Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
26 C
Athens

Astrazeneca Vs Phizer- Moderna: Αλλαγή δεδομένων στις παρενέργειες των τριών εμβολίων


Οι θρομβώσεις, φυσικά, στο επίκεντρο.

Στην αρχή γελάσαμε μαζί του. Εν συνεχεία, όταν καταλάβαμε ότι δεν ήταν της φαντασίας μας, τον υποτιμήσαμε σε βαθμό κακουργήματος. Έπειτα, επιδείξαμε αργά αντανακλαστικά. Και, στο τέλος, μας επήδηξε.

Ο κορωνοϊός «εξερράγη» από τα τέλη του Φλεβάρη του 2020 και σήμερα, τρία κύματα και τρία εκατομμύρια νεκρούς αργότερα, εξακολουθεί να χτυπάει το αποκρουστικό του ντέφι και σύσσωμος ο πλανήτης να χορεύει.

Τα lockdowns έγιναν δεύτερη φύση, οι άνθρωποι που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας καθημερινότητα, και τα ημερήσια κρούσματα ένας ανεπιθύμητος αριθμός που δε λέει να πάρει την κατιούσα.

Βέβαια, πλέον η ανθρωπότητα έχει να προτάξει απέναντι στη λαίλαπα του Covid μια σειρά από αποτελεσματικά «όπλα», τα οποία είναι δεδομένο ότι θα επιφέρουν σε βάθος χρόνου την επιστροφή στην κανονικότητα και θα βγάλουν νοκ άουτ τον ιό.

Αναφερόμαστε, εξυπακούεται, στα εμβόλια, τα οποία εδώ και μερικούς μήνες βρίσκονται στη διάθεση των κυβερνήσεων αρκετών (δυστυχώς όχι όλων…) των χωρών και οι εμβολιασμοί γίνονται κανονικά- έστω και με αργούς, για την ώρα, ρυθμούς.

Φυσικά, δεν είναι όλα ρόδινα σε ό,τι έχει να κάνει με τα εμβόλια: το κινέζικο έχει πολύ χαμηλό ποσοστό επιτυχίας, την στιγμή που το μονοδοσικό Johnson & Johnson (που θα διευκόλυνε, λόγω του ότι δεν χρειάζεται 2η δόση, αφάνταστα τη διαδικασία εμβολιασμού) αμφισβητείται στις ΗΠΑ.

Βέβαια, περισσότερο ντόρο απ’ όλα έχει προκαλέσει το AstraZeneca, το οποίο σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αποσυρθεί, μιας και φέρεται να προκαλεί, σε πολύ μικρό ποσοστό βέβαια, θρομβώσεις.

Astrazeneca Vs Phizer- Moderna: Αλλαγή δεδομένων στις παρενέργειες των τριών εμβολίων

Έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ωστόσο, έρχεται ν’ ανατρέψει πλήρως τα όσα πιστεύαμε για τις παρενέργειες, καθώς, εν αντιθέσει με τα όσα πιστεύει η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου, τα δύο πιο «ασφαλή» έως τώρα εμβόλια- αυτό της Pfizer και της Moderna- παρουσιάζουν και αυτά περιπτώσεις θρομβώσεων στους εμβολιασθέντες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας οι 4 στους 1.000.000 εμβολιασμένους αντιμετώπισαν περιστατικά εγκεφαλικής φλεβικής θρόμβωσης (CVT) μετά το εμβόλιο της Pfizer ή της Moderna, έναντι 5 στους 1.000.000 μετά το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ακόμη, λένε τ’ αποτελέσματα της έρευνας, ο κίνδυνος εγκεφαλικής φλεβικής θρόμβωσης είναι πολύ μεγαλύτερος για όσους νοσούν από κορωνοϊό – 39 στους 1.000.000 ασθενείς- σε σχέση με αυτούς που εμβολιάζονται.

Η (στατιστική) διαφορά, δηλαδή, είναι απειροελάχιστη ανάμεσα στα 3 διαφορετικά εμβόλια: μόλις 1 άτομο λιγότερο φέρεται να μην εμφανίζει προβλήματα θρομβώσεων στις Pfizer και Moderna εν συγκρίσει με τη «δακτυλοδεικτούμενη» AstraZeneca.

Φυσικά, όταν το διακύβευμα είναι μια ανθρώπινη ζωή δεν υπάρχει απειροελάχιστη διαφορά, απλά αξίζει ν’ αναφερθεί πως και τα τρία παρουσιάζουν σχεδόν πανομοιότυπες παρενέργειες.

Βέβαια, και πρέπει να τονιστεί όσο περισσότερο γίνεται αυτό, τα ποσοστά των παρενεργειών και των πιθανών θρομβώσεων είναι πάρα μα πάρα μα πάρα πολύ μικρά. Επομένως, ναι: πρέπει να εμβολιαστούμε όσο το δυνατόν περισσότεροι, ούτως ώστε ν’ αφήσουμε οριστικά και αμετάκλητα πίσω μας τον εφιάλτη.

Astrazeneca Vs Phizer- Moderna: Αλλαγή δεδομένων στις παρενέργειες των τριών εμβολίων

Κατανοητός ο (όποιος) φόβος του καθενός, όμως δυστυχώς εμβόλιο χωρίς καμία παρενέργεια δεν υπάρχει- ακόμα κι αυτό της γρίπης, που το κάνουμε κατά κόρον εδώ και πάρα πολλά χρόνια, κρύβει σχεδόν μηδενικούς κινδύνους- ελάχιστους, ναι, αλλά σχεδόν μηδενικούς, όχι «ξερό» μηδέν.

Γι’ αυτό, όταν έρθει η ώρα για τον καθένα μας (αν δεν ήρθε ήδη) καλό θα ήταν να εμβολιαστούμε.

Κατα πώς φαίνεται, δεν έχει σημασία αν θα μιλάμε για εμβόλιο της Pfizer, της Moderna ή της AstraZeneca.

Αρκεί το να νικηθεί οριστικά και αμετάκλητα η πανδημία…

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Εντυπωσιακή η τελετή έναρξης – Μαγικές εικόνες στον Σηκουάνα, έλαμψε η...

Λίγο μετά τις 20:30 το απόγευμα της Παρασκευής (26/7/2024) ξεκίνησε η Τελετή Έναρξης των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων, μία από τις κορυφαίες στιγμές της διοργάνωσης. https://www.youtube.com/watch?v=pYQ4VF0h1xY Σύμφωνα...

Σεισμική δόνηση 4,4 ρίχτερ αισθητή στην Ανατολική Κρήτη

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο η δόνηση ήταν μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε δύο λεπτά μετά τις...
Κορονοϊός: Η εξομολόγηση 26χρονης στην Κρήτη που έμαθε ότι νόσησε!

Δυστύχημα στην εθνική οδό Πύργου – Κυπαρισσίας: Νταλίκα καταπλάκωσε οχήματα, 4 νεκροί

Σοβαρό τροχαίο δυστύχημα με δύο νεκρούς και τέσσερις τραυματίες σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 26 Ιουλίου στην εθνική οδό Πύργου – Κυπαρισσίας, στο ύψος...

Δίκη Καραϊβάζ: Αρνούνται τις κατηγορίες για τη δολοφονία οι δύο κατηγορούμενοι

Με τις απολογίες των δύο κατηγορουμένων για τη δολοφονία του  δημοσιογράφου  Γιώργου Καραϊβάζ συνεχίστηκε η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Οι δύο κατηγορούμενοι, ελληνικής καταγωγής,...

ΣΥΡΙΖΑ: Το μετέωρο βήμα του Παύλου Πολάκη με φόντο τις εσωκομματικές εξελίξεις

Η σιβυλλική δήλωση του Παύλου Πολάκη περί «λύσης που θα δοθεί στο συνέδριο» πυροδότησε σειρά σεναρίων γύρω από τις επόμενες κινήσεις του, καθώς στον...

Γαλλία: Σαμποτάζ στο δίκτυο των τρένων υψηλής ταχύτητας – Σοβαρά προβλήματα με τα δρομολόγια

Εμπρηστές έβαλαν φωτιά κατά μήκος των γραμμών που συνδέουν την πρωτεύσουσα με τα δυτικά, τα βόρεια και τα ανατολικά της χώρας. Ωστόσο η γραμμή των...

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024 – Πτώση βάσεων για τις περιζήτητες σχολές

Πτώση βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές και άνοδο στις πιο χαμηλόβαθμες «έδειξαν» τα στατιστικά στοιχεία των βάσεων εισαγωγής για το 2024, που ανακοινώθηκαν χθες, Πέμπτη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Βασιλακόπουλος: Δεν κινδυνεύει κανένας που έχει κάνει το εμβόλιο της Astrazeneca

Σαν κεραυνός εν αιθρία έσκασε στην Ευρώπη, η απόφαση του φαρμακευτικού κολοσσού AstraZeneca να...

Η Moderna μηνύει τη Pfizer/BioNTech για αντιγραφή της τεχνολογίας του εμβολίου Covid

Η εταιρεία Moderna υπέβαλε μήνυση κατά των Pfizer και BioNTech για παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας...

Moderna: Τις επόμενες εβδομάδες πιθανόν έτοιμη η ενισχυτική δόση για την “Όμικρον”

Η παρασκευάστρια εταιρεία εμβολίων κατά της COVID-19 Moderna δεν αναμένει ότι θα υπάρξουν προβλήματα...

Moderna: Φέρνει εμβόλιο «τρία σε ένα»: «Χτυπά» ταυτόχρονα κορωνοϊό, γρίπη και αναπνευστικό συγκυτιακό ιό

Σημαντικές ανακοινώσεις από την αμερικανική εταιρεία - Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός προκαλεί συχνά λοιμώξεις...