Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
21.1 C
Athens

Άρειος πάγος: Ευθεία παρέμβαση στην ελληνική Δικαιοσύνη το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ευθεία και ανεπίτρεπτη παρέμβαση στην ελληνική Δικαιοσύνη χαρακτηρίζει ο Άρειος Πάγος το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον χειρισμό δικαστικών υποθέσεων που είναι εκκρεμείς στην χώρα μας, με ισχυρή πλειοψηφία 49 – 13.

Η πρόεδρος της Ολομέλειας του Αρείου πάγου, (που συγκροτήθηκε σε διοικητική, δεν έχει δηλαδή δικαστικό σχηματισμό) Ιωάννα Κλαπα αντέκρουσε όλα τα σημεία που αφορούν σε σειρά υποθέσεων, όπως οι έρευνες για τα Τέμπη, οι έρευνες για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, υποθέσεις διαφθοράς, χρηματοδότησης μέσων ενημέρωσης (η γνωστή λίστα Πέτσα), η έρευνα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ,αλλά και το ναυάγιο της Πύλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρεοπαγίτες τονίζουν πως τα όσα αναφέρει το ψήφισμα είναι αόριστα χωρίς τεκμηρίωση, χωρίς αμεροληψία και χωρίς κάποια ανάθεση των ερευνών σε εθνική ή κοινοτική αρχή με αποτέλεσμα να αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της ελληνικής δικαιοσύνης.

Ο αρεοπαγίτης Παναγιώτης Λυμπερόπουλος εισηγήθηκε το σύνολο των θεμάτων που θίγονται στο ψήφισμα και για την κάθε υπόθεση προέβη σε ειδική αιτιολόγηση.

  • Για τη μη παραπομπή σε έρευνα πολιτικών προσώπων για τα Τέμπη, ο αρεοπαγίτης τόνισε ότι η δικαιοσύνη έχει προχωρήσει σημαντικά τις έρευνες για την τραγωδία σε ό,τι αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα, ενώ για τυχόν ευθύνες των πολιτικών, είπε ότι δεν έχει καμμία αρμοδιότητα η δικαιοσύνη, καθώς από το ελληνικό Σύνταγμα, την εν λόγω αρμοδιότητα για τους πολιτικούς την έχει αναθέσει μόνον στη Βουλή.
  • Για υποκλοπές και για  στοχοποίηση του Χρήστου Ράμου επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής:  ο αρεοπαγίτης  χαρακτήρισε ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο έργο των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών τις υποδείξεις του Ψηφίσματος για την έρευνα που είναι σε εξέλιξη, όπως και τις αιτιάσεις του για την ανάθεση σε ανώτατο εισαγγελέα των ερευνών.
  • Αιτιάσεις για Ζακ Κωστόπουλο: ο κ. Λυμπερόπουλος ανέφερε ότι και για αυτή την υπόθεση υπάρχει ευθεία και ανεπίτρεπτη παρέμβαση , τονίζοντας ότι έχουν δικαστεί και καταδικαστεί οι δράστες σε πρώτο βαθμό και η δίκη γίνεται τώρα στο εφετείο.
  • Για τη δολοφονία Καραιβαζ: Όπως ανέφερε ο εισηγητής αρεοπαγίτης, η δικαιοσύνη διερευνά την υπόθεση,  ήδη έχουν απολογηθεί εμπλεκόμενοι και έχουν υπάρξει προφυλακίσεις.
  • Σχετικά με τις αιτιάσεις του Ψηφίσματος ότι η ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων διορίζεται από την κυβέρνηση, ο αρεοπαγίτης επισημαίνει ότι αυτό προβλέπεται από  το Σύνταγμα το οποίο ισχύει με τη βούληση του ελληνικού λαού προσθέτοντας ότι  η σχετική διαδικασία επιλογής γίνεται σε τήρηση του Συντάγματος με όρους νομιμότητας. Παράλληλα, αναφέρει οτι οι αστήρικτες αναφορές στο Ψήφισμα εμφανίζουν την ελληνική δικαιοσύνη ως υποχείριο της πολιτικής.
  • Για το πολύνεκρο ναυάγιο Πύλου: ο κ. Λυμπερόπουλος ανέφερε ότι είναι αόριστες και ατεκμηρίωτες οι αιτιάσεις, λέγοντας ότι επιχειρείται με το Ψήφισμα ευθεία παρέμβαση στο έργο των ελληνικών δικαστικών αρχών.
  • Θύματα βιασμου και σεξουαλικής βίας: Κατά την εισηγησή του ο αρεοπαγίτης επισήμανε οτι οι εισαγγελικές αρχές επιλαμβάνονται κάθε καταγγελίας, οτι υπάρχει ειδικός εισαγγελέας ανηλίκων και πως η εισαγγελική αρχή ορίζει εισαγγελείς για τον χειρισμό ειδικά θεμάτων για ανήλικα, υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και trafficking.

Ο εισηγητής αρεοπαγίτης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Ψήφισμα υιοθετεί αμφισβητούμενα δεδομένα και συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί χωρίς τεκμηρίωση με την παράθεση ψευδών και μη επιβεβαιωμένων πληροφοριών.

Ο κ. Λυμπερόπουλος επισήμανε   ότι όλα αυτά πλήττουν τη δικαιοσύνη, καθώς όπως τόνισε, είναι δυνατόν να εγκατασταθεί στους πολίτες και τα κοινοτικά όργανα η εντύπωση ότι το κράτος δικαίου στην Ελλάδα υποχωρεί εξ αιτίας διαφθοράς που περιλαμβάνει και το δικαστικό σώμα.

Η μειοψηφία των ανώτατων δικαστών είχε την άποψη ότι η υπόθεση είναι πολιτικού χαρακτήρα και δεν πρέπει να απαντήσει το ανώτατο δικαστήριο.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Εορταστικό ωράριο: Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Στις 25 Απριλίου ξεκίνησε το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στην Αθήνα ενόψει των εορτών του Πάσχα. Να σημειωθεί πως, τα καταστήματα θα είναι...
Αβεβαιότητα στους πολίτες για το πότε θα βγούμε από την πανδημία

Πασχαλινοί ρυθμοί στην αγορά – Αισιοδοξία των εμπόρων για αυξημένους τζίρους

 Σε εορταστικούς ρυθμούς κινείται η αγορά ενόψει Πάσχα με τους εμπόρους να περιμένουν ο εορταστικός τζίρος, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών και των υπηρεσιών εστίασης και...

Σάββατο του Λαζάρου: Τι γιορτάζουμε σήμερα – Τα κάλαντα, τα έθιμα, τα λαζαράκια και...

Σάββατο του Λαζάρου σήμερα και η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει την ανάμνηση του θαύματος της Ανάστασής του. Ο Λάζαρος είναι πρόσωπο της Καινής Διαθήκης, φίλος και...

Δημοσκόπηση GPO: Ανεβαίνει στο 33,6% η ΝΔ, 16,3% για τον ΣΥΡΙΖΑ, 13,5% το ΠΑΣΟΚ

Στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών διευρύνεται το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα δημοσκόπηση της εταιρείας GPO. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έρευνα...

Η φωτογραφία της ημέρας

Η Ολυμπιακή Φλόγα στον τόπο της 27 Απριλίου 2024

Αυτό είναι το μυστικό καταφύγιο του Λυκαβηττού (βίντεο)

Η Αθήνα, πριν από την δεκαετία του ’50 και πριν την μεγάλη οικοδομική αλλαγή στην πόλη, ήταν ένα υπέροχο μέρος για εξερεύνηση. Όσοι επίδοξοι...

Σαν σήμερα 27 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 18β10: Ο Μπετόβεν ολοκληρώνει την περίφημη πιανιστική σύνθεσή του «Fur Elise». 1β875: Ο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Άρειος Πάγος: Απολύθηκαν πέντε δικαστές

Από την Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου απολύθηκαν πέντε ράθυμοι δικαστές, ενώ δεν απολύθηκε μία δικαστής η...

Το σκεπτικό του Αρείου Πάγου: Πραγματικός αρχηγός των Σπαρτιατών είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου με την οποία...

Άρειος Πάγος: Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, εκτός της «κούρσας» για...

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των Τεμπών: Διαψεύδω ότι παρέπεμψα συγγενείς θυμάτων για παρηγοριά στην Εκκλησία

Διαψεύδει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, την πρόεδρο του Συλλόγου Οικογενειών Θυμάτων των Τεμπών, Μαρία Καρυστιανού, η...