Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
17.5 C
Athens

Αρχαίο DNA ανατρέπει όσα γνωρίζουμε για την πτώση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας

Οι γενετιστές έριξαν φως στις επιπτώσεις που είχε η ρωμαϊκή αυτοκρατορία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Νέα ανάλυση DNA, που δημοσιεύεται σε μελέτη στο περιοδικό Cell, έδειξε πώς η άνοδος και η πτώση της αυτοκρατορίας επηρέασαν τους πληθυσμούς σε χώρες των Βαλκανίων, όπως την Αλβανία, την Σερβία και την Βουλγαρία.

Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία είχε βαθιά επιρροή στα Βαλκάνια. Μεγάλο μέρος της περιοχής ήταν υπό ρωμαϊκή κυριαρχία από τον 1ο έως τον 5ο αιώνα μ.Χ. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν βρήκαν στοιχεία στα λείψανα από εκείνη την περίοδο που να δείχνουν ιταλική καταγωγή.

Αντίθετα, η μελέτη αποκάλυψε διαδοχικά κύματα μετανάστευσης από τη Δυτική Ανατολία, την κεντρική και βόρεια Ευρώπη και την Ποντιακή-Καζακική Στέπα, η οποία εκτείνεται από την Ανατολική Ευρώπη έως την Κεντρική Ασία.

Από τον 7ο αιώνα μ.Χ., μετά την πτώση της δυτικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, μεγάλος αριθμός ανθρώπων μετανάστευσαν επίσης από την ανατολική Ευρώπη, γεγονός που πιθανότατα σχετίζεται με την άφιξη σλαβόφωνων πληθυσμών.

Το γενετικό «σήμα» που βρήκαν οι επιστήμονες

«Βρήκαμε αυτό το γενετικό ‘σήμα’ της σλαβικής μετανάστευσης σε όλα τα Βαλκάνια», δήλωσε ο Carles Lalueza-Fox, συγγραφέας και επιστήμονας της Παλαιογονιδιωματικής στο Ινστιτούτο Εξελικτικής Βιολογίας και στο Μουσείο Φυσικών Επιστημών της Βαρκελώνης σε δελτίο Τύπου που περιγράφει λεπτομερώς τα ευρήματα. «Αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικές κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις δεδομένου ότι τα Βαλκάνια είχαν μακρά ιστορία συγκρούσεων που συνδέονται με τις ταυτότητες τους», ανέφερε ο επιστήμονας.

Μετά το 700 μ.Χ., οι άνθρωποι στα Βαλκάνια είχαν παρόμοια προγονική σύνθεση με τις σημερινές ομάδες στην περιοχή, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτές οι μεταναστεύσεις είχαν ως αποτέλεσμα την τελευταία μεγάλη δημογραφική αλλαγή στην περιοχή.

Οι ερευνητές ανέλυσαν το DNA από τα λείψανα 136 ατόμων από 20 διαφορετικά μέρη στην περιοχή των Βαλκανίων, ανέφερε η μελέτη. Η ομάδα επικεντρώθηκε σε τρεις περιόδους, στο απόγειο της αυτοκρατορίας από το 1 μ.Χ. έως το 250 μ.Χ., την ύστερη αυτοκρατορική περίοδο, από το 250 μ.Χ. έως το 550 μ.Χ., και μετά την κατάρρευση της δυτικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, από το 550 μ.Χ. έως το 1000 μ.Χ.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της ανάλυσης DNA

Τα λείψανα προέρχονταν από μικρές αγροτικές πόλεις, στρατιωτικές βάσεις και μεγάλες ρωμαϊκές πόλεις. Προς έκπληξη των ερευνητών, δεν βρέθηκαν στοιχεία για την ιταλική καταγωγή από την Εποχή του Σιδήρου. Ωστόσο υπήρχαν πολλά στοιχεία που έδειχναν μετανάστευση από τη Δυτική Ανατολία, μια περιοχή που ήταν επίσης υπό τον έλεγχο των Ρωμαίων.

«Το αρχαίο DNA μπορεί να δώσει πολλές πληροφορίες για ιστορικές περιόδους, ειδικά για περιοχές όπου οι ιστορικές πηγές είναι σπάνιες ή όταν δεν γνωρίζουμε εάν οι πηγές είναι προκατειλημμένες ή όχι», ανέφερε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και γενετιστής στο Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων, Iñigo Olalde. Και συνέχισε: «Για παράδειγμα, οι περισσότερες ιστορικές πηγές από τα Βαλκάνια είναι γραμμένες από την πλευρά των Ρωμαίων, επειδή ο σλαβικός λαός δεν έγραφε εκείνη την εποχή».

Σαρκοφάγος του τάφου 148 (I15507 και I15508) στο Rit Necropolis, Viminacium .

Επίσης, οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία για μεμονωμένες μεταναστεύσεις στα Βαλκάνια τόσο εντός όσο και εκτός της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Τα λείψανα ενός 16χρονου αγοριού αποκαλύφθηκε ότι ήταν 100% από την ανατολική Αφρική, σύμφωνα με την μελέτη. Ο έφηβος βρέθηκε στα ερείπια μιας μεγάλης ρωμαϊκής πόλης, δίπλα σε μια λάμπα πετρελαίου διακοσμημένη με μια απεικόνιση του θεού Δία.

«Αυτό ήταν το μόνο άτομο που καταγόνταν πλήρως από την Ανατολική Αφρική και ήταν επίσης ξεκάθαρη (σ.σ. η καταγωγή του) σε σχέση με τη διατροφή του σε σύγκριση με τα υπόλοιπα άτομα που ήταν θαμμένα στην ίδια νεκρόπολη, γεγονός που μας λέει ότι αυτό το άτομο μεγάλωσε σαφώς εκτός συνόρων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας», είπε ο Lalueza-Fox.

Επισκόπηση των αρχαίων Βαλκανικών ατόμων που αναλύθηκαν σε αυτή τη μελέτη

Η καταγωγή των περισσότερων λαών στα Βαλκάνια προέρχεται από σλαβικές μεταναστεύσεις

Η ισοτοπική ανάλυση των δοντιών του έδειξε ότι είχε καταναλώσει πηγές θαλάσσιων πρωτεϊνών κατά την παιδική του ηλικία και γι’ αυτό είχε πιθανότατα μεγαλώσει σε μακρινή τοποθεσία. Η μελέτη βρήκε επίσης στοιχεία για μετανάστες με μικτή καταγωγή από τη Βόρεια Ευρώπη και την ποντιακή-καζακική στέπα κατά τη διάρκεια των ύστερων αυτοκρατορικών χρόνων.  «Αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να υπήρχαν «πολυεθνικές συνομοσπονδίες μετακινούμενων ανθρώπων», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας και γενετιστής πληθυσμού του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, David Reich.

«Υπήρξαν συζητήσεις σχετικά με το πόσο επιρροή είχαν αυτές οι μεταναστεύσεις και σε ποιο βαθμό η διάδοση της σλαβικής γλώσσας έγινε μέσω πολιτιστικών επιρροών ή μετακινήσεων ανθρώπων, αλλά η μελέτη μας δείχνει ότι αυτές οι μεταναστεύσεις είχαν βαθιά δημογραφική επίδραση», τόνισε ο David Reich.

Παράλληλα εξήγησε ότι «περισσότερο από το ήμισυ της καταγωγής των περισσότερων λαών στα Βαλκάνια σήμερα προέρχεται από τις σλαβικές μεταναστεύσεις, με περίπου 1/3 σλαβικής καταγωγής (σ.σ. να υπάρχει) ακόμη και σε χώρες, όπως η Ελλάδα όπου δεν μιλιούνται σλαβικές γλώσσες σήμερα».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας: Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι δεν θα συναντήσει με τον Μπάιντεν

Στους διπλωματικούς και πολιτικούς κύκλους ήταν γνωστό ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας δεν είναι σε καλό στάδιο. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβαλε την...

Στις Βρυξέλλες «τελειώνουν» τη Φον ντερ Λάιεν – Οι 6 υποψήφιοι Πρόεδροι της ΕΕ...

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν λένε ότι είναι το ξεκάθαρο φαβορί για μία δεύτερη θητεία στην Κομισιόν, η αλήθεια όμως είναι οτι η νίκη...

Βρετανικά ΜΜΕ: Επιδεινώνεται η υγεία του βασιλιά Καρόλου

Το σχέδιο για την επικείμενη κηδεία του Δεν είναι καλά τα νέα για τον βασιλιά Καρόλου, καθώς σύμφωνα με ξένα Μέσα, η κατάσταση της υγείας...

Τσέρνομπιλ: 38 χρόνια από την καταστροφή – Πως συνέβη το πυρηνικό ατύχημα(βίντεο)

Η πυρηνική καταστροφή στο Τσέρνομπιλ είναι το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ήταν ξημερώματα της 26ης Απριλίου 1986 όταν οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό...

Πιάστηκε πλοίο του Πάνου Λασκαρίδη με 850 κιλά κοκαΐνης

Νέο «σεισμό» στο χώρο της ναυτιλίας προκαλεί η είδηση ότι οι ιταλικές αρχές εντόπισαν στη Βενετία πλοίο bulker ελληνικών συμφερόντων φορτωμένο με κοκαΐνη αξίας...

Σαν σήμερα 25 Απριλίου ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ χρησιμοποιεί 40 περιστέρια

Σαν σήμερα 25 απριλίου το 1850 ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του...

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα

Τα ισραηλινά πλήγματα εντάθηκαν σήμερα (23/4) σε όλη τη Γάζα, όπου σημειώθηκαν κάποιοι από τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς εδώ και εβδομάδες, σφυροκοπώντας τον βορρά, απ’ όπου ο ισραηλινός στρατός...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μπετόβεν: Ανάλυση του DNA του έδειξε πως δεν ήταν μουσική ιδιοφυΐα

Ο Μπετόβεν είχε χαμηλή γενετική προδιάθεση όσον αφορά τον συγχρονισμό του ρυθμού, μια ικανότητα που συνδέεται...

Νέο βιολογικό ρολόι “αλλάζει τον τρόπο που μετράμε τη γήρανση”

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι βιολογική ηλικία του ανθρώπινου οργανισμού συχνά διαφέρει από τη...

Μεσολόγγι: Βρέθηκε φυσίγγιο στην περιοχή που δολοφονήθηκε ο Μπάμπης – Διατάχθηκε η λήψη DNA από τον κρεοπώλη

Φυσίγγιο για αγριογούρουνα βρέθηκε το απόγευμα της Τρίτης στην περιοχή που βρέθηκε η σορός...

Νέα Φιλαδέλφεια: “Ψηλός, εύσωμος, με τατουάζ στο λαιμό” ο δολοφόνος του Μιχάλη

Όλο και πιο κοντά στην ταυτοποίηση του δράστη της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσουρή βρίσκονται...