Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
12.6 C
Athens

Αυξημένο ενδιαφέρον 60 διεθνών επενδυτών για την Ελλάδα – Τι τους παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών

Το αυξημένο ενδιαφέρον τους για την ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσω των μεταρρυθμίσεων που υλοποιεί η ελληνική Κυβέρνηση, εξέφρασαν σήμερα στον Υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Ζαββό, περισσότεροι από 60 διεθνείς επενδυτές που συμμετείχαν στο virtual road show της Bank of America. 

Μεταξύ των συμμετεχόντων συγκαταλέγονται μεγάλα διεθνή επενδυτικά ονόματα όπως: Morgan Stanley, JP Morgan, Nomura, Goldman Sachs, UBS Asset Management, Davidson Kempner, Fosun, Nordea Investment Management, Oaktree, Brevan Howard Asset Management, Barings, Erste Group, Oceanwood Capital Management, Bluecrest Capital Management, Canada Pension Plan Investment, Garda Capital, Pharo Management, Massachusetts Financial Services, Carmignac, Quadriga Asset Managers, Point Break Capital Management κ.ά.

O Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός παρουσίασε στους επενδυτές τις μεταρρυθμίσεις που έχει υλοποιήσει η Κυβέρνηση στον τραπεζικό τομέα, τον «Ηρακλή» για τη μείωση των κόκκινων δανείων, τονίζοντας την ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και την συνέπεια της στρατηγικής της. 

Όπως ανέφερε ο κ. Ζαββός στους επενδυτές, μαζί με τα ευνοϊκά μέτρα που ενεργοποιήθηκαν πανευρωπαϊκά για την αντιμετώπιση της κρίσης του Covid-19, τα συστηματικά μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση λειτούργησαν ως ανάχωμα στην πανδημική κρίση για την οικονομία και τις τράπεζες. 

Η παρουσίαση του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών, κατόπιν των ερωτήσεων που έθεσαν οι ξένοι επενδυτές, επικεντρώθηκε σε τέσσερις άξονες: 

  • «Ηρακλής» και μείωση ΜΕΔ

Η μείωση των κόκκινων δανείων αποτελεί  και παραμένει στρατηγική προτεραιότητα για την ελληνική Κυβέρνηση και η επιτυχημένη μεταρρύθμιση του «Ηρακλή» υπήρξε κομβικής σημασίας για τις ελληνικές τράπεζες.

Η μεταρρύθμιση του «Ηρακλή» υλοποιήθηκε σε χρόνο – ρεκόρ και είχε απτά αποτελέσματα με μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήδη κατά 40% στην πρώτη περίοδο λειτουργίας του Σχήματος. Η μείωση των ΜΕΔ πραγματοποιήθηκε χωρίς καμία επιβάρυνση για τους Έλληνες φορολογούμενους.

Η παράταση του «Ηρακλή» έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  όπως είπε ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομικών αποτελούν μήνυμα αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να συνεχίσει με την μείωση των ΜΕΔ σε ποσοστά που προσεγγίζουν τον μέσο ευρωπαϊκό ορό. . 

Συνοδευτική μεταρρύθμιση του «Ηρακλή ΙΙ» θα είναι η δημιουργία Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων (Central Credit Registry) που θα παράσχει ανωνυμοποιημένη πληροφόρηση ως προς την πιστωτική κατάσταση των πελατών των τραπεζών. Η μεταρρύθμιση αυτή κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα ενισχύσει την διαφάνεια των τιτλοποιήσεων του «Ηρακλή» για τους ξένους επενδυτές. 

Όπως σημείωσε ο κ. Ζαββός, η λειτουργία του «Ηρακλή» έχει ήδη ενισχύσει και θα ενισχύσει περαιτέρω την δευτερογενή αγορά, ενώ λειτουργεί επιβοηθητικά για το χρηματιστήριο και την αγορά ακινήτων. 

  •  Ταμείο Ανάκαμψης 

Ο «Ηρακλής» και οι λοιπές μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης στον τραπεζικό τομέα, έχουν γυρίσει τη σελίδα για τις ελληνικές τράπεζες και αυτές είναι έτοιμες και ικανές να παίξουν τον κρίσιμο ρόλο τους για τη χρηματοδότηση της οικονομίας και τη διοχέτευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Χωρίς τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, η Ελλάδα δεν θα ήταν σε θέση να πραγματοποιήσει την εξαιρετικά κοστοβόρα μετάβαση της οικονομίας της στην ψηφιακή και την πράσινη ανάπτυξη. Στόχος είναι ο αναγκαίος μετασχηματισμός του παραγωγικού δυναμικού της ελληνικής οικονομίας, με έμφαση στον εταιρικό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και ιδίως των μικρών, ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε δανεισμό, πληρώντας τα τραπεζικά κριτήρια χρηματοδότησης.

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι κολοσσιαίας σημασίας για την Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα το οποίο είναι συμβατό με τους τέσσερις άξονες που ορίζουν οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ. Πρόκειται για ένα πολύ Εθνικό Σχέδιο που κάνει χρήση του συνόλου των διαθέσιμων πόρων της ΕΕ, δηλαδή και τις επιχορηγήσεις ύψους 18,5 δισ. ευρώ αλλά και τα δάνεια ύψους 12,7 δισ. ευρώ και εστιάζει στη χρηματοδότηση της καινοτομίας, των υποδομών και της πράσινης ανάπτυξης. Πρόκειται για έργα που θα υποστηρίξουν  την αγορά εργασίας και την κοινωνική συνοχή.

  • Ελληνική Κεφαλαιαγορά 

Παράλληλη προτεραιότητα για την ελληνική Κυβέρνηση, η οποία εντάσσεται και στις εν γένει ευρωπαϊκές διαδικασίες, είναι η ενίσχυση τη Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς.

Οι μεταρρυθμίσεις της ελληνικής Κυβέρνησης για την Κεφαλαιαγορά υλοποιούν ήδη τα κριτήρια ESG για την βιώσιμη ανάπτυξη, με απτή απόδειξη την ψήφιση του νόμου για την εταιρική διακυβέρνηση. 

Οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται για την πλήρη αναθεώρηση του πλαισίου και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενώ θα υποστηριχθούν (ψηφιοποίηση) χρηματοδοτικά από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Η Κυβέρνηση εξετάζει κίνητρα για την ενίσχυση της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς, ενώ θα συμμετάσχει ενεργά στις διεργασίες που δρομολογούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο (π.χ. green bonds, ενιαία ευρωπαϊκή εποπτεία κ.λπ.).

  • Μεταρρύθμιση ΤΧΣ

Με την αναθεώρηση του νόμου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Κυβέρνηση ενεργοποιήθηκε η αποεπένδυση του Ταμείου από τις τράπεζες.

Η αναθεώρηση του νόμου του ΤΧΣ αποτελεί πρόσκληση προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα στο βαθμό που εκδηλώνει ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες και αυτό αποδείχθηκε με την πρόσφατη επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. 

«Ετοιμάζουμε τη θεσμική δομή που θα αποτελέσει το εφαλτήριο και το συγκριτικό πλεονέκτημα για τις ελληνικές τράπεζες και τον ρόλο τους στην ανάκαμψη της οικονομίας στην μετά – Covid εποχή», τόνισε ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομικών.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Επιδόματα: Ποιες πληρωμές θα γίνουν από 19 έως 22 Μαρτίου

Ποσό 90.223.745 ευρώ θα καταβληθεί σε 96.786 δικαιούχους από τις 19 έως τις 22 Μαρτίου, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της...

Καθαρά Δευτέρα: Δεν πέφτει «καρφίτσα» στους καρναβαλικούς προορισμούς – Πού θα περάσουν το τριήμερο...

“Προθέρμανση” ενόψει της νέας τουριστικής χρονιάς του 2024 θα κάνουν οι τουριστικές επιχειρήσεις και οι ελληνικοί προορισμοί τα δυο τριήμερα, της Καθαράς Δευτέρας και...

ΑΑΔΕ: Θα επιβάλλει πρόσθετο φόρο 33% για “κρυφά “εισοδήματα που θα εντοπίζει με νέο...

Φορολογικούς ελέγχους με τη χρήση νέου ψηφιακού εργαλείου ώστε να εντοπιστούν αδήλωτα εισοδήματα στη εφορία , μέσω διασταυρώσεων δηλωθέντων εισοδημάτων και τραπεζικών καταθέσεων, έθεσε...

ΑΑΔΕ: Απλήρωτοι φόροι 6,3 δισ. ευρώ για το 2023 – Με κατασχέσεις απειλούνται 2...

Σε 106,302 δισ. ευρώ έχει ανέλθει το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος, εκ των οποίων 26,320 δισ. ευρώ είναι ανεπίδεκτα είσπραξης με το καθαρό ληξιπρόθεσμο χρέος...

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ποια επιδόματα πληρώνονται αύριο και ποια την Παρασκευή

Μια σειρά από επιδόματα θα πληρώσει αύριο, 14 Μαρτίου ο e-ΕΦΚΑ σε δικαιούχους.  Πρόκειται για τα επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος και έξοδα κηδείας τα οποία θα...
Υποχρεωτική εγκατάσταση POS σε 58 ακόμη κατηγορίες επαγγελματιών

Η ΑΑΔΕ στέλνει μαζικά e-mail σε επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδέσει POS με ταμειακές...

Ενημερωτικά e-mail σε επαγγελματίες και επιχειρηματίες, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα προχωρήσει στη διασύνδεση του POS με την ταμειακή τους μηχανή, απέστειλε η Ανεξάρτητη...

Tιμολόγια ρεύματος: Μειώθηκαν έως και 42 % στο α’ τρίμηνο

Βασική αιτία της υποχώρησης των τιμών είναι η αποκλιμάκωση της διεθνούς τιμής του φυσικού αερίου κάτω από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ κατά...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Συνάντηση Μητσοτάκη – Αλ Σίσι: Δημιουργία Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου

Την ικανοποίηση του για την αναβάθμιση των σχέσεων της ΕΕ με την Αίγυπτο σε...

Ίμια: Επεισόδιο με την εμπλοκή σκαφών της ελληνικής και της τουρκικής ακτοφυλακής

Ένταση σημειώθηκε το μεσημέρι στα Ίμια ανάμεσα σε σκάφος της ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής. Σύμφωνα με...

Handelsblatt: Πώς οι πλούσιοι Κινέζοι εκτοξεύουν τα ενοίκια στην Ελλάδα…

Αύξηση 56% τα τελευταία πέντε χρόνια… Οι συνέπειες της εκτόξευσης χορήγησης Golden Visa σε επενδυτές...

Μη κρατικά πανεπιστήμια και οι προοπτικές που έχουν στην Ελλάδα

Τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ή ιδιωτικά πανεπιστήμια, έχουν αρχίσει να αποκτούν όλο και μεγαλύτερη...