Κυριακή, 24 Οκτωβρίου, 2021
20.3 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 24 Οκτωβρίου Η Ελλάδα αγοράζει το θωρηκτό “Αβέρωφ”

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1909.... Η Ελλάδα αγοράζει από την Ιταλία το θωρηκτό "Αβέρωφ", έναντι 24 εκατομμυρίων δραχμών, από τα οποία τα 8 εκατομμύρια προέρχονται από κληροδότημα του εθνικού...

Bloomberg: Ο στόχος του Μητσοτάκη είναι ανάπτυξη 4%… αλλά θα χρειαστεί επενδύσεις πάνω από 8 δισ. ετησίως

Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο 51χρονος Κυριάκος Μητσοτάκης, πρέπει να δείξει στους επενδυτές ότι η πρώτη μετά τη διάσωση της χώρας κυβέρνηση μπορεί να λάβει πιο τολμηρά μέτρα για τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση της οικονομίας, προκειμένου να απαλλαγεί από τη διαφθορά, τη γραφειοκρατία και τη φοροδιαφυγή.

Θα χρειαστεί επίσης να πείσει τους Έλληνες που έχασαν από την κρίση να μπορέσουν να οδηγήσουν τη χώρα σε καλύτερη πορεία – ενώ θα αντιμετωπίζει πολλούς από τους ίδιους περιορισμούς που έβαλαν οι πιστωτές, στους προκατόχους του, όπως ο Αλέξης Τσίπρας.

Αυτό αναφέρει σημερινή ανάλυση του Bloomberg, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Andrew Liveris, προέδρου της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, μιας ομάδας που ιδρύθηκε το 2012 κυρίως από Έλληνες των ΗΠΑ, ότι “αν ο Μητσοτάκης κάνει κάποια από τα πράγματα που έχει πει μέσα στους επόμενους 12 μήνες, θα είμαστε στο σωστό δρόμο”. 
Ο στόχος του Μητσοτάκη είναι η ανάπτυξη να φτάσει στο 4%, από 1,9% το 2018, αλλά σύμφωνα με τον Wolfango Piccoli, της Teneo Intelligence, για να φτάσει σε ένα τέτοιο επίπεδο ανάπτυξης, η Ελλάδα πρέπει να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις τουλάχιστον διπλάσιες από τα τρέχοντα 4 δισ. ευρώ ετησίως.

Οι πρώτες 100 ημέρες

Ο Μητσοτάκης, απόφοιτος του Χάρβαρντ και του Στάνφορντ, ο οποίος εργάστηκε στην Chase Bank και στη McKinsey στο Λονδίνο πριν μπει στην πολιτική, έχει υποσχεθεί χαμηλότερους φόρους και κίνητρα για επενδύσεις. 
Έχει υποσχεθεί να ξεμπλοκάρει έργα αξίας περίπου 11 δισ. ευρώ που έχουν εμπλακεί για χρόνια στη γραφειοκρατία, λέγοντας ότι οι επενδύσεις είναι ελκυστικές για την αναζωογόνηση μιας οικονομίας που συρρικνώθηκε κατά ένα τέταρτο κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης. 
Ωστόσο, πριν οι επενδυτές κινητοποιηθούν περισσότερο, θα θέλουν να δουν αν ο Μητσοτάκης ακολουθήσει τις υποσχέσεις τους. 

Αναζητώντας την αισιοδοξία

Ο Μητσοτάκης έχει ξεκινήσει όμως καλά. 
Την περασμένη Παρασκευή πήρε μια ψήφο εμπιστοσύνης από τη γερμανίδα καγκελάτιο Angela Merkel, η οποία δήλωσε ότι το πρόγραμμα του έχει “καλές πιθανότητες” να δημιουργήσει περισσότερη ανάπτυξη για την Ελλάδα.
Ως πρόγονος μιας από τις μεγαλύτερες πολιτικές οικογένειες της Ελλάδας – ο πατέρας ήταν πρωθυπουργός, η μεγαλύτερη αδερφή του Ντόρα Μπακογιάννη υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών ενώ ο ανιψιός του Κώστας Μπακογιάννης είναι δήμαρχος Αθηναίων – ο Μητσοτάκης είναι ένας βιαστικός άνθρωπος. 
Μόλις λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία στις 8 Ιουλίου, ανακοίνωσε ότι αυτή η Βουλή δεν θα σταματήσει τις εργασίες της για το καλοκαίρι, αφού υπάρχουν πάρα πολλά που πρέπει να γίνουν.

