Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
19.5 C
Athens

Bloomberg για τον καύσωνα στην Ελλάδα: Η κλιματική κρίση θα μετατρέψει την Αθήνα σε έρημο

Όσο περισσότερες είναι οι πυρκαγιές, αυτό μεταφράζεται σε λιγότερο χρόνο για την αναζωογόνηση του οικοσυστήματος, επισημαίνεται σε άρθρο του πρακτορείου “Bloomberg”, σημειώνοντας ότι η υπερθέμανση του πλανήτη εγκυμονεί κινδύνους ερημοποίησης για την ευρύτερη περιοχή της ελληνικής πρωτεύουσας.

«Οι πυρόπληκτοι Αθηναίοι προετοιμάζονται για θερμοκρασίες – ρεκόρ αυτή την εβδομάδα. Αλλά μια μακροπρόθεσμη οικολογική καταστροφή απειλεί το λίκνο του δυτικού πολιτισμού: η ελληνική πρωτεύουσα κινδυνεύει να μετατραπεί σε έρημο», τονιζεται ακόμη στο ίδιο δημοσίευμα.

«Οι πυρκαγιές μαίνονται από την περασμένη εβδομάδα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής καταστρέφοντας σπίτια και αναγκάζοντας κατοίκους και τουρίστες να αναζητήσουν την ασφάλεια σε κοντινές παραλίες. Καθώς το κλίμα θερμαίνεται, η ακραία ζέστη και οι πυρκαγιές γίνονται όλο και πιο συχνές, στερώντας από την ελληνική πρωτεύουσα ελαιώνες και πευκοδάση που χρειάζονται χρόνο για να αναγεννηθούν.

Στο άρθρο γίνεται ειδική αναφορά στις ζοφερές προβλέψεις του Έλληνα καθηγητή Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιου Λέκκα: «Αν υπάρξει μια νέα πυρκαγιά φέτος ή του χρόνου, που θα κάψει για παράδειγμα το βουνό της Πάρνηθας, τότε θα οδηγηθούμε σε ερημοποίηση», λέει ο καθηγητής δυναμικής τεκτονικής εφαρμοσμένης γεωλογίας και διαχείρισης καταστροφών στο ΕΚΠΑ.

Η κλιματική αλλαγή, η οποία προκαλείται από τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων, ενισχύει την ένταση και τη διάρκεια του καλοκαιρινού καύσωνα σε όλο το βόρειο ημισφαίριο, εγείροντας ανησυχίες ότι ορισμένες εκτάσεις του πλανήτη μπορεί σύντομα να καταστούν ακατοίκητες. Ο ζεστός αέρας από τη Σαχάρα κατευθύνεται νότια, προκαλώντας εδώ και καιρό οικολογική καταστροφή σε χώρες όπως το Σουδάν και το Τσαντ, το βόρειο άκρο της καυτής ερήμου, και τώρα απειλεί την Ευρώπη. Καθώς εντείνεται η ακραία ζέστη στην Ευρώπη, ευνοείται η εμφάνιση πυρκαγιών.

Η χώρα μας συγκαταλέγεται στις χώρες της νότιας και νοτιοανατολικής Ευρώπης -συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας- που είναι ευεπίφορες στην ερημοποίηση, καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται και οι βροχοπτώσεις μειώνονται, ενισχύοντας την εμφάνιση πυρκαγιών.

Το 2021, είχαν ξεσπάσει πυρκαγιές στην Αττική, στη νότια Πελοπόννησο και την Εύβοια με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 46 βαθμούς Κελσίου. Αυτή την εβδομάδα, ο υδράργυρος αναμένεται να σκαρφαλώσει ακόμη πιο ψηλά. Οι μέγιστες θερμοκρασίες για την ηπειρωτική Ελλάδα προβλέπεται να φτάσουν τους 47 Βαθμούς Κελσίου. Αυτό θα ισοφαρίσει το ιστορικό ρεκόρ που σημειώθηκε στην Αθήνα το 1977 και ενδεχομένως να προσεγγίσει το ευρωπαϊκό ρεκόρ των 48,8 Βαθμών Κελσίου που καταγράφηκε στη Σικελία πριν από δύο χρόνια.

«Πάνω από το ένα τρίτο της ελληνικής επικράτειας διατρέχει υψηλό κίνδυνο ερημοποίησης, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης του υπουργείου Γεωργίας στη χώρα μας. Ενώ η εντατική γεωργία είναι από τους βασικούς συντελεστές, οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι χαμηλότερες βροχοπτώσεις επιταχύνουν τη διάβρωση του εδάφους», σχολιάζει το Bloomberg.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ρέντη: Προφυλακίστηκε ο αρχηγός της Θύρας 7

Προφυλακίστηκε ο αρχηγός της Θύρας 7 ο οποίος θεωρείται ηγετικό στέλεχος της «Εγκληματικής Οργάνωσης» που εξιχνιάστηκε μετά τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη. Πιο...

Μαρούσι: Δέκα άτομα εμπλέκονται στον καυγά που άφησε νεκρό και τραυματίες

Την ώρα που καταθέτουν αυτόπτες μάρτυρες στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, για την άγρια συμπλοκή που κατέληξε σε τραγωδία τα ξημερώματα στο Μαρούσι, έξω από νυχτερινό...

Μητσοτάκης: Μαχόμαστε τον ακροδεξιό φασισμό στην πράξη, όχι στα λόγια

Την τελευταία του εβδομαδιαία επισκόπηση πριν το Πάσχα, κάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη γνωστή ανάρτησή του στο FB, στην οποία αναφέρεται στον...

Η φωτογραφία της ημέρας

Και το όμορφο ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας συνεχίζεται... 28 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα 28 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1906: Δημοσιεύεται στην εφημερίδα World της Νέας Υόρκης ότι ο Τσαρλς Όλντεν κατασκεύασε...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Κυριακή 28 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Μάγνος, Μαγνής, Μάγνα, Βάια, Βάγια, Βαία, Βάιος, Δάφνη, Δάφνης.

Καιρός: Αστάθεια και εκπλήξεις τη Μεγάλη Εβδομάδα

Αστάθεια και εκπλήξεις επιφυλάσσει ο καιρός τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ για την Κυριακή του Πάσχα προγνώσεις κάνουν λόγο ακόμη και για ψήσιμο του οβελία...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κλιματική αλλαγή: Επιμένει το πρωτοφανές κύμα καύσωνα στη νοτιοανατολική Ασία

Μαθήματα εξ αποστάσεως στις Φιλιππίνες, γεμάτα πάρκα στη Μιανμάρ, προειδοποίηση για ακραίο καύσωνα στο...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Απριλίου τα γερμανικά στρατεύματα  καταλαμβάνουν την Αθήνα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1941... Τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Αθήνα. Τρεις μέρες πριν πέσει η Αθήνα στα χέρια...

Ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα ο 6ος γύρος συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας

Στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκε σήμερα ο 6ος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο...

Μητσοτάκης για το πρόγραμμα “ΑΙΓΙΣ”: Πρόληψη, καταστολή και αποκατάσταση το αναγκαίο τρίπτυχο

«Υποχρέωσή μας να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες σε ό,τι αφορά την κλιματική κρίση (..)...