Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.5 C
Athens

Χατζηδάκης: Πόσους αφορούν οι αυξήσεις των συντάξεων

Ποιοι παίρνουν διπλή ή τριπλή αύξηση

Ποιοι θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους, αλλά και πόσοι θα λάβουν διπλή ή τριπλή σύνταξη, ανέφερε στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο εξορθολογισμού της ασφαλιστικής νομοθεσίας, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης.

Σημεία της ομιλίας του Κωστή Χατζηδάκη στη Βουλή, παρέθεσε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων. Παράλληλα ο υπουργός Εργασίας επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας «Θα καταψηφίσει άραγε η αντιπολίτευση ένα νομοσχέδιο με τόσο έντονο κοινωνικό χαρακτήρα;»

«Είμαι περίεργος να δω αν η αντιπολίτευση θα καταψηφίσει ένα νομοσχέδιο με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα. Με ρυθμίσεις για ενίσχυση του εισοδήματος εκατομμυρίων συμπολιτών μας, κοινωνικές ρυθμίσεις και ρυθμίσεις εξορθολογισμού. Αν το υπερψηφίσετε επί της αρχής και επί των άρθρων θα είστε ανακόλουθοι με όσα λέτε, αν το καταψηφίσετε εμείς αύριο θα υπενθυμίσουμε σε μια σειρά κοινωνικών ομάδων (στους χαμηλοσυνταξιούχους, τους αναπήρους, τους οροθετικούς κ.ά.) ότι στρέφεστε εναντίον τους. Έχετε ένα σκληρό δίλημμα να αντιμετωπίσετε», δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο εξορθολογισμού της ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για την στήριξη του εισοδήματος των πολιτών ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε:

  • Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε 2,3 εκατ. ευάλωτους πολίτες: συνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και δικαιούχους Επιδόματος Παιδιού, που θα δοθεί ως τις 20 Δεκεμβρίου.
  • Την οριζόντια αύξηση 7,75% που θα δοθεί τον Ιανουάριο του 2023 με τις συντάξεις του Φεβρουαρίου, σε 1.724.713 συνταξιούχους (επί συνόλου 2,6 εκατ.).
    Όπως τόνισε ο Υπουργός Εργασίας, η αύξηση αυτή είναι, μόνο η μία από τις τέσσερις κατηγορίες αυξήσεων στις συντάξεις που θα δοθούν το 2023: Οι άλλες τρεις προκύπτουν από την κατάργηση από 1ης Ιανουαρίου 2023 της εισφοράς αλληλεγγύης (αφορά 912.644 συνταξιούχους), το έκτακτο επίδομα ύψους 250 ευρώ (για 1.206.624 συνταξιούχους) και την τέταρτη δόση επανυπολογισμού για τους συνταξιούχους με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης, τους οποίους είχε τιμωρήσει ο νόμος Κατρούγκαλου (αφορά 231.655 συνταξιούχους).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός:

  • Μία τουλάχιστον αύξηση θα λάβουν 2.499.285 συνταξιούχοι.
  • Διπλή αύξηση θα λάβουν 1.344.696 εκατ. συνταξιούχοι.
  • Τριπλή αύξηση θα λάβουν 185.649 συνταξιούχοι.

Τουλάχιστον μία επιπλέον σύνταξη θα λάβει ένας στους δύο συνταξιούχους (και ορισμένοι θα λάβουν περισσότερα).

Το 83% όσων έχουν προσωπική διαφορά, θα έχουν και αυτοί θετική επίδραση είτε λόγω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης, είτε λόγω του έκτακτου επιδόματος, που μπορεί να φθάσει και τα 600 ευρώ το χρόνο.

Συνολικά το 94,6 % των συνταξιούχων θα πάρουν αύξηση.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπενθύμισε επίσης τις πέντε βασικές ρυθμίσεις εξορθολογισμού της ασφαλιστικής νομοθεσίας που είναι:

1. Η μείωση του χρόνου παραγραφής των μη βεβαιωμένων οφειλών στον ΕΦΚΛ σε 10 χρόνια από 20

2. Η αύξηση των δόσεων για τις ρυθμισμένες οφειλές στον ΕΦΚΑ σε 24 δόσεις, όπως ισχύει και για οφειλές στην Εφορία

3. Η επέκταση της «μάχιμης πενταετίας» σε όλους τους ενστόλους

4. Η θέσπιση πλαφόν και για τις επικουρικές συντάξεις, ειδάλλως ορισμένες ομάδες θα ελάμβαναν υπέρογκες συντάξεις 15.000 ή 20.000 ευρώ το μήνα

5. Η δυνατότητα που δίνεται στις δημόσιες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων που διαχειρίζονται εδώ και 20 χρόνια με επιτυχία τα αποθεματικά του ΕΦΚΑ να κάνουν το ίδιο και για τα αποθεματικά του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων. Απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε για την διάταξη αυτή, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι εξαιτίας της μη επαγγελματικής διαχείρισης των αποθεματικών του Ταμείου, η αξία τους έχει απομειωθεί σε μεγάλο βαθμό. Όπως είπε, «έχει απομείνει μόνο το 37%. Η κριτική που θα έπρεπε να ασκείται είναι η ανάποδη, γιατί δηλαδή μια τέτοια ρύθμιση στα όρια του αυτονόητου δεν ήρθε νωρίτερα!»

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε επίσης και στις κυριότερες από τις κοινωνικές ρυθμίσεις που είναι η μείωση του ποσοστού αναπηρίας στο 50% για τη λήψη σύνταξης και παροχών αναπηρίας για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ για τους οποίους προβλεπόταν μεγαλύτερο ποσοστό, η απαγόρευση των διακρίσεων στην εργασία σε βάρος των οροθετικών και η επέκταση της άδειας μητρότητας για τις μισθωτές στον ιδιωτικό τομέα σε εννέα μήνες από έξι, κατ’ αναλογία της αντίστοιχης άδειας που δικαιούνται οι μητέρες που εργάζονται στο Δημόσιο.

Καταλήγοντας, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «εμείς δεν θα ακολουθήσουμε τον δρόμο των συνθημάτων, του ψεύδους και του αρνητισμού. Είναι δικαίωμά σας αν έχετε επιλέξει να βαδίσετε αυτό το δρόμο, να τον βαδίσετε μόνοι σας . Εμείς στην κυβέρνηση και στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε στον δρόμο των ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων, εφαρμόζοντας μια κοινωνική πολιτική όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη».

Συμπερασματικά, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας:

– Συνολικά, το 94,6% των συνταξιούχων θα δουν μια, δυο ή και τρεις αυξήσεις στις αποδοχές τους.

– Διπλές αυξήσεις θα δουν πάνω από 1,3 εκατομμύρια συνταξιούχοι.

– 1 στους 2 συνταξιούχους, με τον συνδυασμό των παραπάνω αυξήσεων, θα λάβουν τουλάχιστον μια επιπλέον σύνταξη.

– Το 83% όσων διαθέτουν μεγάλη προσωπική διαφορά θα δουν και αυτοί αυξήσεις μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και της καταβολής της ενίσχυσης των 250 ευρώ.

Παραδείγματα αυξήσεων:

Παράδειγμα 1ο

Με μια αύξηση: Συνταξιούχος που λαμβάνει τον μήνα 850 ευρώ. Με την εφαρμογή της αύξησης του 7,75%, το μηνιαίο όφελος που θα έχει θα είναι περίπου 66 ευρώ, ενώ το ετήσιο 792 ευρώ. Θα αγγίξει δηλαδή το 93% μιας επιπλέον σύνταξης.

Παράδειγμα 2ο

Με διπλή αύξηση: Συνταξιούχος λαμβάνει σήμερα σύνταξη 900 ευρώ και δηλώνει εισοδήματα από άλλες πηγές 6.200 ευρώ συνολικά το έτος. Με την εφαρμογή της αύξησης του 7,75% και το όφελος από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το συνολικό ετήσιο όφελος ανέρχεται στα 906 ευρώ (840 ευρώ από την αύξηση 7,75% και 66 ευρώ από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς). Το ετήσιο όφελος ξεπερνά δηλαδή ανέρχεται σε μια επιπλέον σύνταξη.

Παράδειγμα 3ο

Με διπλή αύξηση: Συνταξιούχος λαμβάνει τον μήνα 750 ευρώ. Με την εφαρμογή της αύξηση του 7,75%, το μηνιαίο όφελος που θα έχει θα είναι περίπου 58 ευρώ, ενώ το ετήσιο 696 ευρώ. Παράλληλα, ο συνταξιούχος δικαιούται και την έκτακτη ενίσχυση 250 ευρώ καθώς οι συντάξιμες αποδοχές του δεν ξεπερνούν τις 9.600 ευρώ τον χρόνο. Με τον συνυπολογισμό και των δυο αυξήσεων στις αποδοχές του προκύπτει πως το συνολικό ετήσιο όφελος ανέρχεται στα 946 ευρώ ξεπερνώντας κατά πολύ την μια επιπλέον σύνταξη.