Bellwether Project

Μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων του, θα είναι η αναζωογόνηση σταματημένων έργων, ξεκινώντας από το Ελληνικό. Η ναυαρχίδα των επενδύσεων προβλέπει τη μετατροπή του πρώην αερολιμένα στην ακτή της Αθήνας – περισσότερο από δύο φορές το μέγεθος του Central Park της Νέας Υόρκης – σε ένα μητροπολιτικό πάρκο που περιλαμβάνει πολυτελή ξενοδοχεία, καζίνο, μαρίνες και διαμερίσματα.
Οι επενδυτές του έργου – η ελληνική Lamda Development αλλά και οι Fosun της Κίνας και Eagle Hills Properties του Αμπού Ντάμπι – έχουν καταγγείλει τη γραφειοκρατία, η οποία έχει εμποδίσει το έργο για πέντε χρόνια. 
Σε συνέντευξή του τον Οκτώβριο του 2018, ο ίδιος ο Μητσοτάκης σημείωσε τη σημασία του, λέγοντας, “με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, το Ελληνικό πρέπει να γίνει το 2019”. 
Το έργο αυτό δεν πρέπει να καθυστερήσει, ούτε για ένα λεπτό περισσότερο. 
Το Ελληνικό είναι το πιο εμβληματικό έργο των μεγάλων επενδύσεων στη χώρα. 
“Το Σάββατο, είπε ότι το Ελληνικό θα είναι “σύμβολο της νέας Ελλάδας”.

Ελληνικές αμαρτίες

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποτελεί έκπληξη ότι η πρώτη συνάντηση του Άδωνη Γεωργιάδη, του νέου υπουργού επενδύσεων, ήταν με τους εκπροσώπους των επενδυτών του Ελληνικού. 
Το έργο, εκτιμάται στα 8 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερες από 75.000 θέσεις εργασίας.
Ο Μητσοτάκης πρέπει επίσης να ασχοληθεί ταχέως με αυτό που αναφέρονται ως τα «τέσσερα θανάσιμα αμαρτήματα» της Ελλάδας. 
Γραφειοκρατία, αργό δικαστικό σύστημα, διεφθαρμένο δημόσιο τομέα και πολύπλοκους φόρους.
Γι΄αυτό και πρέπει να νομοθετήσει αμέσως κάποιες φιλόδοξες φορολογικές περικοπές που θα ενισχύσουν τις επενδύσεις και θα ανακουφίσουν τους Έλληνες. 
Πρόκειται για μια σειρά περικοπών των εισφορών, συμπεριλαμβανομένου του συντελεστή φορολογίας εταιρειών στο 20% μέχρι το 2021 από 28% τώρα.
Οι επιβαρύνσεις για τα μερίσματα θα μειωθούν κατά το ήμισυ το 2020, ενώ ο φόρος κεφαλαιουχικών κερδών επί ακινήτων και ο φόρος επί των πωλήσεων για κατασκευές θα ανασταλεί για τρία χρόνια.

