Ανοικτό το ενδεχόμενο επικοινωνίας Τσίπρα-Ερντογάν για τους δύο Έλληνες

64
Σε εξέλιξη το τετ α τετ Τσίπρα-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να επικοινωνήσει με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να του ζητήσει την απελευθέρωση των δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που κρατούνται στην Αδριανούπολη.

Εν τω μεταξύ, στις 12 το μεσημέρι, το σύνολο των υπουργών της κυβέρνησης θα βρεθεί στο Μέγαρο Μαξίμου στο άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο το οποίο συγκάλεσε εκτάκτως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στο συμβούλιο αναμένεται να συζητηθούν όλες οι πτυχές του θέματος της συλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, καθώς η Αγκυρα ακόμα δεν έχει δείξει τις πραγματικές της προθέσεις σε ό,τι αφορά στο θέμα.

Την ενημέρωση στο άτυπο συμβούλιο θα κάνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, καθώς ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να ενημερώσει το ΝΑΤΟ, αλλά και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για τις εξελίξεις.

Μία ώρα νωρίτερα, στις 11, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, προκειμένου να εξετάσουν την κοινή γραμμή που θα κρατήσουν στις 22 και 23 Μαρτίου στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε επίσης:  Αλαβάνος: Το ήθος Βαρουφάκη, Κωνσταντοπούλου, Λαφαζάνη δοκιμάστηκε με το τρίτο Μνημόνιο

Ο Νίκος Κοτζιάς άλλωστε χθες κάλεσε την Άγκυρα να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα από το διεθνές και εθιμικό δίκαιο και να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο νομικό και διεθνές πρόβλημα.

Να θυμίσουμε εδώ ότι χθες δεν έγινε δεκτή από το δικαστήριο η εισήγηση του Τούρκου εισαγγελέα να κατηγορηθούν οι δύο Έλληνες συλληφθέντες στρατιωτικοί και με την κατηγορία της κατασκοπείας. Το γεγονός, ωστόσο, ότι τις επόμενες ώρες αναμένεται να ερευνηθούν τα τρία κινητά τηλέφωνα που είχαν μαζί τους οι Έλληνες, κάνει την ελληνική κυβέρνηση επιφυλακτική σε ό,τι αφορά τη διαδικασία την οποία θέλει να ακολουθήσει η κυβέρνηση Ερντογάν.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι δεν τίθεται ζήτημα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στη χώρα μας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε, ωστόσο, η Τουρκία να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο περιστατικό ως μία τακτική κλιμακούμενης έντασης.