Κυριακή, 23 Μαρτίου, 2025
12.7 C
Athens

Αλτσχάιμερ: Συνδέεται με το κρέας και τις επεξεργασμένες τροφές

Μια μελέτη βρήκε μια ισχυρή σχέση μεταξύ της νόσου του Αλτσχάιμερ και της καθημερινής κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων και τροφίμων με βάση το κρέας.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Bond κατέληξαν στο συμπέρασμα αφού εξέτασαν τη διατροφή 438 Αυστραλών (108 με Αλτσχάιμερ και 330 σε μια υγιή ομάδα ελέγχου).

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease, χρησιμοποίησε δεδομένα από την μεγάλη και διαρκή έρευνα Australian Imaging Biomarker and Lifestyle Study of Aging, η οποία από το 2006 παρακολουθεί μια ομάδα ανθρώπων και παρατηρεί την ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ σε ορισμένους συμμετέχοντες.

Όσοι είχαν διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ:

  • Έτειναν να τρώνε τακτικά τροφές όπως κρεατόπιτες, λουκάνικα, ζαμπόν, πίτσες και χάμπουργκερ.
  • Κατανάλωναν επίσης λιγότερα φρούτα και λαχανικά όπως πορτοκάλια, φράουλες, αβοκάντο, πιπεριές, αγγούρια, καρότα, λάχανο και σπανάκι.
  • Εν τω μεταξύ, η κατανάλωση κρασιού (τόσο κόκκινου, όσο και λευκού) ήταν χαμηλότερη σε σύγκριση με την υγιή ομάδα.

Αλτσχάιμερ: Η πρόληψη ξεκινάει από τη νεαρή ηλικία

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και υποψήφια διδάκτως, Tahera Ahmed, είπε ότι ελπίζει τα ευρήματα αυτά να ενθαρρύνουν τους νέους να υιοθετήσουν πιο υγιεινά διατροφικά πρότυπα, για να προστατεύσουν τον εγκέφαλό τους από τη γνωστική εξασθένηση:

“Η ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο ξεκινά στην μέση ηλικία και τα αποτελέσματά του μπορούν να αποδοθούν σε έναν μη υγιεινό τρόπο ζωής από μικρότερη ηλικία. Η ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με τα οφέλη της κατανάλωσης φυλλωδών λαχανικών, βιολογικών τροφίμων ή σπιτικών γευμάτων είναι απαραίτητη, σε αντίθεση με την τακτική κατανάλωση πρόχειρων ή επεξεργασμένων τροφίμων. Τέτοιες διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν την υγεία του εγκεφάλου και συμβάλλουν σε αγγειακά προβλήματα και παχυσαρκία, υπογραμμίζοντας τη διασύνδεση αυτών των ανησυχιών για την υγεία”.

Προηγούμενες μελέτες έχουν υπογραμμίσει τις θετικές επιπτώσεις της μεσογειακής διατροφής ή της δίαιτας DASH στην υγεία του εγκεφάλου. Αλλά αυτή πιστεύεται ότι αυτή είναι η πρώτη που συνδέει τα επεξεργασμένα τρόφιμα με το Αλτσχάιμερ.

Η Ahmed, η οποία εργάζεται στον τομέα των Στατιστικών Υγείας στο Bond Business School, ολοκλήρωσε την μελέτη υπό την επίβλεψη του δρ. Ping Zhang και του καθηγητή Kuldeep Kumar, ο οποίος είναι μέλος της Βασιλικής Στατιστικής Εταιρείας και πιστοποιημένος στατιστικολόγος.

Η Ahmed σκοπεύει να συνεχίσει τη μελέτη της για το Αλτσχάιμερ εξετάζοντας πιθανές σχέσεις μεταξύ της νόσου και των διαταραχών ύπνου, της κατάθλιψης, των διατροφικών διαταραχών, του επαγγέλματος και της οικογενειακής κατάστασης.

Πηγή: medicalxpress.com

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Τα 8 οφέλη του ζεστού νερού

Η κατανάλωση αρκετού νερού μπορεί να στηρίξει το δέρμα, τους μύες και την υγεία των αρθρώσεων. Το νερό βοηθά τα κύτταρα του οργανισμού να...

Άμα πονάει ΔΕΝ είναι αιμορροΐδες!

Ένα πολύ συνηθισμένο λάθος που κάνουμε είναι να θεωρούμε πως όλα τα προβλήματα στην περιοχή της έδρας είναι απλά... “αιμορροΐδες”! Στην πραγματικότητα, όπως μπορεί να...
Καθορίστηκαν οι ευπαθείς ομάδες εργαζομένων

ΧΑΠ: Η ασθένεια που πάσχουν μισό εκατομμύριο Έλληνες κι οι μισοί δεν το ξέρουν

Εάν δεν υπήρχε το κάπνισμα, η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια δεν θα υπήρχε ή θα ήταν μια σπάνια νόσος. Το κάπνισμα αποτελεί τη...
ΕΣΥ: Προκήρυξη 939 θέσεις μόνιμων γιατρών

Μπορεί ο μήνας γέννησης να σας αποκαλύψει από τι θα αρρωστήσετε;

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου και του Ινστιτούτου Επιστήμης Δεδομένων του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή βιοϊατρικής πληροφορικής Νίκολας...

ΔΕΠΥ: Πώς επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής

Οι άνδρες που έχουν διαγνωστεί με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) πεθαίνουν κατά μέσο όρο επτά χρόνια νωρίτερα. Στις γυναίκες, το προσδόκιμο ζωής...

Ν. Ταβερναράκης: Οι προκλήσεις της Μοριακής Βιολογίας

Ο διακεκριμένος  βιολόγος Νεκτάριος Ταβερναράκης, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης και Πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), εκλέχθηκε ομόφωνα πρόεδρος της...

Η κατάθλιψη συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο μακροχρόνιων παθήσεων

Οι ενήλικες με ιστορικό κατάθλιψης εμφανίζουν μακροχρόνιες σωματικές παθήσεις περίπου 30% ταχύτερα σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν κατάθλιψη, όπως διαπιστώνει έρευνα που...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Mειώστε τη χοληστερόλη με αυτη την τροφή αντί για κρέας

Στην αγορά κυκλοφορούν υποκατάστατα κρέατος τα οποία όμως είναι πλούσια σε νάτριο και αυτό...

Από πότε οι πρόγονοί μας έτρωγαν κρέας;

Μια νέα οδοντιατρική ανάλυση στοχεύει να λύσει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια των προγόνων...

Αλτσχάιμερ: Χρόνια λοίμωξη του εντέρου επηρεάζει την ανάπτυξη της νόσου

Τη σχέση μεταξύ μιας χρόνιας λοίμωξης του εντέρου που προκαλείται από έναν κοινό ιό...

Φάρμακο για το γλαύκωμα φαίνεται πολλά υποσχόμενο στη θεραπεία της άνοιας

Ένα φάρμακο για το γλαύκωμα θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στην καταπολέμηση ασθενειών όπως...