Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου, 2020
15.6 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 26 Νοεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1942.... Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία - θρύλος του Μάικλ Κέρτιζ "Καζαμπλάνκα", με πρωταγωνιστές τους Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και Ίνγκριντ Μπέργκμαν.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ Πολάκη για Άδωνι! «Τεράστιο στημένο παιχνίδι με τα Φάρμακα»

Ο ρόλος των τιμών του φαρμάκου στην Ελλάδα δεν αφορά μόνο αυτή και πρέπει να ξαναψαχτεί όλο το πλαίσιο υπολογισμού τιμών, σημείωσε εξάλλου ο κ.Πολάκης, καθώς η Ελλάδα είναι χώρα αναφοράς για άλλες χώρες.

Μία τιμή εδώ έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την κερδοφορία των επιχειρήσεων σε άλλες χώρες. Το συμφέρον μία εταιρείας είναι να έχει υψηλή τιμή στην Ελλάδα, όπως είπε.

Το πιο εντυπωσιακό, σύμφωνα με τον κ.Πολάκη, είναι το γεγονός ότι τα μνημονιακά χρόνια και σε καθεστώς πτώχευσης, με την πίεση από τους δανειστές να ελέγξουμε τη φαρμακευτική δαπάνη, υπήρξε αλλαγή και ενώ για να τιμολογηθεί ένα νέο φάρμακο έπρεπε να κυκλοφορεί σε σημαντικό αριθμό χωρών της ΕΕ, επί Άδωνι Γεωργιάδη ο αριθμός αυτός περιορίστηκε σε μόλις τρεις, ώστε να μπορούν να μπουν στην Ελλάδα και να πάρουν τιμή που επηρεάζει άλλες χώρες. Πρόκειται για «τεράστιο στημένο παιχνίδι», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Το πιο εξοργιστικό είναι ότι άλλες χώρες, διαπραγματεύτηκαν με τις φαρμακευτικές, τόσο μέσω των αντίστοιχων ΕΟΠΥΥ όσο και των Ταμείων και φάρμακα και θεραπείες που αγόρασαν τα απέκτησαν με σοβαρή έκπτωση. «Εμείς εδώ στα χρόνια των μνημονίων ήμασταν τόσο κιμπάρηδες και χουβαρντάδες, ώστε δεν έγινε καμία διαδικασία διαπραγμάτευσης και έκπτωσης στα φάρμακα», υπογράμμισε ο κ.Πολάκης.

Πολύ ακριβές θεραπείες, που στην Ελλάδα αποκτήθηκαν έναντι 70.000 ευρώ, σε άλλες χώρες τις πήραν με μόλις 20.000 ευρώ, αυτά αλλάζουν τώρα, κατέληξε.

Στην υπόθεση της Novartis πέρα από την εικόνα που έχουμε σήμερα έχει πιο μεγάλο βάθος η ιστορία, εκτίμησε ο κ.Πολάκης. Από την εισαγγελία διαφθοράς έγινε την παραμονή των Χριστουγέννων η κατάσχεση των αρχείων και έχει ξεκινήσει ο έλεγχος και η προανακριτική διαδικασία, με βάση και τις πληροφορίες από τις ΗΠΑ, όπου η αντίστοιχη έρευνα είναι σε πολύ πιο προχωρημένο στάδιο.

Η Ελλάδα έχει ζητήσει και επισήμως δικαστική συνδρομή από τις αντίστοιχες αμερικανικές αρχές, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα στοιχεία που αυτές διαθέτουν, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Ήδη «κυκλοφορούν» πολλά ονόματα και θα κυκλοφορήσουν και άλλα, όπως εκτίμησε ο κ.Πολάκης.

Έκαναν οριζόντιες περικοπές χωρίς να πειράξουν την υπερτιμολόγηση

Περιέγραψε εξάλλου το τοπίο της αγοράς φαρμάκου και εξοπλισμού τόσο την περίοδο πριν τα μνημόνια όσο και την τελευταία εξαετία, σημειώνοντας ότι οι δαπάνες του Δημοσίου, χωρίς την συμμετοχή των ασθενών, είχαν φτάσει να είναι της τάξης των 5-6 δισ. ευρώ, από τον προϋπολογισμό και τα Ταμεία.

Ακολούθησε μία οριζόντια περικοπή, που δεν πείραξε «ούτε τρίχα από το σύστημα υπερτιμολόγησης και λαμογιάς», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, θυμίζοντας όσα είχε πει τότε στους κ.κ. Γεωργιάδη, Λοβέρδο και Βορίδη.

Ο τρόπος με τον οποίο γινόταν η τιμολόγηση και ο υπολογισμός για την αποζημίωση σε σχέση με τα φαρμακευτικά σκευάσματα ήταν διαμορφωμένος έτσι ώστε να προφυλάσσει συγκεκριμένες εταιρείες, εκτίμησε ο ο κ. Πολάκης, ο οποίος προσδιόρισε τα σχετικά ποσά όσον αφορά τη Novartis στα 4,5 δισ. ευρώ περίπου, τα τελευταία 6 με 7 χρόνια.

Πλέον, η ηγεσία της Υγείας επανεξετάζει σειρά θεμάτων, τα δελτία τιμών, τις σχετικές αποφάσεις, καθώς όπως σημείωσε «οι άνθρωποι ήταν αριστοτέχνες, έκρυψαν πολύ καλά», αυτές τις μεθοδεύσεις.

Κανένα πρόβλημα στον εφοδιασμό της αγοράς

Απέρριψε εξάλλου την κινδυνολογία που «υπογείως διαρρέουν παπαγαλάκια» για απειλή σε σχέση με τον εφοδιασμό της αγοράς, από τις έρευνες αυτές.

Ένα από τα στοιχεία ισορροπίας του συστήματος το τελευταίο διάστημα είναι το ότι από τις χρηματοδοτήσεις του συστήματος που εξασφαλίστηκαν την τελευταία διετία, το επίπεδο εξόφλησης σε προμηθευτές και φαρμακευτικές δεν έχει ιστορικό προηγούμενο.

Η μεγάλη πλειοψηφία των νοσοκομείων κλείνει τους ισολογισμούς του 2016 χωρίς νέα χρέη, για πρώτη φορά στην ιστορία, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ έχει εξοφλήσει τα φαρμακεία ήδη μέχρι το Σεπτέμβριο, «είναι μόνο τρεις μήνες πίσω όταν επί Άδωνι ήταν 6 με 7 μήνες πίσω».

«Δεν θα αφήσουμε κανέναν να κάνει κανένα εκβιασμό όταν νιώσει την τσιμπίδα του νόμου να πλησιάζει», ξεκαθάρισε.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Πέτσας στην Τουρκία: Σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο ως διαρκής επιλογή και όχι ως σημαία ευκαιρίας

Πέτσας στην Τουρκία: Σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο ως διαρκής επιλογή και όχι ως σημαία...

"Τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία, επιχειρεί να σκεπάσει το πρόσωπο του ταραχοποιού με μάσκα ειρηνοποιού. Η Ευρώπη, όμως, δεν είναι αφελής", τόνισε...
Διεθνής αεροναυτική άσκηση στη Μεσόγειο

Διεθνής αεροναυτική άσκηση στη Μεσόγειο

Μια ηχηρή απάντηση στην  παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στη Μεσόγειο, από τις Ένοπλες Δυνάμεις πέντε (5) κρατών, που συμπράττουν σε στρατιωτική άσκηση.

Εξοπλιστικός οργασμός με πίεση από το ΓΕΕΘΑ

Χθες πραγματοποιήθηκε στη Βουλή ενημέρωση από την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προς τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και...
Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων "Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και...
Κικίλιας: Το ΕΣΥ πιέζεται αλλά αντέχει

Κικίλιας: Το ΕΣΥ πιέζεται αλλά αντέχει

Υπομονή και κουράγιο συνέστησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας , ο οποίος κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία της...
Μητσοτάκης: Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης η συνέχιση της ελάφρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Μητσοτάκης: Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης η συνέχιση της ελάφρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Για στιγμή δύσκολης μάχης για την πανδημία έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην Βουλή για το νομοσχέδιο του...
Πέτσας για Τσίπρα: Οι πολίτες ζητούν λιγότερο λαϊκισμό και περισσότερη σοβαρότητα

Πέτσας για Τσίπρα: Οι πολίτες ζητούν λιγότερο λαϊκισμό και περισσότερη σοβαρότητα

Σχόλιο του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα για την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

Ακολουθήστε μας

7,492ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κωνσταντοπούλου: «Αν ήταν υπουργός Υγείας ο Πολάκης θα είχαμε πεθάνει όλοι»(ηχητικό)

Κωνσταντοπούλου: «Αν ήταν υπουργός Υγείας ο Πολάκης θα είχαμε πεθάνει όλοι»

Κοντοζαμάνης: Υπάρχει πλήρης επάρκεια σε φάρμακα για την CoViD-19

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης τόνισε πως υπάρχει πλήρης επάρκεια σε φάρμακα...

Συνεχίζει πάντως να την στηρίζει ο Πολάκης

Μπορεί η Θεοδώρα Τζάκρη να έχει πλησιάσει τον Παύλο Πολάκη και τη...

Κορωνοϊός: Τα κρούσματα αυξάνονται αλλά οι ελπίδες υπάρχουν

Ενώ τα κρούσματα «εξακολουθούν να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς» σε πολλές περιοχές...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή