Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023
13.3 C
Athens

Απεργιακό “λουκέτο”

Απεργιακό λουκέτο αύριο στη χώρα εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που έχουν προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, τα Εργατικά Κέντρα  και το ΠΑΜΕ.

Το ΠΑΜΕ καλεί σε συλλαλητήριο στις 10.30 το πρωϊ στο Σύνταγμα, το ΕΚΑ πράγματοποιεί διαδήλωση μισή ώρα αργότερα επίσης στο Σύνταγμα, η ΑΔΕΔΥ καλεί στις 10.30 το πρωϊ, στην πλατεία Κλαυθμώνος και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά στις 10 το πρωϊ, στην πλατεία ΚαραΪσκάκη

Τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9 το πρωϊ έως τις  9 το βράδυ, ενώ εντός των επομένων ερών αναμένονται οι αποφάσεις των εργαζομένων σε τρόλεϊ, μέτρο, τραμ και ηλεκτρικό.

Με δεδομένη την συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ, στην απεργία λαμβάνουν μέρος οι εργαζόμενοι στα υπουργεία, τις εφορίες, τις πολεοδομίες, τα ασφαλιστικά ταμεία, την Υγεία, την Παιδεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Επίσης, οι ναυτεργάτες και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Απροσπέλαστο θα καταστήσουν το Κέντρο της Αθήνας όχι μόνο τα συλλαλητήρια αλλά και οι προσυγκεντρώσεις, οι οποίες -σύμφωνα με το ΠΑΜΕ – έχουν προγραμματιστεί για τις 9:45πμ στα εξής σημεία:

– Πλατεία Κάνιγγος: Εργατικό Κέντρο Ανατολικής Αττικής, Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, μαζικοί φορείς των δήμων της Ανατολικής Αττικής.

– Ομόνοια: Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων, μαζικοί φορείς των δήμων της Αθήνας.

– Προπύλαια: Σωματεία Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Σωματεία Εργαζομένων σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα, Σύλλογοι Φοιτητών

Τα συνδικάτα, χαρακτηρίζουν την κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία «τερατούργημα», και ζητούν την απόσυρση της, επισημαίνοντας ότι:

-Επιβάλλει 13 ώρες εργασίας την ημέρα και 78 ώρες την εβδομάδα,

– Καταργεί το διάλειμμα της εργασίας 

-Οδηγεί στην μείωση της αμοιβής των υπερωριών και σειράς επιδομάτων ως αποτέλεσμα της κυριαρχίας των νέων ελαστικών μορφών απασχόλησης, 

– Καταργεί την  πενθήμερη εργασία και την αργία της Κυριακής σε  κλάδους όπως στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, ενώ ποινικοποιεί την απεργία.

Σύγκρουση για το Μετρό – 24ωρη απεργία στον ΗΣΑΠ

Σε εξέλιξη βρίσκεται σύγκρουση ανάμεσα στους εργαζόμενους στο Μετρό και τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ. Το Σωματείο Εργαζόμενων του Μετρό (ΣΕΛΜΑ) κατήγγειλε ότι η διοίκηση της εταιρείας προσέφυγε στο δικαστήριο για απεργία που δεν κηρύχθηκε από το σωματείο, αλλά από την ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ.

Η αγωγή της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ απορρίφθηκε από το δικαστήριο.

Η ίδια αρχικά ανακοίνωσε ότι: «Σας ενημερώνουμε, πως αύριο Πέμπτη 21/09 οι Γραμμές 2 & 3 του Μετρό θα λειτουργήσουν από την έναρξη κυκλοφορίας ως τη 1μιση το μεσημέρι. Θα ακολουθήσει ενημέρωση και για τη Γραμμή 1 του Μετρό Πειραιάς – Κηφισιά».

Το ΣΕΛΜΑ τόσο με ανακοίνωσή του, όσο και με ανάρτηση του προέδρου του, Σπύρου Ρεβύθη καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν στην απεργία, ενώ τονίζεται ότι οι εργαζόμενοι θα κινηθούν νομικά απέναντι στη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ για «εξαπάτηση του δικαστηρίου».

Από τη δική τους μεριά, οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ (γραμμή 1, Πειραιάς – Κηφισιά) αποφάσισαν 24ωρη απεργία.

Μετά από όλα αυτά, η ΣΤΑΣΥ με νεότερη ανακοίνωσή της τονίζει ότι: «Σας ενημερώνουμε, πως αύριο Πέμπτη 21/09 δεν θα λειτουργήσουν οι Γραμμές 1, 2 & 3 του Μετρό, λόγω απεργιακών κινητοποιησεων σωματείων εργαζομένων.

Το Τραμ θα λειτουργήσει από την έναρξη της κυκλοφορίας ως τις 13:30».

Τι θα γίνει με λεωφορεία και τρόλεϊ

Για τα λεωφορεία τελικά η στάση εργασίας που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου αναστέλλεται, καθώς δικαστική απόφαση την έκρινε παράνομη. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, για τα τρόλεϊ η αντίστοιχη υπόθεση εκδικάζεται αύριο, άρα, το πρωί η κυκλοφορία στην πρωτεύουσα θα ξεκινήσει χωρίς τρόλεϊ.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΟΑΣΑ με έκτακτη ανακοίνωσή του ενημερώνει το επιβατικό κοινό για την αναστολή των στάσεων εργασίας και προσθέτει «ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι η 24ωρη απεργία του ΕΚΑ για την ίδια ημέρα είναι νόμιμη και όποιος θέλει μπορεί να συμμετέχει».

Σημειώνεται πως το Σωματείο Εργαζομένων ΟΑΣΑ είχε εξαγγείλει στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας (5:00 π.μ.) ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας (00:00) συμμετέχοντας έτσι στην 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Με στάση εργασίας από τις 13:30 έως τη λήξη της βάρδιας θα συμμετάσχει στην απεργία την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής.

Επίσης, ματαιώσεις και τροποποιήσεις σε δρομολόγια του Προαστιακού Αθηνών και Πάτρας θα υπάρξουν αύριο , λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας και της συμμετοχής των σωματείων εργαζομένων σε αυτή με 3ωρη στάση εργασίας (από ώρα 21:00 έως 00:00).

Στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Σημειώνεται ότι στην απεργία θα συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη. Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν από την έναρξη της βάρδιας ως τις 8:00 π.μ. και από τις 9:00 μ.μ. ως τη λήξη της βάρδιας.

Παράνομη η απεργία των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας – Κανονικά οι πτήσεις

Παράνομη, επίσης κρίθηκε η απεργία της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ), που είχαν ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Στο Πρωτοδικείο Αθηνών είχαν προσφύγει κατά της απεργίας η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το υπουργείο Μεταφορών.

Κλειστά τα σχολεία – Στην απεργία γιατροί και νοσηλευτές

Οι δάσκαλοι και καθηγητές, όπως ανακοίνωσαν τα σωματεία τους (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ), θα πάρουν μέρος στην απεργία της Πέμπτης της ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Στην απεργία καλούν με ανακοινώσεις τους η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η ΠΟΕΔΗΝ.

«Να αποσυρθεί τώρα το νέο αντεργατικό έκτρωμα που καταργεί το πενθήμερο και το 8ωρο, νομοθετώντας το δικαίωμα στους εργοδότες να απομυζούν τους εργαζόμενους για όσο θέλουν, όταν και όποτε θέλουν! Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις για σημαντική μείωση των ωρών εργασίας. Το αίτημά μας για 30ωρο, 6ωρο, πενθήμερο, 1 ενεργή εφημερία την εβδομάδα και ρεπό μετά από κάθε ενεργή εφημερία, μπορεί να ικανοποιηθεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ.

Σε απεργία προχωράει η ΠΕΝΕΝ

Επίσης, σε 24ωρη παμπειραϊκή απεργία καλεί τα μέλη η ΠΕΝΕΝ (ναύτες), η οποία στηλιτεύει ως «προδοτική και υπονομευτική» της στάση της ηγεσίας – πλειοψηφίας της ΠΝΟ, η οποία αρνήθηκε την σύγκλιση του οργάνου.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σαν σήμερα 5 Δεκεμβρίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1831: Αρχίζει η Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος για να ψηφίσει νέο Σύνταγμα...

Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε ισόγειο διαμέρισμα – Καταστράφηκε ολοσχερώς

Φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τα μεσάνυχτα σε ισόγειο διαμέρισμα στην οδό Βασ. Όλγας στη Θεσσαλονίκη. Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, το διαμέρισμα καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ ένα...

Χωρίς ταξί σήμερα και αύριο η Αττική – Αντιδρούν στο φορολογικό νομοσχέδιο

Σε 48ωρη απεργία κατεβαίνουν οι οδηγοί ταξί σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη στην Αττική. Σημειώνεται πως οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των οδηγών ταξί και αγοραίων έχουν...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Διογένης, Διογενία, Σάββας, Σαβούλα.

Καιρός: Νέα επιδείνωση με ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Θα χτυπήσουν και την Αττική

Νέα επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ώρες στις περισσότερες περιοχές της χώρας από σήμερα το βράδυ έως το βράδυ της Τετάρτης...
θερμίδες, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες,

Καλάθι Χριστουγέννων: Σε ισχύ από 13 Δεκεμβρίου – Τι θα περιλαμβάνει

Να εφαρμοστεί – όπως και πέρυσι – το «Καλάθι των Χριστουγέννων», από την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου έως την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου, αποφασίστηκε στη σημερινή,...

Βενζινάδικα: Θα χρεώνουν και οι πρατηριούχοι της Ελλάδας τον αέρα στα λάστιχα μετά την...

Τι είπε ο Ασμάτογλου για βενζίνη και πετρέλαιο Για το εάν θα χρεώνουν οι πρατηριούχοι της Ελλάδας τον αέρα στα λάστιχα των αυτοκινήτων όπως θα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Νέα απεργία στα ταξί στις 5 και 6 Δεκεμβρίου

Την απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου ζητούν οι οδηγοί ταξί που ανακοίνωσαν νέα 48ωρη απεργία...

Πανελλαδική 48ωρη απεργία γιατρών και εργαζομένων στα νοσοκομεία

Σε 48ωρη απεργία προχωρά σήμερα και αύριο 29 και 30 Νοεμβρίου, η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών...

Απεργία – Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Πώς θα κινηθούν αύριο

“Xειρόφρενο” θα τραβήξουν αύριο, 21 Σεπτεμβρίου οι εργαζόμενοι των λεωφορείων καθώς συμμετέχουν στην 24ωρη...

Απεργία της ΠΝΟ την Τετάρτη

Η ΑΝΕΚ LINES ανακοίνωσε ότι λόγω της 24ωρης απεργίας, της Π.Ν.Ο. την Τετάρτη 13/09/2023,...