Στην ολομέλεια της Βουλής κατατέθηκε σήμερα η συμπληρωματική δικογραφία για το C4i η οποία διαβιβάστηκε αμελλητί από τον εφέτη ειδικό ανακριτή Δημ. Ορφανίδη.
Στο διαβιβαστικό της συμπληρωματικής δικογραφίας ο μάρτυρας που εμφανίστηκε αυτοβούλως στις 5 Νοεμβρίου στο γραφείο του ανακριτή εμπλέκει τον Γιάννο Παπαντωνίου σε παθητική δωροδοκία.
Ο μάρτυρας φέρεται να είναι ο κ. Ευ. Βασιλάκος, πρώην γ.γ. Εξοπλισμών του υπ. Άμυνας επί υπουργίας Ευ. Μεϊμαράκη και στην συνεχεία επί υπουργίας Ευ. Βενιζέλου.
Τι υποστηρίζει ο μάρτυρας
Τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου «καίει» η δικογραφία που διαβιβάστηκε στην Βουλή και αφορά την υπόθεση ανάθεσης του C4I στην αμερικανική εταιρεία SAIC.
Σύμφωνα με πληροφορίες τον πρώην υπουργό εμπλέκει ο πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών Ευάγγελος Βασιλάκος ο οποίος στις 5 Νοεμβρίου 2018 εμφανίστηκε στον αρμόδιο ανακριτική και συνέδεσε τον πρώην υπουργό με μίζες για το C4I.
Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι οι αναφορές του κ. Βασιλάκου στηρίζονται αποκλειστικά σε εκτιμήσεις.
Συγκεκριμένα, ο μάρτυρας επισημαίνει ότι σύμφωνα με την εμπειρία του ο παράνομος χρηματισμός γινόταν μέσω των συμβάσεων αντισταθμιστικών ωφελημάτων (Α/Ω) και προσθέτει ότι κατά τις εκτιμήσεις του ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου δωροδοκήθηκε με ποσό τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος επισημαίνει δε ότι πιστεύει ότι γνώση της παράνομης συναλλαγής είχε και ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.
Εκτός αυτών, στην δικογραφία που ξεπερνά τις 20.000 σελίδες περιλαμβάνεται και το περίφημο ημερολόγιο της κυρίας Αικατερίνης Τσακάλου, γραμματέως του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens Hellas Μιχάλη Χριστοφοράκου.
Το σύνολο του περιεχομένου του ημερολογίου Τσακάλου είχε δει το φως της δημοσιότητας σε εκτεταμένα ρεπορτάζ την περίοδο 2010 – 2011 κατά την διάρκεια της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που ερεύνησε τα «μαύρα» ταμεία της εταιρείας. Το επίμαχο υλικό είχε προκαλέσει εντυπώσεις καθώς περιλαμβάνει καταγραφές για ραντεβού και επαφές του κ. Χριστοφοράκου με παράγοντες του πολιτικού συστήματος της εποχής, αλλά δεν βοήθησε επι τις ουσίας τις έρευνες καθώς δεν περιελάμβανε τραπεζικούς λογαριασμούς ή ενδείξεις για παράνομο χρηματισμό.