Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022
33.6 C
Athens

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ Πολάκη για Άδωνι! «Τεράστιο στημένο παιχνίδι με τα Φάρμακα»

Ο ρόλος των τιμών του φαρμάκου στην Ελλάδα δεν αφορά μόνο αυτή και πρέπει να ξαναψαχτεί όλο το πλαίσιο υπολογισμού τιμών, σημείωσε εξάλλου ο κ.Πολάκης, καθώς η Ελλάδα είναι χώρα αναφοράς για άλλες χώρες.

Μία τιμή εδώ έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την κερδοφορία των επιχειρήσεων σε άλλες χώρες. Το συμφέρον μία εταιρείας είναι να έχει υψηλή τιμή στην Ελλάδα, όπως είπε.

Το πιο εντυπωσιακό, σύμφωνα με τον κ.Πολάκη, είναι το γεγονός ότι τα μνημονιακά χρόνια και σε καθεστώς πτώχευσης, με την πίεση από τους δανειστές να ελέγξουμε τη φαρμακευτική δαπάνη, υπήρξε αλλαγή και ενώ για να τιμολογηθεί ένα νέο φάρμακο έπρεπε να κυκλοφορεί σε σημαντικό αριθμό χωρών της ΕΕ, επί Άδωνι Γεωργιάδη ο αριθμός αυτός περιορίστηκε σε μόλις τρεις, ώστε να μπορούν να μπουν στην Ελλάδα και να πάρουν τιμή που επηρεάζει άλλες χώρες. Πρόκειται για «τεράστιο στημένο παιχνίδι», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Το πιο εξοργιστικό είναι ότι άλλες χώρες, διαπραγματεύτηκαν με τις φαρμακευτικές, τόσο μέσω των αντίστοιχων ΕΟΠΥΥ όσο και των Ταμείων και φάρμακα και θεραπείες που αγόρασαν τα απέκτησαν με σοβαρή έκπτωση. «Εμείς εδώ στα χρόνια των μνημονίων ήμασταν τόσο κιμπάρηδες και χουβαρντάδες, ώστε δεν έγινε καμία διαδικασία διαπραγμάτευσης και έκπτωσης στα φάρμακα», υπογράμμισε ο κ.Πολάκης.

Πολύ ακριβές θεραπείες, που στην Ελλάδα αποκτήθηκαν έναντι 70.000 ευρώ, σε άλλες χώρες τις πήραν με μόλις 20.000 ευρώ, αυτά αλλάζουν τώρα, κατέληξε.

Στην υπόθεση της Novartis πέρα από την εικόνα που έχουμε σήμερα έχει πιο μεγάλο βάθος η ιστορία, εκτίμησε ο κ.Πολάκης. Από την εισαγγελία διαφθοράς έγινε την παραμονή των Χριστουγέννων η κατάσχεση των αρχείων και έχει ξεκινήσει ο έλεγχος και η προανακριτική διαδικασία, με βάση και τις πληροφορίες από τις ΗΠΑ, όπου η αντίστοιχη έρευνα είναι σε πολύ πιο προχωρημένο στάδιο.

Η Ελλάδα έχει ζητήσει και επισήμως δικαστική συνδρομή από τις αντίστοιχες αμερικανικές αρχές, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα στοιχεία που αυτές διαθέτουν, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Ήδη «κυκλοφορούν» πολλά ονόματα και θα κυκλοφορήσουν και άλλα, όπως εκτίμησε ο κ.Πολάκης.

Έκαναν οριζόντιες περικοπές χωρίς να πειράξουν την υπερτιμολόγηση

Περιέγραψε εξάλλου το τοπίο της αγοράς φαρμάκου και εξοπλισμού τόσο την περίοδο πριν τα μνημόνια όσο και την τελευταία εξαετία, σημειώνοντας ότι οι δαπάνες του Δημοσίου, χωρίς την συμμετοχή των ασθενών, είχαν φτάσει να είναι της τάξης των 5-6 δισ. ευρώ, από τον προϋπολογισμό και τα Ταμεία.

Ακολούθησε μία οριζόντια περικοπή, που δεν πείραξε «ούτε τρίχα από το σύστημα υπερτιμολόγησης και λαμογιάς», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, θυμίζοντας όσα είχε πει τότε στους κ.κ. Γεωργιάδη, Λοβέρδο και Βορίδη.

Ο τρόπος με τον οποίο γινόταν η τιμολόγηση και ο υπολογισμός για την αποζημίωση σε σχέση με τα φαρμακευτικά σκευάσματα ήταν διαμορφωμένος έτσι ώστε να προφυλάσσει συγκεκριμένες εταιρείες, εκτίμησε ο ο κ. Πολάκης, ο οποίος προσδιόρισε τα σχετικά ποσά όσον αφορά τη Novartis στα 4,5 δισ. ευρώ περίπου, τα τελευταία 6 με 7 χρόνια.

