαν ότι ο υπουργός θα μεταβεί στο ξενοδοχείο, πήγαν αυτοβούλως εκεί με τα τρακτέρ τους. Ωστόσο, επειδή ο κ. Αυγενάκης θα έχανε την πτήση για Αθήνα λόγω της πολύωρης σύσκεψης στην Κομοτηνή, αποφασίστηκε να δει τους εκπροσώπους ελαιοπαραγωγών σε μια μικρή αίθουσα του αεροδρομίου, όπως και έγινε.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Νίσυρος: Συνελήφθη ο αρχαιοφύλακας

Συνελήφθη το πρωί του Σαββάτου (27/4) σε σπίτι συγγενικών του προσώπων, στην περιοχή των Καμινίων, στο Ηράκλειο, από αστυνομικούς της Ασφάλειας, ο αρχαιοφύλακας της...

Απολογίες χούλιγκανς: Ελεύθερος ο 16χρονος αδελφός του 18χρονου που έχει προφυλακιστεί για τη δολοφονία...

Στην Ευελπίδων απολογούνται από το πρωί οι 31 από τους 67 συλληφθέντες για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη στου Ρέντη. Την υπόθεση χειρίζονται...

Εορταστικό ωράριο: Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Στις 25 Απριλίου ξεκίνησε το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στην Αθήνα ενόψει των εορτών του Πάσχα. Να σημειωθεί πως, τα καταστήματα θα είναι...
Αβεβαιότητα στους πολίτες για το πότε θα βγούμε από την πανδημία

Πασχαλινοί ρυθμοί στην αγορά – Αισιοδοξία των εμπόρων για αυξημένους τζίρους

 Σε εορταστικούς ρυθμούς κινείται η αγορά ενόψει Πάσχα με τους εμπόρους να περιμένουν ο εορταστικός τζίρος, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών και των υπηρεσιών εστίασης και...

Σάββατο του Λαζάρου: Τι γιορτάζουμε σήμερα – Τα κάλαντα, τα έθιμα, τα λαζαράκια και...

Σάββατο του Λαζάρου σήμερα και η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει την ανάμνηση του θαύματος της Ανάστασής του. Ο Λάζαρος είναι πρόσωπο της Καινής Διαθήκης, φίλος και...

Δημοσκόπηση GPO: Ανεβαίνει στο 33,6% η ΝΔ, 16,3% για τον ΣΥΡΙΖΑ, 13,5% το ΠΑΣΟΚ

Στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών διευρύνεται το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα δημοσκόπηση της εταιρείας GPO. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έρευνα...

Η φωτογραφία της ημέρας

Η Ολυμπιακή Φλόγα στον τόπο της 27 Απριλίου 2024

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Αύριο η κάθοδος των τρακτέρ στην Αθήνα

Για την αυριανή (20/2) κάθοδο τους στην Αθήνα ετοιμάζονται οι αγρότες. Στις Αφίδνες περιπολικά θα...

Οι αγρότες αποφάσισαν να κλείσουν την εθνική οδό – Ετοιμάζουν πορεία με τα τρακτέρ στην Αθήνα

Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους την επόμενη εβδομάδα αποφάσισαν οι αγρότες, κατά την πανελλαδική...

«Επιχείρηση- φρένο» στις αγροτικές κινητοποιήσεις – «Παράθυρο» Μητσοτάκη για νέα μέτρα στήριξης

Να «φρενάρει» το συντομότερο τις αγροτικές κινητοποιήσεις παλεύει η κυβέρνηση με ασκήσεις διαλλακτικότητας, όπως...

Παραμένουν στους δρόμους οι αγρότες – Έτοιμοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους

Τη λήψη μέτρων για μείωση του παραγωγικού κόστους ζητούν μεταξύ άλλων αγρότες και κτηνοτρόφοι που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις...