Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023
22.1 C
Athens

Ανάλυση: Πότε θα είναι έτοιμο το Ισραήλ να χτυπήσει στο Ιράν;

Ο πρωθυπουργός Naftali Bennett δήλωσε ότι το Ισραήλ θα αναλάβει δράση για να σταματήσει το πυρηνικό έργο του Ιράν. Οι IDF αναφέρουν ότι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για την επίθεση προχωρά γρήγορα.

Ανώτεροι αξιωματικοί και ορισμένοι αναλυτές ισχυρίζονται ότι το Ισραήλ είναι ικανό να καταστρέψει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Άλλοι όμως λένε ότι οι IDF πρέπει να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους δύναμη και ότι αυτό θα πάρει χρόνια .

Η επίμονη φλυαρία για τις προετοιμασίες της επίθεσης των IDF απορρίπτεται ή γελοιοποιείται μερικές φορές. Οι προειδοποιήσεις του Ισραήλ συχνά θεωρούνται ως μια μορφή ψυχολογικού πολέμου με λίγη ουσία. Αλλά το αθροιστικό αποτέλεσμα μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση, άγχος και εφησυχασμό από την πλευρά του Ιράν.

Οι δηλώσεις και οι αναφορές σχετικά με τις προετοιμασίες των IDF ενδέχεται να ωθήσουν τους Ιρανούς να επενδύσουν πόρους σε πρόσθετες άμυνες ή περισσότερη συλλογή πληροφοριών. Οι αντικρουόμενες πληροφορίες θα μπορούσαν να δυσκολέψουν την εκτίμηση της ισραηλινής ετοιμότητας. Οι φαινομενικά κενές απειλές θα μπορούσαν ξαφνικά να μετατραπούν σε πραγματική δράση.

Στο τέλος της ημέρας, το μεγάλο ερώτημα παραμένει: Πόσο κοντά είναι το Ισραήλ να πραγματοποιήσει μαζική επίθεση στις πυρηνικές τοποθεσίες του Ιράν; Η απάντηση είναι πολύ μυστική, αλλά υπάρχουν κάποιες υποδείξεις.


Πολεμική Αεροπορία σε κατάσταση stealth;

Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ήταν ήσυχη τους τελευταίους μήνες σχετικά με την επιχειρησιακή εκπαίδευση για μια επίθεση στο Ιράν, σε αντίθεση με τις προηγούμενες τάσεις. Ενώ ξένοι στρατοί και πολίτες παρατηρητές μπορούν να παρακολουθούν κάποιες εναέριες ενέργειες, η σιωπή των μέσων ενημέρωσης υποδηλώνει ότι οι IDF διατηρούν χαμηλότερο προφίλ σχετικά με τις προετοιμασίες και την εστίασή τους.

Τον Απρίλιο, η Πολεμική Αεροπορία αποκάλυψε ότι ανέπτυξε μαχητικά αεροσκάφη και κατασκοπευτικά αεροσκάφη στην Ελλάδα για να εκπαιδευτούν για αποστολές σε απομακρυσμένες τοποθεσίες. Τον Φεβρουάριο, ο στρατιωτικός λογοκρίτης καθάρισε πληροφορίες σχετικά με την εκπαίδευση μεταφορικών αεροσκαφών στην Ινδία .

Προηγούμενες αναφορές περιέγραφαν λεπτομερώς άλλες ασκήσεις και προπονήσεις για να προετοιμαστούν για επιθετικές επιχειρήσεις μεγάλης εμβέλειας . Οι IDF αποκάλυψαν επίσης ότι εξασκούταν για αποστολές διάσωσης σε εχθρικό έδαφος. Ανώτεροι αξιωματικοί ανέφεραν ότι το Ιράν ήταν το επίκεντρο τέτοιων ασκήσεων.

Εκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας για επίθεση (Αρχείο: Eden Briand, IDF/CC )

Ωστόσο, παρόμοιες αναφορές στον επίσημο ιστότοπο της Πολεμικής Αεροπορίας και αλλού ήταν ελάχιστες τους τελευταίους μήνες σχετικά με τις εκπαιδευτικές ασκήσεις που συνδέονται με το Ιράν.

Η νέα σιωπή έρχεται καθώς ανώτατοι αξιωματούχοι της άμυνας λένε ότι το Ισραήλ επιταχύνει τα σχέδιά του για επίθεση στο πυρηνικό έργο του Ιράν. Ωστόσο, αυτές οι δηλώσεις τείνουν να είναι γενικές και δεν προσφέρουν συγκεκριμένα στοιχεία.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, φαίνεται ότι η Πολεμική Αεροπορία έχει εισέλθει σε μια νέα, πιο ευαίσθητη φάση στις προετοιμασίες της για επίθεση.


Το μήνυμα του στρατηγού.

Ο Ταγματάρχης Tal Kalman δεν είναι ένας απλός αξιωματικός. Ο πρώην πιλότος μαχητικών ηγείται της Διεύθυνσης Στρατηγικής και Τρίτου Κύκλου του IDF, που επικεντρώνεται στο Ιράν. Σε αυτόν τον ρόλο, ο Kalman είναι εξοικειωμένος με ολόκληρη τη σειρά επιχειρησιακού σχεδιασμού κατά της Τεχεράνης. Η πρόσφατη συνέντευξή του στην καθημερινή Maariv αξίζει ιδιαίτερης προσοχής.

