Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023
13.3 C
Athens

Ανασφάλιστα 8 στα 10 ακίνητα – Ολοταχώς για υποχρεωτική ασφάλιση για φυσικές καταστροφές

Κίνητρα για την ασφάλιση των κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών έχει ήδη δώσει η Κυβέρνηση, αλλά όπως όλα δείχνουν τα επόμενα βήματα θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην υποχρεωτική ασφάλιση όλων των ακινήτων.

Αυτή την στιγμή όποιος ασφαλίσει το σπίτι του θα έχει μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 10%: Μια κίνηση όμως που φαντάζει «δώρο- άδωρο», καθώς μια ματιά στα κόστη ασφάλισης δείχνει ξεκάθαρα πως για να έχει ένας ιδιοκτήτης ακινήτου πραγματικό όφελος η αξία της περιουσίας του θα πρέπει να ξεπερνά τα… 750.000 ευρώ!

Μοιραία λοιπόν -και δεδομένου ότι το κίνητρο μείωσης του ΕΝΦΙΑ δεν φαντάζει και τόσο… ελκυστικό- η Κυβέρνηση θα περνούσε σε επόμενο στάδιο: Οι καταστροφικές πλημμύρες στον Θεσσαλικό κάμπο έδωσαν την αφορμή για να γίνει το πρώτο βήμα. Σε πρώτη φάση και από το 2024 θα ισχύσει καθεστώς υποχρεωτικής ασφάλισης για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατ. ευρώ.

Τι θα πρέπει να καλύπτει η υποχρεωτική ασφάλιση

Η ασφάλιση θα πρέπει να καλύπτει πλημμύρα, σεισμό και πυρκαγιά και να αφορά το κτίριο, τα μηχανήματα, τον εξοπλισμό και τα αποθέματα. Από 1/1/2024 οι επιχειρήσεις αυτές δεν θα αποζημιώνονται από την κρατική αρωγή. Υπολογίζεται ότι στην κατηγορία αυτή εντάσσονται περί τις 16.000 επιχειρήσεις -που καλύπτουν ωστόσο το 87% του συνολικού τζίρου-, οι περισσότερες από τις οποίες, όμως, ήταν ήδη ασφαλισμένες καθώς οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό έχουν ανώτατο όριο που δεν καλύπτει τέτοιου μεγέθους ζημιές.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, δήλωσε πως είναι καιρός να ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των περιουσιών από φυσικές καταστροφές, καθώς είναι ο μόνος τρόπος να αποκατασταθούν ζημιές που είναι αδύνατο να καλύψει τόσο ο κρατικός όσο και – στις περισσότερες περιπτώσεις – ο οικογενειακός προϋπολογισμός.
Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με την εκτίμηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, το κόστος από την κακοκαιρία Daniel, προκειμένου να στηριχθούν οι πληγέντες και να αποκατασταθούν οι εκτεταμένες ζημιές, ανέρχεται σε 5 με 8 δισεκατομμύρια ευρώ (ανάλογα με τα έργα υποδομών που πρέπει να γίνουν).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Ελλάδα ασφαλίζονται περίπου 1 εκατομμύριο σπίτια από τα 6,5 εκατομμύρια, δηλαδή το ποσοστό ανέρχεται σε 15% (τα περισσότερα είναι στις πόλεις, στην επαρχία είναι χαμηλότερα τα νούμερα, ενώ συνολικά τα περισσότερα αφορούν όσους έχουν αγοράσει σπίτι με στεγαστικό δάνειο).

Στις επιχειρήσεις το ποσοστό ανέρχεται σε 40%. Ασφαλίζονται δηλαδή 200.000 επιχειρήσεις από τις 500.000, με τουλάχιστον έναν εργαζόμενο.

Τι ισχύει με την μείωση του ΕΝΦΙΑ

Σε κάθε περίπτωση, με βάση τη διάταξη που πέρασε από τη Βουλή, παρέχεται μείωση του ΕΝΦΙΑ σε περίπτωση που μια οικία ασφαλιστεί έναντι φυσικών καταστροφών κατά 10% από το 2024, εφόσον η αξία της ασφαλισμένης κατοικίας δεν είναι χαμηλότερη από 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο καλύπτει ολόκληρη την αξία του ακινήτου.

Εντούτοις, μέχρι και αξία περιουσίας που αγγίζει τα 750.000 ευρώ, το ποσό που πρέπει να καταβληθεί για την ασφάλιση του ακινήτου έναντι σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας είναι μεγαλύτερο του κέρδους που θα έχει ο ιδιοκτήτης ακινήτου από το «κούρεμα» κατά 10% του ΕΝΦΙΑ που πληρώνει.

Ας δούμε όμως κάποια παραδείγματα που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές:

  • Ιδιοκτήτης διαμερίσματος 1ου ορόφου, 70 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας με έτος κατασκευής το 1987, καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 261 ευρώ το χρόνο. Εάν κάνει ασφάλεια για φυσικές καταστροφές ο φόρος θα μειωθεί κατά 10% δηλαδή θα «κερδίσει» 26,1 ευρώ. Το κόστος ασφάλισης όμως για την κατοικία του ξεκινά από 77,34 ευρώ… για τα βασικά και φτάνει μέχρι και 145,30 ευρώ. Δηλαδή, επί της ουσίας απλά κερδίζει 26,1 ευρώ έκπτωση στο.. κόστος ασφάλισης και την προστασία βέβαια του σπιτιού του!
  • Άλλος ιδιοκτήτης διαμερίσματος 3ου ορόφου, 100 τ.μ. στο Μαρούσι με έτος κατασκευής το 2000, πληρώνει για ΕΝΦΙΑ 504 ευρώ. Εάν το ασφαλίσει ο φόρος θα μειωθεί κατά 10% δηλαδή θα καταβάλλει 50,4 ευρώ λιγότερα. Όμως το κόστος ασφάλισης για το συγκεκριμένο διαμέρισμα ξεκινά από 109,27 ευρώ και φτάνει ως μέχρι και 192,27 ευρώ!

Τα πράγματα αλλάζουν όμως για πιο ακριβά περιουσιακά στοιχεία: Ιδιοκτήτης μονοκατοικίας στην Εκάλη, 220 τ.μ. που κατασκευάστηκε το 2020, πληρώνει ΕΝΦΙΑ 2.606 ευρώ ετησίως και αν αποφασίσει να ασφαλίσει το σπίτι θα «κουρευτεί» ο φόρος κατά 260,06 ευρώ. Το κόστος ασφάλισης εδώ ξεκινά από τα 240,38 ευρώ και φτάνει μέχρι και τα 468,75 ευρώ. Αν λοιπόν επιλέξει το φθηνό ασφάλιστρο θα δει πραγματική μείωση στον ΕΝΦΙΑ, έστω 20 ευρώ!!

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις από ξηρά και αέρος

Σε πλήρη ισχύ συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος επικεντρώνει πλέον στο νότιο τμήμα και κυρίως σε...

“Νέα Αριστερά” το όνομα της Κ.Ο. των 11 πρώην του ΣΥΡΙΖΑ

Νέα Αριστερά λέγεται από σήμερα το νέο κόμμα που θα σχηματίσει τη Κοινοβουλευτική Ομάδα των 11 βουλευτών που αποχώρησαν πρόσφατα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι τελικές...

Εορταστικό ωράριο: Πότε αρχίζει – Οι 2 Κυριακές με ανοιχτά τα καταστήματα

Τα εμπορικά καταστήματα αναμένεται να είναι ανοιχτά για δύο Κυριακές την εορταστική περίοδο, στις 24 Δεκεμβρίου 2023, δηλαδή την παραμονή Χριστουγέννων και στις 31...

Δώρο Χριστουγέννων: Από σήμερα η καταβολή στους ανέργους – Πότε θα δοθεί στους εργαζόμενους...

Καταβάλλεται σήμερα το δώρο Χριστουγέννων στους ανέργους, οι οποίοι θα το λάβουν μαζί με το τακτικό επίδομα ανεργίας. Το ποσό ανέρχεται στα 479 ευρώ...

Εφορία: “Ραβασάκια” φόρου και πρόστιμα σε χιλιάδες φορολογούμενους για εκκρεμμείς παλαιές υποθέσεις

Σε πλήρη κινητοποίηση έχει τεθεί το τελευταίο διάστημα ο φορολογικός μηχανισμός ώστε να προλάβει την 5ετή παραγραφή φορολογικών υποθέσεων, οι οποίες λήγουν, όπως προβλέπει...

Καιρός: Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου – Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία

«Αγριεύει» ο καιρός. Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 02-12-2023/1300, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Α. Πιο συγκεκριμένα για σήμερα Δευτέρα...

Μεσανατολικό: Οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις επιχειρούν σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας

Οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ επιχειρούν εναντίον της Χαμάς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του στρατού. "Οι IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις)...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Χατζηδάκης: Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αγορά ακινήτων

«Η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει σειρά πρωτοβουλιών που κινούνται σε τρεις άξονες: στην αντιμετώπιση του...

Στα ύψη τα ενοίκια και οι τιμές πώλησης ακινήτων – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σημαντική αύξηση σημειώνουν το 2023 τα ενοίκια κατοικιών σε ολόκληρη την επικράτεια, σε σύγκριση...

Πόθεν έσχες: Οι πολιτικοί με τα περισσότερα ακίνητα

Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι 1.034 δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης «πόθεν έσχες» των βουλευτών, ευρωβουλευτών, υπεύθυνων οικονομικών των...

Πόθεν έσχες: Διευκρινίσεις Μ. Βαρβιτσιώτη για τα 122 ακίνητα στη δήλωσή του

Διευκρινίσεις για τα 122 ακίνητα που εμφανίζονται στη δήλωση «πόθεν έσχες» του παρείχε με...