Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022
26.1 C
Athens

Απειλή από ψηλά: Τα «αθόρυβα φαντάσματα» στην κορυφή του ΝΑΤΟ

Η αξιολόγηση από το ΝΑΤΟ των «αθόρυβων φαντασμάτων» του ΕΤΑ, που ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών, γνωστό σε όλους μας ως ΕΤΑ, αποτελεί αναμφισβήτητα την αιχμή του δόρατος, της νεοσύστατης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Τα σκληροτράχηλα και άκρως εκπαιδευμένα στελέχη που το απαρτίζουν μπορούν να φέρουν εις πέρας οποιαδήποτε αποστολή τους ανατεθεί και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, καθιστώντας τους πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Και πως να μην είναι έτσι όταν το ΕΤΑ είναι ίσως το μοναδικό ελληνικό Τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων που ανταποκρίνεται πλήρως στον ορισμό του Διακλαδικού Δόγματος Ειδικών Επιχειρήσεων. Οι ειδικά οργανωμένες, άρτια εκπαιδευμένες και εξοπλισμένες δυνάμεις που διαθέτει μαζί με τις ανορθόδοξες τεχνικές που εφαρμόζει, το καθιστούν ικανό να διεξάγει επιχειρήσεις σε εχθρικό ή ασταθές περιβάλλον, προβάλλοντας την ισχύ των ελληνικών όπλων σε οποιοδήποτε θέατρο επιχειρήσεων. Γι’ αυτούς τους λόγους, η απόδοση του χαρακτηρισμού «αθόρυβα φαντάσματα», αφού σαν φαντάσματα διασπούν από αέρος κάθε αντίπαλη άμυνα, προξενώντας τον τρόμο.

Όταν όμως αυτή η αναγνώριση και η παραδοχή του υψηλότατου επιπέδου επαγγελματισμού προέρχεται από τους αξιολογητές των Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, του πλέον επίσημου και αντικειμενικού θεσμικού οργάνου σε επίπεδο Συμμαχίας, αυτό από μόνο του αποτελεί αν μη τι άλλο βάσιμο λόγο αισιοδοξίας και υπερηφάνειας.

 Η Αξιολόγηση

Η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) διανύει υπό τη στενή επίβλεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου τα πρώτα βήματα της λειτουργίας της ως μείζων διοίκηση που εμπεριέχει τμήματα και οργανικά μέσα ειδικών επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και ήδη τα αποτελέσματα των ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεών της είναι παραπάνω από ελπιδοφόρα.

 Η πρόσφατη αξιολόγηση στην οποία υπεβλήθη η ελληνική επίλεκτη μονάδα και η εξαιρετική ανταπόκριση των στελεχών της σε επίπεδο διαδικασιών και σε συνθήκες που προσομοίαζαν ρεαλιστικά και ιδιαίτερα απαιτητικά επιχειρησιακά σενάρια από τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Αξιολόγησης του NATO SPECIAL OPERATIONS HQ, που έχει αξιολογήσει την πλειονότητα των Special Operation Land Task Group (SOLTG) σε διασυμμαχικό επίπεδο, έστρωσαν το δρόμο για τη συνέχεια.

Το ΕΤΑ αξιολογήθηκε με την ελάχιστη συνδρομή μέσων και προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, γεγονός που δηλώνει την πλήρη αυτονομία του σε δυνατότητες Διοίκησης και Ελέγχου, στη διεξαγωγή επιχειρήσεων και στις δυνατότητές του να υποστηρίξει το έργο που του ανατίθεται.

Άλλωστε η υψηλότατη βαθμολογία που έλαβαν σε όλα τα επιμέρους κριτήρια ελέγχου οι Έλληνες κομάντος και τα άκρως εγκωμιαστικά σχόλια του Νατοϊκού κλιμακίου αξιολόγησης που τη συνόδευαν, κατατάσσουν πλέον το ΕΤΑ στις ελίτ των πλέον επίλεκτων μονάδων και το συγκρίνουν μόνο με τις αντίστοιχες επίλεκτες ομάδες DELTA των ΗΠΑ και SAS του Ηνωμένου Βασιλείου.

Level 3”

 Η είδηση της άκρως επιτυχούς αξιολόγησης σε επίπεδο Level 3 που βασίζεται στον υψηλό βαθμό διαλειτουργικότητας με τους άλλους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και τη συνεχή μετάδοση πληροφοριών για τη σύνθεση επιχειρησιακής εικόνας, αποτελεί την ανώτατη βαθμολογία σε διασυμμαχικό επίπεδο και σίγουρα αυτό ικανοποιεί τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ που βλέπει στο Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών τη μετουσίωση μιας στρατηγικής που με προπομπό τις  Δυνάμεις Ειδικού Πολέμου υποστήριξε προσωπικά και δρέπει καρπούς μεγιστοποιώντας την αξιοπιστία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εν γένει.

Η θετική αξιολόγηση μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί, αφού αποτελεί το επιστέγασμα μεθοδικών προσπαθειών και διεξοδικού σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ, που αφορούσε στην ταχεία και λεπτομερή αξιολόγηση της μονάδας σε εθνικό επίπεδο ώστε να ακολουθήσει μετέπειτα η αξιολόγηση σε διασυμμαχικό. Επιπλέον άμεσα δρομολογήθηκαν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες προμήθειας του απαραίτητου εξοπλισμού, μέσων επιτήρησης και  μεταφορικών μέσων, προκειμένου τα στελέχη του ΕΤΑ να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες της αποστολής τους.

Παράλληλα ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ η κατασκευή νέου Διοικητηρίου, σύγχρονου γυμναστηρίου, χώρου ενδιαιτήσεων, αποθηκών φύλαξης υλικού που πληρούν όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, όπως και υπόστεγων που εξυπηρετούν απόλυτα τις υψηλές απαιτήσεις υποστήριξης της μονάδας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε φυσικά στην επιλογή του προσωπικού που στελέχωσε την επίλεκτη μονάδα, ώστε να αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» των ειδικών επιχειρήσεων, ενώ το υψηλού βαθμού δυσκολίας όσο και εντατικό πρόγραμμα συνεκπαίδευσης των στελεχών του ΕΤΑ με μονάδες του εξωτερικού που διατηρούν μακρόχρονη παράδοση και εμπειρία στις ειδικές επιχειρήσεις, αποτέλεσε πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη βελτίωση του επιπέδου του επαγγελματισμού τους.

Υψηλές προσδοκίες

 Είναι επιπλέον βέβαιο ότι η είδηση της υψηλής βαθμολογίας του ΕΤΑ θα κυκλοφορήσει στους διαδρόμους της MONS, όπου εδρεύει το Ανώτατο Διασυμμαχικό Στρατηγείο στην Ευρώπη, με προφανή οφέλη για φίλους αλλά και μηνύματα «γεμάτα νόημα» για αντιπάλους, αποτελώντας τον καλύτερο πρεσβευτή της αξιοπιστίας, του υψηλού επαγγελματισμού και της αποτρεπτικής ισχύος που αποπνέουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Χώρας.

Ο πήχυς έχει τεθεί ψηλά από τον Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και αυτό έχει γίνει αντιληπτό στο ΓΕΕΘΑ, το οποίο προσπαθεί να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία συνεκπαίδευσης με φίλους, συμμάχους και εταίρους. Πρόσφατα άλλωστε διεξήχθη στη Χώρα μας η πρώτη Άσκηση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων στην οποία συμμετείχαν τμήματα από την Ελλάδα, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με απόλυτη επιτυχία, ενώ έπεται και συνέχεια… με πολλαπλά και πολύ ενδιαφέροντα επεισόδια…

Ταυτόχρονα, ο ρυθμός των συνεκπαιδεύσεων με τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, των κατεξοχήν αρτιότερων ένοπλων δυνάμεων του κόσμου, βαίνει αμείωτος με οφέλη τόσο στο επιχειρησιακό επίπεδο όσο και ως προς την ανάδειξη της σημασίας της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας και εγγυητή ασφάλειας στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και πέραν αυτής.

Η αμυντική διπλωματία της Χώρας μας βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη με τις ασκήσεις, τις συνεκπαιδεύσεις και τα πολυμερή σχήματα συνεργασιών να λαμβάνουν χώρα σε όλα τα μήκη και πλάτη της ελληνικής επικράτειας, διαφημίζοντας την επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων προς πάσα κατεύθυνση. Με αυτόν τον τρόπο οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις καθίστανται σημείο αναφοράς, αναπόσπαστο κομμάτι και κεντρικός κόμβος της αλυσίδας του σχεδιασμού και υλοποίησης των επιχειρησιακών σεναρίων είτε σε διμερές είτε πολυμερές επίπεδο στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην ευρύτερη περιφέρειά μας, ενισχύοντας στην πράξη την αποτρεπτική τους ισχύ και στέλνοντας θετικά «vibes» ασφάλειας και σταθερότητας προς όλες τις κατευθύνσεις!

  *οι φωτογραφίες είναι από την επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου , στην έδρα του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) στο Στρατόπεδο «ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ» στην Νέα Πέραμο Αττικής, όπου συνεχάρη το προσωπικό του για την επιτυχή ολοκλήρωση της ΝΑΤΟικής αξιολόγησης, που πραγματοποιήθηκε από 29 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

“Ύποπτα παιχνίδια” λέει η Αθήνα σε ότι αφορά σύλληψη Έλληνα κατασκόπου, που αναφέρουν τα...

Για σύλληψη «Έλληνα κατασκόπου» κάνουν λόγο τα τουρκικά ΜΜΕ, επικαλούμενα τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας (). Σύμφωνα με ό, τι έχει γίνει γνωστό ο...

Η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία και ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων

Ελλάδα και Αυστρία ενώνουν τις δυνάμεις τους στον Έβρο, εκεί όπου η Ελλάδα και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση ήρθαν αντιμέτωπες με την πρωτοφανή τουρκική...

Μητσοτάκης: Είναι δύσκολο να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές

Ερωτηθείς για τις πρόωρες εκλογές -κατά της διάρκειας της συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής– ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Έχω εξαντλήσει το θέμα για...

Σύνοδος Κορυφής: Ολόκληρη Ευρώπη «παρακαλάει» τον Ερντογάν για… «αποκλιμάκωση»!

«Ανησυχεί» το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας, τις οποίες ωστόσο δεν χαρακτηρίζει προκλητικές και αντί να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα και...

Η τουρκική προκλητικότητα και η διαρκής αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Πού το πάει η Τουρκία; Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Αποτελεί η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας μέρος της επικείμενης φιέστας; Αυτά είναι τα...

Μητσοτάκης: Η Αθήνα καλύπτεται από το προσχέδιο των συμπερασμάτων για την Τουρκία

“Η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των Συμπερασμάτων το οποίο ζητά με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία...
Κορωνοϊός: Τα μέτρα προστασίας στη Βουλή

Πόθεν έσχες: Δείτε τα εισοδήματα που δηλώνουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Στη δημοσιότητα δόθηκαν από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τα πόθεν έσχες (δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης) των πολιτικών που αφορούν στη χρήση του 2020 και...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,017ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μπρα ντε φερ Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 29-30 Ιουνίου, βρίσκεται σε εξέλιξη...

Η καρδιά του “Μηχανικού” του ΝΑΤΟ χτυπούσε στο Λουτράκι

Από 13 έως 17 Ιουνίου διεξήχθη στο Λουτράκι Κορινθίας, η 22η Σύσκεψη της Ομάδας...

Προκλητικός ο Ερντογάν θα καταγγείλει την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ για… παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και στρατιωτικοποίηση νησιών

Προκαλεί για μία ακόμη φορά ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, καθώς σκοπεύει να θέσει το...

ΝΑΤΟ: Τα είπαν Παναγιωτόπουλος – Ακάρ στο περιθώριο της συνόδου

Σύντομη συνομιλία είχαν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος,...