Οι IDF ετοιμάζονται για μια ευρεία στρατιωτική εκστρατεία εναντίον του Ιράν πέρα ​​από μια ακριβή επίθεση στο πυρηνικό του έργο, δήλωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματικός. Ο στρατός θα στοχεύσει να πλήξει βασικά περιουσιακά στοιχεία του Ιράν ως μέρος αυτού του σχεδίου και να βλάψει σοβαρά το καθεστώς, πρόσθεσε. Αυτό υποδηλώνει ότι η στρατηγική του Ισραήλ μπορεί να είναι διαφορετική από ό, τι υποτίθεται ότι είχε προηγουμένως.

Συγκεκριμένα, μια ισραηλινή επίθεση στο Ιράν θα προκαλέσει σχεδόν σίγουρα έναν μεγάλο πόλεμο. Ωστόσο, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι το Ισραήλ μπορεί να καθυστερήσει την πυρηνική πρόοδο της Τεχεράνης αλλά όχι να την εξαλείψει πλήρως. Με άλλα λόγια, μια επιχείρηση που στοχεύει μόνο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μπορεί να μην αξίζει το τίμημα.

Η λογική είναι απλή: Εάν ένας ολοκληρωτικός πόλεμος είναι αναπόφευκτος, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να προκαλέσει όσο το δυνατόν περισσότερες ζημιές και να αποδυναμώσει το ιρανικό καθεστώς. Αυτό θα απαιτούσε μια ευρύτερη στρατιωτική επίθεση από μια επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Οι προετοιμασίες για μια μεγάλη επίθεση απαιτούν φυσικά μεγαλύτερο σχεδιασμό, περισσότερα πυρομαχικά και μεγαλύτερη στρατιωτική συσσώρευση . Εάν το Ισραήλ επιλέξει αυτή τη διαδρομή, το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη μιας επίθεσης θα καθυστερήσει περαιτέρω.

Προς το παρόν, η ακριβής στρατηγική και ο χρόνος του Ισραήλ, θα παραμείνει μυστικό, αλλά οι έξυπνοι παρατηρητές πιθανότατα θα εντοπίσουν κάποιες υποδείξεις. Τα σχέδια των IDF για μια επίθεση στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μπορεί να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, αλλά οι προετοιμασίες για έναν μεγαλύτερο πόλεμο θα χρειαστούν λίγο χρόνο. Η τελική απόφαση για το πότε και τι θα χτυπήσει θα εξαρτηθεί από την ιρανική πρόοδο, το επίπεδο αντιληπτής απειλής και τους στρατηγικούς στόχους του Ισραήλ.

israelradar.com

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αρνητική διαφήμιση: Το μυστικό όπλο στην εκστρατεία των πολιτικών

Επί 20 χρόνια, οι πολιτικοί επιστήμονες ερευνούν αν οι αρνητικές διαφημίσεις πολιτικής εκστρατείας, αυτές που επικρίνουν τον αντίπαλο, είναι πιο αποτελεσματικές από τις θετικές διαφημίσεις...

Δεν φταίει ο λαός

Κάπως ασύμβατο με το άρθρο, αλλά γενικώς καλό. Μας εκπλήσσει το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας. Μη αναμενόμενο ακόμηκαι απότα ίδια τα στελέχη της. Να το πούμε...

Ο κίνδυνος κυβερνητικού αδιεξόδου στις 25 Ιουνίου, τα πολιτικά «παιχνίδια» και η απειλή για...

Το γνωστό ρητό ότι "Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα" έχει εκφραστεί πολλές φορές από διάφορους, ανάλογα με τη συγκυρία και την περίσταση. Σε μια στιγμή...

«Πόλεμος» στην Κεντροαριστέρα: Στα άκρα η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

«: Στα άκρα η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ Το ενδεχόμενο της επαλήθευσης των δημοσκοπικών ευρημάτων του Δεκεμβρίου του 2021, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωνε ποσοστό...
Exit Poll- Ευρωεκλογές 2019: Πώς ψήφισαν οι νέοι

Ποια είναι τα μηνύματα της κάλπης

Τα μηνύματα της κάλπης, ποιο στοιχείο έπαιξε κύριο ρόλο στην εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ , τι σημαίνει το υψηλό ποσοστό της ΝΔ σε σχέση...

Στην υγειά του Κατρούγκαλου…

Είναι δυνατόν να ευθύνεται ένας άνθρωπος ή μια δήλωση γι’ αυτό το τρομακτικό -20 του Σύριζα από τη Νέα Δημοκρατία; Όχι βέβαια. Είναι όμως...

ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ! ΠΟΥΛΑΝΕ το 40,39% (και) της Εθνικής Τράπεζας…

Τι θα μπορούσε να συμβεί εάν βγει σε πώληση το 40,39% της Εθνικής τράπεζας; Αλλάζει η στρατηγική της κυβέρνησης ως προς την «ιδιωτικοποίηση» της Εθνικής...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,242ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 5 Απριλίου η 2η Πετρελαϊκή Κρίση

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1979 εκδηλώνεται η 2η Πετρελαϊκή Κρίση, με αφορμή την Ιρανική Επανάσταση.

Ισραήλ: O Νετανιάχου καρατόμησε τον υπουργό Άμυνας

Στην καρατόμηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ προχώρησε ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν...

Ισχυρός σεισμός στα σύνορα Τουρκίας- Ιράν

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 βαθμών έπληξε σήμερα περιοχή στα σύνορα Τουρκίας - Ιράν, καταστρέφοντας...

Τι θα έκανε το Ισραήλ αν είχε απέναντι την Τουρκία;

«Μία νύκτα θα ξυπνήσουν και θα προσγειωθούν στη πραγματικότητα», απάντησε ο πρωθυπουργός στον Ερντογάν...