ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ από τη MacART

“Possible printings on impossible elements…”

82

To νέο πολιτιστικό –αλλά και τεχνολογικό- event
του πολιτιστικού χώρου της MacART
Τετάρτη 21 Ιουνίου (19:30)

Με ένα νέο διπλό event πολιτισμού και αλλά και τεχνολογίας ξανανοίγει τις πόρτες του ο πολιτιστικός χώρος της Macart την Τετάρτη 21 Iουνίου και ώρα 19:30.

Στη γνωστή διεύθυνση κοντά στο Καπνεργοστάσιο της οδού Λένορμαν αυτή τη φορά θα φιλοξενηθεί ένα ξεχωριστό και ίσως πιο προσωπικό από ποτέ φωτογραφικό… άλμπουμ με τον τίτλο «ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ».

Πρόκειται για μερικά απλά φωτογραφικά καρέ τα οποία τραβήχτηκαν σε ανύποπτο χρόνο από τον Μιχάλη και τη Δήμητρα Βαρουξή χωρίς τη διάθεση να εκτεθούν ποτέ σε κοινή θέα.

Προέκυψαν μάλλον από την ανάγκη δύο ανθρώπων που δεν είναι καλλιτέχνες με την κλασική έννοια του όρου αλλά ως σιωπηλοί αστικοί περιηγητές θέλησαν –με τον τρόπο του ο καθένας– να κρατήσει ζωντανές κάποιες εικόνες εγκατάλειψης και να τις απαθανατίσει με τον φωτογραφικό φακό του περιμένοντας τη στιγμή που αυτές θα «αναστηθούν».

Κι αυτή η στιγμή ήρθε φέτος, το καλοκαίρι του 2017, όχι υποβοηθούμενη τόσο από την ανάγκη της καλλιτεχνικής έκφρασης αλλά περισσότερο από το νέο επιχειρηματικό στοίχημα της MacART που αποτέλεσε και την έμπνευση για το ραντεβού μας της 21η Ιουνίου.

Άλλωστε ο κλάδος επιχειρηματικής δραστηριοποίησης της Macart είναι άμεσα συνυφασμένος με την αγάπη των ιδιοκτητών της για την τέχνη, κι αυτός είναι η αιτία που εδώ και περίπου δύο χρόνια έχει εντάξει στις δράσεις της (και) τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Η αρχή έγινε τον Οκτώβριο του 2015 όπου τα εγκαίνια των καινούριων εγκαταστάσεις της εταιρείας συνδυάστηκαν με την παρουσίαση έργων 21 σύγχρονων ζωγράφων –του Γιάννη Αδαμάκη, του Δημήτρη Αναστασίου, της Ειρήνης Ηλιοπούλου, του Κωνσταντίνου Κερεστετζή, του Νίκου Μόσχου, του Εδουάρδου Σακαγιάν, του Αχιλλέα Χρηστίδη, του Jeremy Dickinson κ.ά.– από τη συλλογή των ιδιοκτητών της εταιρείας, Μιχάλη & Λίτσας Βαρουξή.

Έκτοτε ακολούθησαν αρκετά πολιτιστικά δρώμενα, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν:

# Η έκθεση φωτογραφίας «Ενδιάμεσοι Χώροι» στην οποία συμμετείχαν με έργα τους οι 7 καταξιωμένοι Έλληνες φωτογράφοι Γιώργης Γερόλυμπος, Γιώργος Δεπόλλας, Πάνος Κοκκινιάς, Παναγιώτης Λάμπρου, Νίκος Μάρκου, Καρολίνα Μέη και Χρίστος Σιμάτος, καθώς και ο γνωστός δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος.

# Η έκθεση φωτογραφίας «Noise» στην οποία φιλοξενήθηκαν έργα των σπουδαστών της σχολής φωτογραφίας Focus του Τάκη Ζερδεβά. Σκοπός του εγχειρήματος ήταν να δοθεί στους σπουδαστές η ευκαιρία να παρουσιάσουν στο κοινό μια πρόταση από τις προσπάθειές τους κατά το διάστημα της μαθητείας και επαφής τους με το φωτογραφικό μέσο.

# Η έκθεση «Art in multiples» με 24 ψηφιακά τυπώματα giclée από 12 αριθμημένα αντίγραφα το καθένα που είχαν την υπογραφή 8 σύγχρονων διακεκριμένων Ελλήνων ζωγράφων – του Δημήτρη Αναστασίου, της Τάνιας Δημητρακοπούλου, του Κωνσταντίνου Έσλιν, της Ειρήνης Καραγιαννοπούλου, του Νίκου Κυριακόπουλου, του Νίκου Μόσχου, του Κώστα Παππά και του Αχιλλέα Χρηστίδη. Το αποτέλεσμα; Λόγω της απόλυτης πιστότητας με τα πρωτότυπα έργα και του προσιτού κόστος κτήσης η έκθεση κατάφερε να εξωτερικεύσει απλόχερα την τέχνη και να την μετατρέψει από προνόμιο του ενός σε απόλαυση των πολλών.

Όσο για το τελευταίο ραντεβού τέχνης που δόθηκε στον πολιτιστικό χώρο της MacART αυτό αφορούσε την έκθεση φωτογραφίας του Θανάση Ζέκου με τίτλο «Μουσικές σκηνές» η οποία ξεκίνησε στις 2 Νοεμβρίου 2016 και για περισσότερο από έναν μήνα οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν 24 φωτογραφίες από τις νυκτερινές μουσικές σκηνές της Αθήνας.

«Απίθανες» εκτυπώσεις σε ασυνήθιστα υλικά

Διαβάστε επίσης:  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 5 Αυγούστου

Πιθανότατα στο άκουσμα των παραπάνω ονομάτων, η διοργάνωση-παρουσίαση των «ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΩΝ» του Μιχάλη και της Δήμητρας Βαρουξή να μην εξάπτει τη φαντασία.

Αυτό όμως που στη Macart στοιχηματίζουμε ότι θα αποτελέσει αναμφίβολα τη μεγάλη έκπληξη της βραδιάς στις 21 Ιουνίου είναι η απόπειρα που θα κάνουμε έτσι ώστε αυτά τα φωτογραφικά καρέ να ξαναποκτήσουν ζωή πάνω σε εντελώς πρωτοποριακά και ασυνήθιστα υλικά: ξύλο, γυαλί, πλακάκι, αλουμίνιο, kappa mount, plexiglass κ.ά. θα γίνουν η πρώτη ύλη για ανεξίτηλα ΑΠΟ-ΤΥΠΩΜΑΤΑ, μέσω του νέου αποκτήματος της MacART, της εκτυπωτικής μονάδας UV – 1200s της Compress, η οποία κάνει ντεμπούτο στην Ελλάδα και δημιουργήθηκε για να τυπώνει τα πάντα σχεδόν ΠΑΝΤΟΥ!

Αυτή η διαδικασία, του να δημιουργήσουμε δηλαδή αδύνατες μέχρι σήμερα εκτυπώσεις σε «δυνατά» και ασυνήθιστα υλικά, θα εξελιχθεί μπροστά στα μάτια των προσκεκλημένων μας και οι άνθρωποι της MacART θα είναι εκεί για να λύσουν κάθε απορία και –γιατί όχι;– να ικανοποιήσουν και κάθε εκτυπωτική επιθυμία…

Αυτά για… ορεκτικό. Το κυρίως «πιάτο» στον πολιτιστικό χώρο της MACART στις 21 Ιουνίου!

Κρατήστε ελεύθερο εκείνο το βράδυ σας
Η αναμονή αξίζει