Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
20.9 C
Athens

Astrazeneca Vs Phizer- Moderna: Αλλαγή δεδομένων στις παρενέργειες των τριών εμβολίων


Οι θρομβώσεις, φυσικά, στο επίκεντρο.

Στην αρχή γελάσαμε μαζί του. Εν συνεχεία, όταν καταλάβαμε ότι δεν ήταν της φαντασίας μας, τον υποτιμήσαμε σε βαθμό κακουργήματος. Έπειτα, επιδείξαμε αργά αντανακλαστικά. Και, στο τέλος, μας επήδηξε.

Ο κορωνοϊός «εξερράγη» από τα τέλη του Φλεβάρη του 2020 και σήμερα, τρία κύματα και τρία εκατομμύρια νεκρούς αργότερα, εξακολουθεί να χτυπάει το αποκρουστικό του ντέφι και σύσσωμος ο πλανήτης να χορεύει.

Τα lockdowns έγιναν δεύτερη φύση, οι άνθρωποι που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας καθημερινότητα, και τα ημερήσια κρούσματα ένας ανεπιθύμητος αριθμός που δε λέει να πάρει την κατιούσα.

Βέβαια, πλέον η ανθρωπότητα έχει να προτάξει απέναντι στη λαίλαπα του Covid μια σειρά από αποτελεσματικά «όπλα», τα οποία είναι δεδομένο ότι θα επιφέρουν σε βάθος χρόνου την επιστροφή στην κανονικότητα και θα βγάλουν νοκ άουτ τον ιό.

Αναφερόμαστε, εξυπακούεται, στα εμβόλια, τα οποία εδώ και μερικούς μήνες βρίσκονται στη διάθεση των κυβερνήσεων αρκετών (δυστυχώς όχι όλων…) των χωρών και οι εμβολιασμοί γίνονται κανονικά- έστω και με αργούς, για την ώρα, ρυθμούς.

Φυσικά, δεν είναι όλα ρόδινα σε ό,τι έχει να κάνει με τα εμβόλια: το κινέζικο έχει πολύ χαμηλό ποσοστό επιτυχίας, την στιγμή που το μονοδοσικό Johnson & Johnson (που θα διευκόλυνε, λόγω του ότι δεν χρειάζεται 2η δόση, αφάνταστα τη διαδικασία εμβολιασμού) αμφισβητείται στις ΗΠΑ.

Βέβαια, περισσότερο ντόρο απ’ όλα έχει προκαλέσει το AstraZeneca, το οποίο σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αποσυρθεί, μιας και φέρεται να προκαλεί, σε πολύ μικρό ποσοστό βέβαια, θρομβώσεις.

Astrazeneca Vs Phizer- Moderna: Αλλαγή δεδομένων στις παρενέργειες των τριών εμβολίων

Έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ωστόσο, έρχεται ν’ ανατρέψει πλήρως τα όσα πιστεύαμε για τις παρενέργειες, καθώς, εν αντιθέσει με τα όσα πιστεύει η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου, τα δύο πιο «ασφαλή» έως τώρα εμβόλια- αυτό της Pfizer και της Moderna- παρουσιάζουν και αυτά περιπτώσεις θρομβώσεων στους εμβολιασθέντες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας οι 4 στους 1.000.000 εμβολιασμένους αντιμετώπισαν περιστατικά εγκεφαλικής φλεβικής θρόμβωσης (CVT) μετά το εμβόλιο της Pfizer ή της Moderna, έναντι 5 στους 1.000.000 μετά το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ακόμη, λένε τ’ αποτελέσματα της έρευνας, ο κίνδυνος εγκεφαλικής φλεβικής θρόμβωσης είναι πολύ μεγαλύτερος για όσους νοσούν από κορωνοϊό – 39 στους 1.000.000 ασθενείς- σε σχέση με αυτούς που εμβολιάζονται.

Η (στατιστική) διαφορά, δηλαδή, είναι απειροελάχιστη ανάμεσα στα 3 διαφορετικά εμβόλια: μόλις 1 άτομο λιγότερο φέρεται να μην εμφανίζει προβλήματα θρομβώσεων στις Pfizer και Moderna εν συγκρίσει με τη «δακτυλοδεικτούμενη» AstraZeneca.

Φυσικά, όταν το διακύβευμα είναι μια ανθρώπινη ζωή δεν υπάρχει απειροελάχιστη διαφορά, απλά αξίζει ν’ αναφερθεί πως και τα τρία παρουσιάζουν σχεδόν πανομοιότυπες παρενέργειες.

Βέβαια, και πρέπει να τονιστεί όσο περισσότερο γίνεται αυτό, τα ποσοστά των παρενεργειών και των πιθανών θρομβώσεων είναι πάρα μα πάρα μα πάρα πολύ μικρά. Επομένως, ναι: πρέπει να εμβολιαστούμε όσο το δυνατόν περισσότεροι, ούτως ώστε ν’ αφήσουμε οριστικά και αμετάκλητα πίσω μας τον εφιάλτη.

Astrazeneca Vs Phizer- Moderna: Αλλαγή δεδομένων στις παρενέργειες των τριών εμβολίων

Κατανοητός ο (όποιος) φόβος του καθενός, όμως δυστυχώς εμβόλιο χωρίς καμία παρενέργεια δεν υπάρχει- ακόμα κι αυτό της γρίπης, που το κάνουμε κατά κόρον εδώ και πάρα πολλά χρόνια, κρύβει σχεδόν μηδενικούς κινδύνους- ελάχιστους, ναι, αλλά σχεδόν μηδενικούς, όχι «ξερό» μηδέν.

Γι’ αυτό, όταν έρθει η ώρα για τον καθένα μας (αν δεν ήρθε ήδη) καλό θα ήταν να εμβολιαστούμε.

Κατα πώς φαίνεται, δεν έχει σημασία αν θα μιλάμε για εμβόλιο της Pfizer, της Moderna ή της AstraZeneca.

Αρκεί το να νικηθεί οριστικά και αμετάκλητα η πανδημία…

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Διακοπές Ρεύματος ΔΕΗ: Χωρίς ρεύμα την Πέμπτη (25/04) αυτές οι περιοχές της Αθήνας!

Σε πολλές περιοχές της Αττικής θα σημειωθεί προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος την Πέμπτη (25/4/2024). Πόση ώρα θα κρατήσει η διακοπή ρεύματος και τι ώρες θα...
Κιλκίς, κατέσχεσαν, κρέας,

“Καλάθι του Πάσχα”: Σε ισχύ από σήμερα – Και το αρνί στις νέες κατηγορίες...

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα Τετάρτη (24/4) το Καλάθι του Πάσχα, το οποίο καλείται να δώσει λύση στις αυξημένες τιμές των πασχαλινών προϊόντων. Σύμφωνα με...

Λες και βρίσκεσαι στον πλανήτη Άρη! Δυστοπικές εικόνες από την Αθήνα λόγω αφρικανικής σκόνης...

ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΚΟΝΗ – Ένα απόκοσμο σκηνικό επικρατεί στον ουρανό των περισσότερων περιοχών της Ελλάδας αυτή τη στιγμή, όπου τα κίτρινα και τα πορτοκαλί χρώματα...

Σαν σήμερα 24 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1827: Μία μέρα μετά τον θάνατο του Γεωργίου Καραΐσκάκη στο Φάληρο, ακολουθεί η...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Αχιλλέας, Αχιλλεύς, Αχίλλιος, Αχίλλειος, Δούκας, Δούκισσα, Δουκίτσα, Βαλεντίνη, Βαλεντίνα,...

Καιρός: Σκόνη, λασποβροχές και ισχυροί άνεμοι σήμερα – Πότε υποχωρεί η… «πορτοκαλί ομίχλη»

Βελτιωμένος αναμένεται να είναι σήμερα, Τετάρτη, 24 Απριλίου, ο καιρός. Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, η μεταφορά αφρικανικής σκόνης που επηρεάζει τη χώρα...

Δημήτρης Κόκοτας: Θετική ανταπόκριση έδειξε το τελευταίο εγκεφαλογράφημα

Στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» νοσηλεύεται ο Δημήτρης Κόκοτας από τις 28 Μαρτίου μετά από έμφραγμα και ανακοπές καρδιάς. Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν έναν...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Η Moderna μηνύει τη Pfizer/BioNTech για αντιγραφή της τεχνολογίας του εμβολίου Covid

Η εταιρεία Moderna υπέβαλε μήνυση κατά των Pfizer και BioNTech για παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας...

Moderna: Τις επόμενες εβδομάδες πιθανόν έτοιμη η ενισχυτική δόση για την “Όμικρον”

Η παρασκευάστρια εταιρεία εμβολίων κατά της COVID-19 Moderna δεν αναμένει ότι θα υπάρξουν προβλήματα...

Moderna: Φέρνει εμβόλιο «τρία σε ένα»: «Χτυπά» ταυτόχρονα κορωνοϊό, γρίπη και αναπνευστικό συγκυτιακό ιό

Σημαντικές ανακοινώσεις από την αμερικανική εταιρεία - Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός προκαλεί συχνά λοιμώξεις...

Το φάρμακο αντισωμάτων της AstraZeneca προσφέρει 83% προστασία σε διάστημα έξι μηνών

AstraZeneca ανακοίνωσε σήμερα ότι το φάρμακό της αντισωμάτων κατά της COVID-19 ήταν 83% αποτελεσματικό...