Πλέον, η ηγεσία της Υγείας επανεξετάζει σειρά θεμάτων, τα δελτία τιμών, τις σχετικές αποφάσεις, καθώς όπως σημείωσε «οι άνθρωποι ήταν αριστοτέχνες, έκρυψαν πολύ καλά», αυτές τις μεθοδεύσεις.

Κανένα πρόβλημα στον εφοδιασμό της αγοράς

Απέρριψε εξάλλου την κινδυνολογία που «υπογείως διαρρέουν παπαγαλάκια» για απειλή σε σχέση με τον εφοδιασμό της αγοράς, από τις έρευνες αυτές.

Ένα από τα στοιχεία ισορροπίας του συστήματος το τελευταίο διάστημα είναι το ότι από τις χρηματοδοτήσεις του συστήματος που εξασφαλίστηκαν την τελευταία διετία, το επίπεδο εξόφλησης σε προμηθευτές και φαρμακευτικές δεν έχει ιστορικό προηγούμενο.

Η μεγάλη πλειοψηφία των νοσοκομείων κλείνει τους ισολογισμούς του 2016 χωρίς νέα χρέη, για πρώτη φορά στην ιστορία, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ έχει εξοφλήσει τα φαρμακεία ήδη μέχρι το Σεπτέμβριο, «είναι μόνο τρεις μήνες πίσω όταν επί Άδωνι ήταν 6 με 7 μήνες πίσω».

«Δεν θα αφήσουμε κανέναν να κάνει κανένα εκβιασμό όταν νιώσει την τσιμπίδα του νόμου να πλησιάζει», ξεκαθάρισε.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία και ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων

Ελλάδα και Αυστρία ενώνουν τις δυνάμεις τους στον Έβρο, εκεί όπου η Ελλάδα και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση ήρθαν αντιμέτωπες με την πρωτοφανή τουρκική...

Μητσοτάκης: Είναι δύσκολο να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές

Ερωτηθείς για τις πρόωρες εκλογές -κατά της διάρκειας της συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής– ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Έχω εξαντλήσει το θέμα για...

Σύνοδος Κορυφής: Ολόκληρη Ευρώπη «παρακαλάει» τον Ερντογάν για… «αποκλιμάκωση»!

«Ανησυχεί» το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας, τις οποίες ωστόσο δεν χαρακτηρίζει προκλητικές και αντί να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα και...

Η τουρκική προκλητικότητα και η διαρκής αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Πού το πάει η Τουρκία; Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Αποτελεί η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας μέρος της επικείμενης φιέστας; Αυτά είναι τα...

Μητσοτάκης: Η Αθήνα καλύπτεται από το προσχέδιο των συμπερασμάτων για την Τουρκία

“Η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των Συμπερασμάτων το οποίο ζητά με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία...
Κορωνοϊός: Τα μέτρα προστασίας στη Βουλή

Πόθεν έσχες: Δείτε τα εισοδήματα που δηλώνουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Στη δημοσιότητα δόθηκαν από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τα πόθεν έσχες (δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης) των πολιτικών που αφορούν στη χρήση του 2020 και...

Ανατροπή: 2 Μοίρες επιθετικών ελικοπτέρων Apache για την Αεροπορία Στρατού

Με γοργούς ρυθμούς ξεδιπλώνεται το σχέδιο της ηγεσίας του Στρατού Ξηράς για την πλήρη ενίσχυση της Αεροπορίας Στρατού με επιθετικά ελικόπτερα. Eδώ και...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,017ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Γνωρίστε τον “έξυπνο” κάδο για τα φάρμακα – Πώς αναγνωρίζει τα απορρίμματα

Έξυπνος κάδος με αισθητήρες «αναγνωρίζει» τα φάρμακα που καταλήγουν σε αυτόν και υπολογίζει τις...

Ο γνωστός Πολάκης απειλεί τώρα τον Ανδρουλάκη και βρίζει χυδαία το ΠΑΣΟΚ – Να τον… χαίρεται ο Τσίπρας

Κρητική… βεντέτα ξεκίνησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, βάζοντας στο στόχαστρο, αυτή τη...

Από την Παρασκευή 25/3 οι αιτήσεις για το νέο αντιικό φάρμακο κατά της Covid-19

Από την Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2022 θα είναι διαθέσιμο το αντιικό φάρμακο για την...

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: H χορήγηση όλων των φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή

Την ανάγκη να συνταγογραφούνται όλα τα φάρμακα από γιατρό ανέδειξε με τον πλέον εμφατικό...