Παράδειγμα 4ο

Με τριπλή αύξηση: Συνταξιούχος που υπέβαλλε αίτημα συνταξιοδότησης πριν τον Μάιο του 2016, με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, λαμβάνει των 514 ευρώ τον μήνα. Με την εφαρμογή της αύξησης του 7,75%, το μηνιαίο του όφελος από αυτή την αύξηση θα είναι 40 ευρώ και το ετήσιο 480 ευρώ. Παράλληλα, θα λάβει επιπλέον αύξηση 2,83% λόγω της 4ης ετήσιας αύξησης που προβλέπεται στον ν. Βρούτση με βάση τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης, δηλαδή επιπλέον 174 ευρώ τον χρόνο. Λόγω χαμηλού εισοδήματος (κάτω από τις 9.600 ευρώ) θα λάβει και το βοήθημα των 250 ευρώ. Επομένως με τον συνδυασμό των τριών παραπάνω αυξήσεων προκύπτει πως το συνολικό ετήσιο όφελος του ανέρχεται στα 904 ευρώ. Θα δει επομένως ακέραια μια επιπλέον σύνταξη αλλά και το 68% μιας 2ης επιπλέον σύνταξης.

Παράδειγμα 5ο

Με διπλή αύξηση: Συνταξιούχος με μηνιαίες απολαβές 1.100 ευρώ, με την εφαρμογή της αύξησης του 7,75%, θα δει μηναίο όφελος 85 ευρώ και ετήσιο όφελος 1.020 ευρώ. Λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα δει επιπλέον ετήσιο όφελος 66 ευρώ. Το συνολικό ετήσιο όφελος ανέρχεται στα 1.086 ευρώ αγγίζοντας την μια επιπλέον σύνταξη.

Παράδειγμα 6ο

Αυξήσεις παρά την ύπαρξη σημαντικής προσωπικής διαφοράς. Συνταξιούχος με 70 ευρώ αρνητική προσωπική διαφορά λαμβάνει καθαρή σύνταξη τον μήνα 560 ευρώ. Η αύξηση του 7,75% μειώνει σημαντικά την προσωπική διαφορά ωστόσο δεν την υπερκαλύπτει. Λόγω εισοδήματος κάτω των 9.600 ευρώ τον χρόνο, ο συνταξιούχος θα λάβει την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ και παράλληλα θα δει να μειώνεται κατά 42 ευρώ η προσωπική του διαφορά και θα μπορέσει να δει ταχύτερα πραγματικές αυξήσεις στη τσέπη του στο μέλλον.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...
Τσίπρας: Εγκληματικές ευθύνες για τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία

ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΗ ΝΤΟΡΑ-Στο Παρίσι ο Τσίπρας: Θετική η έκθεση Μπακογιάννη για την ένταξη...

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει στην συζήτηση και ψήφιση της έκθεσης της Ντόρας Μπακογιάννη για την ένταξη του Κοσόβου στο...

Αμηχανία και γκρίνια σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά την «ομολογία» Παππά για προσυνεννόηση

Σε μια φάση που οι πολιτικοί χειρισμοί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άρχισαν να αποδίδουν και ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να ανακτά το χαμένο...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Χατζηδάκης: Οι 350.000 από τις 600.000 από τη γενιά του brain drain έχουν επιστρέψει

«Η πορεία της οικονομίας είναι η βάση της προσπάθειας για την επιστροφή της γενιάς...

Κωστής Χατζηδάκης προς τράπεζες και παρόχους POS: Εξετάστε τη μείωση προμηθειών

Συνάντηση εργασίας του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, του αρμόδιου Υφυπουργού Χάρη...

Χατζηδάκης: Άνω των 800 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Επίσημες ανακοινώσεις στις 22/3

Ο υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε σήμερα ότι οι ανακοινώσεις για...

Κωστής Χατζηδάκης: Το έργο της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές θα ολοκληρωθεί πάση θυσία

Τους εκπροσώπους των εταιριών των POS, των ταμειακών μηχανών και των τεχνικών εγκατάστασης αυτών...