«Μπλόκο» στη διαπραγματευτική διαδικασία η εθνική ταυτότητα του λαού της πΓΔΜ

36
Προσπάθεια για

Το θέμα της εθνικής ταυτότητας του λαού της γείτονος απειλεί τη διαπραγμάτευση, με την Αθήνα να αφήνει αιχμές κατά του Μάθιου Νίμιτς μετά τη δήλωση του τελευταίου ότι δεν έχει αντιληφθεί, κατά τις συνομιλίες που είχε με την ελληνική πλευρά, κάτι που θα σήμανε άρνηση της ταυτότητας του λαού της πΓΔΜ.

Σύμφωνα με τον κ. Νίμιτς η διαπραγματευτική διαδικασία έχει αποκτήσει δυναμική και έχει διαμορφωθεί μία θετική συγκυρία που πρέπει να αξιοποιηθεί.

Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, μετά τη συνάντησή του στα Σκόπια, με τον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι δεν είναι θέμα των Ηνωμένων Εθνών το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας των πολιτών της γείτονος και πρόσθεσε ότι στις συναντήσεις που είχε με την ελληνική πλευρά δεν έχει ακούσει κάτι που θα σήμανε άρνηση της ταυτότητας του λαού της πΓΔΜ.
Ο κ. Νίμιτς σημείωσε ότι υπάρχει πολιτική βούληση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΠΓΔΜ για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και πρόσθεσε πως ήρθε πλέον ο καιρός να κλείσει οριστικά αυτό το θέμα.

Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα της παρούσας φάσης των διαπραγματεύσεων, ανέφερε πως «είναι θέμα μερικών εβδομάδων, ή λίγων μηνών και πρέπει να κινηθούμε εμπρός, καθώς στις δύο χώρες υπάρχουν αποφασιστικές κυβερνήσεις που θέλουν να βρεθεί λύση».

Εκτίμησε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη διαφορές μεταξύ των δύο χωρών.

Απάντηση κύκλων ΥΠΕΞ

Στη δήλωση Νίμιτς περί εθνικής ταυτότητας απάντησαν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, που σημείωσαν χαρακτηριστικά: «Έχουμε διατυπώσει σαφώς τη θέση μας. Δεν ερμηνεύουμε τον κ. Νίμιτς, ούτε αυτός εμάς».

Από την μεριά του ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ έθεσε θέμα «εθνικής ταυτότητας» και σημείωσε πως το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος.

«Το θέμα αυτό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για τους πολίτες της χώρας μας. Θέλουμε να βρεθεί μία αξιοπρεπής λύση και για τις δύο χώρες. Έχω πλήρη κατανόηση για εκείνους τους Έλληνες πολίτες που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες – είτε με την έννοια της Αρχαίας Μακεδονίας, είτε με την έννοια της περιοχής. Με τον ίδιο τρόπο, στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, κανείς δεν μπορεί να στερήσει σε εμένα και στους πολίτες της χώρας μας το δικαίωμα να λεγόμαστε Μακεδόνες και να μιλούμε τη μακεδονική γλώσσα, που ανήκει στην ομάδα των σλαβικών γλωσσών» δήλωσε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Διαβάστε επίσης:  Το ΚΙΝΑΛ δεν θα επιτρέψει παιχνίδια με το Σύνταγμα για τις σχέσεις Ελλάδας – Οικουμενικού Πατριαρχείου

Πρόσθεσε πως, εάν επιχειρηθεί να θιγεί η εθνική ταυτότητα των πολιτών της πΓΔΜ, δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο θέμα του ονόματος.

«Υπάρχει θέληση από την πλευρά μας και ελπίζουμε ότι το ίδιο ισχύει και για την άλλη πλευρά. Αν υπάρχει κάποιος τρόπος να γίνει σεβαστή η ταυτότητα και η αξιοπρέπεια και των δύο χωρών θα βρούμε λύση στο θέμα του ονόματος. Μπορεί και να μην υπάρχει, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να προσπαθήσουμε να βρούμε λύση» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ.

Ο Ν. Ντιμιτρόφ σημείωσε ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές στην διαπραγματευτική διαδικασία πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές έναντι της κοινής γνώμης, η οποία δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα του ονόματος.

«Όσο περισσότερο μιλάμε δημόσια για κόκκινες γραμμές, τόσο περισσότερο μειώνονται τα περιθώρια του διαλόγου και η πιθανότητα να βρούμε λύση που θα είναι αποδεκτή από τους πολίτες και στις δύο πλευρές των συνόρων» ανέφερε ο Ν. Ντιμιτρόφ.

Πρόσθεσε ότι στη συνάντηση με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ εξετάσθηκαν οι ιδέες για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος, που παρουσίασε ο τελευταίος, στις 17 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη.

«Μιλήσαμε πολύ λεπτομερώς, πολύ σοβαρά. Του είπα ότι εκεί υπάρχουν ορισμένες ιδέες που δεν είναι τόσο κακές, όπως του είπα και ότι υπάρχουν και ορισμένες ιδέες που δεν είναι και τόσο καλές και που μας προκαλούν ανησυχία. Υποθέτω ότι ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ θα ανακοινώσει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα» πρόσθεσε ο Ν. Ντιμιτρόφ.

Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται ώστε να υπάρξει ολιστική συμφωνία που θα επιλύει όλα τα ζητήματα, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στην ΕΡΤ. Όπως είπε, τον τελευταίο καιρό έχει βελτιωθεί το κλίμα με πολιτική ηγεσία Σκοπίων και σχολίασε πως «οι δηλώσεις του κ. Ντιμιτρόφ εν μέσω διαπραγματεύσεων δεν βοηθούν, γιατί ξέρει ότι έχουν συζητηθεί όλα αυτά τα θέματα μεταξύ του κ. Ζάεφ και του κ. Τσίπρα και ότι υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές απαιτήσεις για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία».