Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
22.8 C
Athens

Ανάλυση: Πότε θα είναι έτοιμο το Ισραήλ να χτυπήσει στο Ιράν;

Ο πρωθυπουργός Naftali Bennett δήλωσε ότι το Ισραήλ θα αναλάβει δράση για να σταματήσει το πυρηνικό έργο του Ιράν. Οι IDF αναφέρουν ότι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για την επίθεση προχωρά γρήγορα.

Ανώτεροι αξιωματικοί και ορισμένοι αναλυτές ισχυρίζονται ότι το Ισραήλ είναι ικανό να καταστρέψει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Άλλοι όμως λένε ότι οι IDF πρέπει να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους δύναμη και ότι αυτό θα πάρει χρόνια .

Η επίμονη φλυαρία για τις προετοιμασίες της επίθεσης των IDF απορρίπτεται ή γελοιοποιείται μερικές φορές. Οι προειδοποιήσεις του Ισραήλ συχνά θεωρούνται ως μια μορφή ψυχολογικού πολέμου με λίγη ουσία. Αλλά το αθροιστικό αποτέλεσμα μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση, άγχος και εφησυχασμό από την πλευρά του Ιράν.

Οι δηλώσεις και οι αναφορές σχετικά με τις προετοιμασίες των IDF ενδέχεται να ωθήσουν τους Ιρανούς να επενδύσουν πόρους σε πρόσθετες άμυνες ή περισσότερη συλλογή πληροφοριών. Οι αντικρουόμενες πληροφορίες θα μπορούσαν να δυσκολέψουν την εκτίμηση της ισραηλινής ετοιμότητας. Οι φαινομενικά κενές απειλές θα μπορούσαν ξαφνικά να μετατραπούν σε πραγματική δράση.

Στο τέλος της ημέρας, το μεγάλο ερώτημα παραμένει: Πόσο κοντά είναι το Ισραήλ να πραγματοποιήσει μαζική επίθεση στις πυρηνικές τοποθεσίες του Ιράν; Η απάντηση είναι πολύ μυστική, αλλά υπάρχουν κάποιες υποδείξεις.


Πολεμική Αεροπορία σε κατάσταση stealth;

Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ήταν ήσυχη τους τελευταίους μήνες σχετικά με την επιχειρησιακή εκπαίδευση για μια επίθεση στο Ιράν, σε αντίθεση με τις προηγούμενες τάσεις. Ενώ ξένοι στρατοί και πολίτες παρατηρητές μπορούν να παρακολουθούν κάποιες εναέριες ενέργειες, η σιωπή των μέσων ενημέρωσης υποδηλώνει ότι οι IDF διατηρούν χαμηλότερο προφίλ σχετικά με τις προετοιμασίες και την εστίασή τους.

Τον Απρίλιο, η Πολεμική Αεροπορία αποκάλυψε ότι ανέπτυξε μαχητικά αεροσκάφη και κατασκοπευτικά αεροσκάφη στην Ελλάδα για να εκπαιδευτούν για αποστολές σε απομακρυσμένες τοποθεσίες. Τον Φεβρουάριο, ο στρατιωτικός λογοκρίτης καθάρισε πληροφορίες σχετικά με την εκπαίδευση μεταφορικών αεροσκαφών στην Ινδία .

Προηγούμενες αναφορές περιέγραφαν λεπτομερώς άλλες ασκήσεις και προπονήσεις για να προετοιμαστούν για επιθετικές επιχειρήσεις μεγάλης εμβέλειας . Οι IDF αποκάλυψαν επίσης ότι εξασκούταν για αποστολές διάσωσης σε εχθρικό έδαφος. Ανώτεροι αξιωματικοί ανέφεραν ότι το Ιράν ήταν το επίκεντρο τέτοιων ασκήσεων.

Εκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας για επίθεση (Αρχείο: Eden Briand, IDF/CC )

Ωστόσο, παρόμοιες αναφορές στον επίσημο ιστότοπο της Πολεμικής Αεροπορίας και αλλού ήταν ελάχιστες τους τελευταίους μήνες σχετικά με τις εκπαιδευτικές ασκήσεις που συνδέονται με το Ιράν.

Η νέα σιωπή έρχεται καθώς ανώτατοι αξιωματούχοι της άμυνας λένε ότι το Ισραήλ επιταχύνει τα σχέδιά του για επίθεση στο πυρηνικό έργο του Ιράν. Ωστόσο, αυτές οι δηλώσεις τείνουν να είναι γενικές και δεν προσφέρουν συγκεκριμένα στοιχεία.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, φαίνεται ότι η Πολεμική Αεροπορία έχει εισέλθει σε μια νέα, πιο ευαίσθητη φάση στις προετοιμασίες της για επίθεση.


Το μήνυμα του στρατηγού.

Ο Ταγματάρχης Tal Kalman δεν είναι ένας απλός αξιωματικός. Ο πρώην πιλότος μαχητικών ηγείται της Διεύθυνσης Στρατηγικής και Τρίτου Κύκλου του IDF, που επικεντρώνεται στο Ιράν. Σε αυτόν τον ρόλο, ο Kalman είναι εξοικειωμένος με ολόκληρη τη σειρά επιχειρησιακού σχεδιασμού κατά της Τεχεράνης. Η πρόσφατη συνέντευξή του στην καθημερινή Maariv αξίζει ιδιαίτερης προσοχής.

Οι IDF ετοιμάζονται για μια ευρεία στρατιωτική εκστρατεία εναντίον του Ιράν πέρα ​​από μια ακριβή επίθεση στο πυρηνικό του έργο, δήλωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματικός. Ο στρατός θα στοχεύσει να πλήξει βασικά περιουσιακά στοιχεία του Ιράν ως μέρος αυτού του σχεδίου και να βλάψει σοβαρά το καθεστώς, πρόσθεσε. Αυτό υποδηλώνει ότι η στρατηγική του Ισραήλ μπορεί να είναι διαφορετική από ό, τι υποτίθεται ότι είχε προηγουμένως.

Συγκεκριμένα, μια ισραηλινή επίθεση στο Ιράν θα προκαλέσει σχεδόν σίγουρα έναν μεγάλο πόλεμο. Ωστόσο, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι το Ισραήλ μπορεί να καθυστερήσει την πυρηνική πρόοδο της Τεχεράνης αλλά όχι να την εξαλείψει πλήρως. Με άλλα λόγια, μια επιχείρηση που στοχεύει μόνο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μπορεί να μην αξίζει το τίμημα.

Η λογική είναι απλή: Εάν ένας ολοκληρωτικός πόλεμος είναι αναπόφευκτος, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να προκαλέσει όσο το δυνατόν περισσότερες ζημιές και να αποδυναμώσει το ιρανικό καθεστώς. Αυτό θα απαιτούσε μια ευρύτερη στρατιωτική επίθεση από μια επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Οι προετοιμασίες για μια μεγάλη επίθεση απαιτούν φυσικά μεγαλύτερο σχεδιασμό, περισσότερα πυρομαχικά και μεγαλύτερη στρατιωτική συσσώρευση . Εάν το Ισραήλ επιλέξει αυτή τη διαδρομή, το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη μιας επίθεσης θα καθυστερήσει περαιτέρω.

Προς το παρόν, η ακριβής στρατηγική και ο χρόνος του Ισραήλ, θα παραμείνει μυστικό, αλλά οι έξυπνοι παρατηρητές πιθανότατα θα εντοπίσουν κάποιες υποδείξεις. Τα σχέδια των IDF για μια επίθεση στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μπορεί να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, αλλά οι προετοιμασίες για έναν μεγαλύτερο πόλεμο θα χρειαστούν λίγο χρόνο. Η τελική απόφαση για το πότε και τι θα χτυπήσει θα εξαρτηθεί από την ιρανική πρόοδο, το επίπεδο αντιληπτής απειλής και τους στρατηγικούς στόχους του Ισραήλ.

israelradar.com

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Λευτέρης Κουσούλης: Σχεδόν αδύνατος ένας ουσιαστικός διάλογος για κάτι

Κάποτε οι άνθρωποι πίστεψαν ότι υπάρχει ένα «πνεύμα της Ιστορίας». Τόσο που όλα η δύναμή του τα καθορίζει, πέρα από επιλογές και επί μέρους...

3ος Παγκόσμιος Πόλεμος: Ποιες χώρες θα ήταν πιο ασφαλείς

Παρόλο που ο 1ος και ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος, ξεθωριάζουν από τη μνήμη των ανθρώπων, δεν είναι τόσο μακριά στο παρελθόν ώστε να έχουμε...

Γινόμαστε κοινωνία μειωμένων προσδοκιών – χρειαζόμαστε ξανά «δικαίωμα στο όνειρο»

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα επιμένω πως είναι ότι έχουμε συνηθίσει να βάζουμε πολύ χαμηλά τον πήχη ως προς το...

Η βία στην κοινωνία μας τείνει να γίνει συνήθεια

Δεν αντιλαμβάνομαι για ποιον λόγο κάποιοι θέλουν να ορίσουν τη γυναικοκτονία ως ξεχωριστό αδίκημα. Υπάρχει ο όρος ανθρωποκτονία ο… οποίος καλύπτει όλα τα είδη...

Υφαντής: O πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας έχει ήδη μετατραπεί σε μία σε ισραηλινο...

Το διττό μήνυμα του Ιράν και του Ισραήλ «που έφτασαν κοντά σε περιφερειακή σύγκρουση αλλά επικράτησε προς το παρόν η ψυχραιμία», αναλύει ο καθηγητής...

Γιάννης Λούλης: Κυριαρχία της μετριότητας στο πολιτικό σκηνικό

Τελευταία σωρεύονται τα δεδομένα μιας σπασμωδικής ασημαντότητας, που χαρακτηρίζουν το πολιτικό σκηνικό, ενώ οδεύουμε στις ευρωεκλογές. Τούτο, πρωτίστως αφορά την κυβερνητική παράταξη. Αυτή, αν και...

Μελέτη, Αυτιάς και πάει λέγοντας: Τελικά με τι κριτήρια επιλέγονται οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές;

Με ηχηρά ονόματα, αλλά ελάχιστες πραγματικές εκπλήξεις οι λίστες των υποψηφίων που έγιναν γνωστές από τα κόμματα ενόψει των επικείμενων Ευρωεκλογών. Και δεν θα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Σκληρές μάχες στη Λωρίδα της Γάζας – Το Ισραήλ και η Χαμάς καταγγέλλουν τα εντάλματα σύλληψης που ζήτησε το ΔΠΔ

Συνεχίζονται οι σκληρές μάχες ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και μέλη του στρατιωτικού βραχίονα του...

Ιράν: Ξεκινούν σήμερα στην Ταμπρίζ οι τελετές προς τιμή του εκλιπόντα προέδρου Ραϊσί

Οι Ιρανοί αποτίουν σήμερα φόρο τιμής στον πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί, η κηδεία του οποίου...

Νεκροί ο Πρόεδρος Ραϊσί και ο ΥΠΕΞ Αμιραμπντολαχιάν, μεταδίδουν ΜΜΕ του Ιράν – Επέβαιναν σε ελικόπτερο που συνετρίβη

Ιρανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως ο 63χρονος πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας Εμπραχίμ Ραϊσί, που...

Ιράν: Βρέθηκε το ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου – Σημεία ζωής έδωσαν δύο επιβάτες

Νέο θρίλερ εξελίσσεται με τον εντοπισμό του ελικοπτέρου του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι, το...