Πρόκληση ανάπτυξης

Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να τηρήσει τη δέσμευσή της για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για το 2019 και το 2020. 
Είναι σε συνομιλίες με τους πιστωτές για το πως θα μπορούσαν να μειώσουν τις δαπάνες και πετύχουν τους στόχους. 
Με αυτό τον τρόπο ο Μητσοτάκης στοχεύει στο ότι με τις φορολογικές περικοπές θα ωθήσει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. 
Οι άμεσες ξένες επενδύσεις της Ελλάδας ήταν 3,6 δισ. ευρώ ευρώ το 2018, το μεγαλύτερο από το 2006. 
Οι επενδύσεις θα μπορούσαν να στοχεύσουν σε υπηρεσίες τουρισμού υψηλής τεχνολογίας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και γεωργικά προϊόντα, όπως το κρασί και το ελαιόλαδο.
Ο στόχος του είναι η ανάπτυξη να φτάσει στο 4%, από 1,9% το 2018, αλλά σύμφωνα με τον Wolfango Piccoli, της Teneo Intelligence, για να φτάσει σε ένα τέτοιο επίπεδο ανάπτυξης, η Ελλάδα πρέπει να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις τουλάχιστον διπλάσιες από τα τρέχοντα 4 δισ. ευρώ ετησίως.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Από άλλον πλανήτη! Ramjet: Νέο βλήμα που καθιστά έναν στρατό πανίσχυρο

H Nammo συνεργάζεται με την Boeing για την παραγωγή νέας τεχνολογίας βλήματος-Ο στρατός θα μπορούσε να δοκιμάσει το νέο όπλο το επόμενο καλοκαίρι Ηυπερηχητική πτήση...

Ρωσία: 17 νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο χημικών – Σοκάρουν οι εικόνες (βίντεο)

Δεκαεπτά άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στη Ρωσία από ισχυρή έκρηξη και πυρκαγιά που προκλήθηκε σε εργοστάσιο παραγωγής πυρίτιδας και χημικών προϊόντων στη δυτική...

Πτήση με Rafale του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ – Τον παρασημοφόρησε ο Γάλλος Αρχηγός (φωτό)

Ελλάδα και Γαλλία οριοθετούν το πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας προγραμματίζοντας ασκήσεις και ανάληψη δράσεων από κοινού. Όπως πρώτοι αποκαλύψαμε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ πραγματοποιεί από...

Ο Αρχηγός ΓΕΣ στο αμερικανικό Πεντάγωνο

Με τις εξελίξεις γύρω από την παραλαβή των πρώτων Μ1117 αλλά και οχημάτων γενικής υποστήριξης να τρέχουν με γρήγορους ρυθμούς, όπως αποκαλύψαμε τις τελευταίες...

Μίκης Θεοδωράκης: Αυτή είναι η διαθήκη του – Τι αφήνει στα παιδιά του και...

Σαφείς εντολές για τη διαχείριση των δικαιωμάτων του έργου του και των περιουσιακών του στοιχείων δίνει ο Μίκης Θεοδωράκης μέσα από τη διαθήκη του,...

Κορωνοϊος: 3.585 νέα κρούσματα – 348 διασωληνωμένοι – 36 νεκροί

Αυξημένα και σήμερα τα κρούσματα του κορωνοϊού. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.585 νέες λοιμώξεις (χθες 3.407). Μέσα σε μία ημέρα έχασαν τη ζωή τους 36...
Γερουλάνος: Από τις 26 και μετά κάνουμε την έκπληξη, ανατροπή

Γερουλάνος: Όχι σε ένα προσωποκεντρικό κόμμα

Λίγες ώρες μετά την κατάθεση των απαραίτητων υπογραφών για την υποψηφιότητά του για την αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής, ο Παύλος Γερουλάνος, πρώην υπουργός, επικεφαλής...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης: Η Αν. Μεσόγειος μπορεί υπό προϋποθέσεις να διαμορφωθεί ως μία εναλλακτική πηγή ενέργειας για την ΕE

Την ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας σε ένα πιο...

Μητσοτάκης: Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος ταυτίζονται στην καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων

«Οι θέσεις μας ταυτίζονται στην καταδίκη της προκλητικής πρακτικής και της επιθετικής ρητορικής της...

Βουλή: Κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα για τις δημοσκοπήσεις και τις χρηματοδοτήσεις σε ΜΜΕ

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή κατά τη δευτερολογία του...

Στην Αθήνα η Άγκελα Μέρκελ

Τη χώρα μας θα επισκεφθεί για τελευταία φορά ως Καγκελάριος της Γερμανίας, η Άνγκελα...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή