Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
17.2 C
Athens

Ανασφάλιστα 8 στα 10 ακίνητα – Ολοταχώς για υποχρεωτική ασφάλιση για φυσικές καταστροφές

Κίνητρα για την ασφάλιση των κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών έχει ήδη δώσει η Κυβέρνηση, αλλά όπως όλα δείχνουν τα επόμενα βήματα θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην υποχρεωτική ασφάλιση όλων των ακινήτων.

Αυτή την στιγμή όποιος ασφαλίσει το σπίτι του θα έχει μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 10%: Μια κίνηση όμως που φαντάζει «δώρο- άδωρο», καθώς μια ματιά στα κόστη ασφάλισης δείχνει ξεκάθαρα πως για να έχει ένας ιδιοκτήτης ακινήτου πραγματικό όφελος η αξία της περιουσίας του θα πρέπει να ξεπερνά τα… 750.000 ευρώ!

Μοιραία λοιπόν -και δεδομένου ότι το κίνητρο μείωσης του ΕΝΦΙΑ δεν φαντάζει και τόσο… ελκυστικό- η Κυβέρνηση θα περνούσε σε επόμενο στάδιο: Οι καταστροφικές πλημμύρες στον Θεσσαλικό κάμπο έδωσαν την αφορμή για να γίνει το πρώτο βήμα. Σε πρώτη φάση και από το 2024 θα ισχύσει καθεστώς υποχρεωτικής ασφάλισης για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατ. ευρώ.

Τι θα πρέπει να καλύπτει η υποχρεωτική ασφάλιση

Η ασφάλιση θα πρέπει να καλύπτει πλημμύρα, σεισμό και πυρκαγιά και να αφορά το κτίριο, τα μηχανήματα, τον εξοπλισμό και τα αποθέματα. Από 1/1/2024 οι επιχειρήσεις αυτές δεν θα αποζημιώνονται από την κρατική αρωγή. Υπολογίζεται ότι στην κατηγορία αυτή εντάσσονται περί τις 16.000 επιχειρήσεις -που καλύπτουν ωστόσο το 87% του συνολικού τζίρου-, οι περισσότερες από τις οποίες, όμως, ήταν ήδη ασφαλισμένες καθώς οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό έχουν ανώτατο όριο που δεν καλύπτει τέτοιου μεγέθους ζημιές.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, δήλωσε πως είναι καιρός να ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των περιουσιών από φυσικές καταστροφές, καθώς είναι ο μόνος τρόπος να αποκατασταθούν ζημιές που είναι αδύνατο να καλύψει τόσο ο κρατικός όσο και – στις περισσότερες περιπτώσεις – ο οικογενειακός προϋπολογισμός.
Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με την εκτίμηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, το κόστος από την κακοκαιρία Daniel, προκειμένου να στηριχθούν οι πληγέντες και να αποκατασταθούν οι εκτεταμένες ζημιές, ανέρχεται σε 5 με 8 δισεκατομμύρια ευρώ (ανάλογα με τα έργα υποδομών που πρέπει να γίνουν).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Ελλάδα ασφαλίζονται περίπου 1 εκατομμύριο σπίτια από τα 6,5 εκατομμύρια, δηλαδή το ποσοστό ανέρχεται σε 15% (τα περισσότερα είναι στις πόλεις, στην επαρχία είναι χαμηλότερα τα νούμερα, ενώ συνολικά τα περισσότερα αφορούν όσους έχουν αγοράσει σπίτι με στεγαστικό δάνειο).

Στις επιχειρήσεις το ποσοστό ανέρχεται σε 40%. Ασφαλίζονται δηλαδή 200.000 επιχειρήσεις από τις 500.000, με τουλάχιστον έναν εργαζόμενο.

Τι ισχύει με την μείωση του ΕΝΦΙΑ

Σε κάθε περίπτωση, με βάση τη διάταξη που πέρασε από τη Βουλή, παρέχεται μείωση του ΕΝΦΙΑ σε περίπτωση που μια οικία ασφαλιστεί έναντι φυσικών καταστροφών κατά 10% από το 2024, εφόσον η αξία της ασφαλισμένης κατοικίας δεν είναι χαμηλότερη από 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο καλύπτει ολόκληρη την αξία του ακινήτου.

Εντούτοις, μέχρι και αξία περιουσίας που αγγίζει τα 750.000 ευρώ, το ποσό που πρέπει να καταβληθεί για την ασφάλιση του ακινήτου έναντι σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας είναι μεγαλύτερο του κέρδους που θα έχει ο ιδιοκτήτης ακινήτου από το «κούρεμα» κατά 10% του ΕΝΦΙΑ που πληρώνει.

Ας δούμε όμως κάποια παραδείγματα που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές:

  • Ιδιοκτήτης διαμερίσματος 1ου ορόφου, 70 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας με έτος κατασκευής το 1987, καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 261 ευρώ το χρόνο. Εάν κάνει ασφάλεια για φυσικές καταστροφές ο φόρος θα μειωθεί κατά 10% δηλαδή θα «κερδίσει» 26,1 ευρώ. Το κόστος ασφάλισης όμως για την κατοικία του ξεκινά από 77,34 ευρώ… για τα βασικά και φτάνει μέχρι και 145,30 ευρώ. Δηλαδή, επί της ουσίας απλά κερδίζει 26,1 ευρώ έκπτωση στο.. κόστος ασφάλισης και την προστασία βέβαια του σπιτιού του!
  • Άλλος ιδιοκτήτης διαμερίσματος 3ου ορόφου, 100 τ.μ. στο Μαρούσι με έτος κατασκευής το 2000, πληρώνει για ΕΝΦΙΑ 504 ευρώ. Εάν το ασφαλίσει ο φόρος θα μειωθεί κατά 10% δηλαδή θα καταβάλλει 50,4 ευρώ λιγότερα. Όμως το κόστος ασφάλισης για το συγκεκριμένο διαμέρισμα ξεκινά από 109,27 ευρώ και φτάνει ως μέχρι και 192,27 ευρώ!

Τα πράγματα αλλάζουν όμως για πιο ακριβά περιουσιακά στοιχεία: Ιδιοκτήτης μονοκατοικίας στην Εκάλη, 220 τ.μ. που κατασκευάστηκε το 2020, πληρώνει ΕΝΦΙΑ 2.606 ευρώ ετησίως και αν αποφασίσει να ασφαλίσει το σπίτι θα «κουρευτεί» ο φόρος κατά 260,06 ευρώ. Το κόστος ασφάλισης εδώ ξεκινά από τα 240,38 ευρώ και φτάνει μέχρι και τα 468,75 ευρώ. Αν λοιπόν επιλέξει το φθηνό ασφάλιστρο θα δει πραγματική μείωση στον ΕΝΦΙΑ, έστω 20 ευρώ!!

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ρέντη: Προφυλακίστηκε ο αρχηγός της Θύρας 7

Προφυλακίστηκε ο αρχηγός της Θύρας 7 ο οποίος θεωρείται ηγετικό στέλεχος της «Εγκληματικής Οργάνωσης» που εξιχνιάστηκε μετά τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη. Πιο...

Ο “χάρτης” πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 2 Μαΐου

Συνολικά 1.208.661.888 ευρώ θα καταβληθούν σε 1.799.517 δικαιούχους, από τις 29 Απριλίου έως τις 2 Μαΐου 2024, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-...

Μαρούσι: Δέκα άτομα εμπλέκονται στον καυγά που άφησε νεκρό και τραυματίες

Την ώρα που καταθέτουν αυτόπτες μάρτυρες στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, για την άγρια συμπλοκή που κατέληξε σε τραγωδία τα ξημερώματα στο Μαρούσι, έξω από νυχτερινό...

Τιμολόγιο ρεύματος: Πώς θα διαμορφωθούν τον Μάιο – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Σταθεροποίηση των τιμολογίων ρεύματος αναμένεται για τον Μάιο με μικρές αποκλίσεις σε σχέση με τον Απρίλιο σύμφωνα με εκτιμήσεις από πηγές των προμηθευτών. Η μέση...

Ρέντη: Στη φυλακή οδηγήθηκαν επτά από τους 31 κατηγορουμένους

Την Κυριακή θα συνεχιστεί ο δεύτερος κύκλος των απολογιών ενώπιον των τεσσάρων ανακριτών για τη δολοφονική επίθεσης σε βάρος αστυνομικών των ΜΑΤ, έξω από...

Δημοσκόπηση GPO: Ανεβαίνει στο 33,6% η ΝΔ, 16,3% για τον ΣΥΡΙΖΑ, 13,5% το ΠΑΣΟΚ

Στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών διευρύνεται το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα δημοσκόπηση της εταιρείας GPO. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έρευνα...
Νέα παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Πότε θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα myCar – Ποιους ιδιοκτήτες...

Ενεργοποιείται την ερχόμενη Μ. Τετάρτη 1 Μαΐου η ειδική πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να θέσουν σε κίνηση τα οχήματά τους πληρώνοντας...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αντικειμενικές αξίες ακινήτων: Στο σύστημα, έως στα τέλη του χρόνου, οι τελευταίες 2.167 περιοχές στην Επικράτεια

Σταδιακά και όχι μια και έξω θα γίνει εντός του έτους, σύμφωνα με τον...

Golden Visa: Αλλαγές τριών ταχυτήτων με ρύθμιση τη Δευτέρα στη Βουλή

Τουλάχιστον  800.000 ευρώ από 500.000 ευρώ που ισχύει σήμερα  θα πρέπει να καταβάλλουν για...

ΑΑΔΕ – myProperty: Ξεκινάει η αυτόματη ψηφιακή δήλωση Ε9 και γιατις δωρεές και τις γονικές παροχές ακινήτων

H αυτόματη δημιουργία και υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) επεκτείνεται, μετά τις αγοραπωλησίες, και...

Έρχεται «big brother» από την ΑΑΔΕ – Στο μικροσκόπιο ακίνητα και καταθέσεις

Έρχεται “big brother “της ΑΑΔΕ για την περιουσία των φορολογουμένων.  Πρόκειται για το “σύστημα Αυτοματοποιημένου...