Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
23.1 C
Athens

Χειμωνιάζει και ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε χωρίς “Ομπρέλα”

Σε κατάσταση αποσύνθεσης δείχνει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από ένα διήμερο με κόντρες, αποχωρήσεις, διαφωνίες αλλά και εκκλήσεις για ενότητα.

Η αυλαία των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής έπεσε το απόγευμα της Κυριακής με το κείμενο πολιτικής απόφασης που εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα αλλά χωρίς την παρουσία των μελών της «Ομπρέλας», των «6+6» και της ομάδας Τεμπονέρα που έκαναν σαφές από το Σάββατο τη διαφοροποίησή τους από τις «ορέξεις» του Στέφανου Κασσελάκη να ανατρέψει κεκτημένα χρόνων.

Η πρώτη διπλή «βόμβα» έσκασε λίγες ώρες πριν τη διεξαγωγή της ΚΕ. Οι Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Βούτσης ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ ανοίγοντας την πόρτα για να ακολουθήσουν και άλλοι. Τη σκυτάλη πήρε την Κυριακή ο Στέφανος Τζουμάκας που αποχώρησε καταθέτοντας στη γραμματέα Ράνια Σβίγκου ένα κείμενο-φωτιά για τον Στέφανο Κασσελάκη, καταγγέλλοντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για πλήθος ζητημάτων.

Για νέο κόμμα

Στην επιστολή παραίτησης τους, τα μέλη της «Ομπρέλας», αναφέρουν πως επειδή αισθάνονται την ιστορική ευθύνη δεν μπορούν «να νομιμοποιούν με την παρουσία τους το έγκλημα που έχει γίνει σε βάρος ενός μοναδικού στην Ευρώπη ιδεολογικού και πολιτικού εγχειρήματος» και καταλήγουν με ένα υστερόγραφο με νόημα: «Δεν θα ξεμπερδέψετε με την Αριστερά». Το υστερόγραφο θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως προαναγγελία δημιουργίας νέου κόμματος.

Η «Ομπρέλα» έκλεισε την πόρτα της εξόδου με κρότο με την βουλευτή Φλώρινας, Πέτη Πέρκα, να δηλώνει στο in πως δεν πρόκειται να παραδώσει την έδρα ενώ ανάλογη στάση αναμένεται να κρατήσει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προκαλώντας την οργή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη που ζήτησε μετ’ επιτάσεως «να δώσουν πίσω τις έδρες».

«Καλώ τους βουλευτές να δώσουν τις έδρες πίσω στον ΣΥΡΙΖΑ. Επιτέλους σεβαστείτε τον κώδικα δεοντολογίας», ανέφερε στην ομιλία του στην ΚΕ.

Αναμένεται, πλέον, οι δύο βουλευτές να προχωρήσουν σε κοινή δήλωση, ώστε να ξεκαθαριστεί ο ακριβής τρόπος που θα αποχωρήσουν από την κοινοβουλευτική ομάδα.

Εν αναμονή των επιστολών,προς το προεδρείο βουλής, για την ανεξαρτητοποίησή τους, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί 47 μέλη και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, λίαν συντόμως 45.

Να σημειωθεί πως ανάμεσα στα 46 μέλη της «Ομπρέλας» που ήταν στην Κεντρική Επιτροπή και αποχωρούν είναι και 9 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας. Πρόκειται για τους: Αννέτα Καββαδία, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνο Λάμπρου, Χάρις Ματσούκα, Ανδρέα Ξανθό, Πάνο Σκουρλέτη, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Νίκο Φίλη.

Καμία ανάγκη για δημοψήφισμα

Οι καταιγιστικές εξελίξεις άλλαξαν άρδην τις προθέσεις του Στέφανου Κασσελάκη για διεξαγωγή δημοψηφίσματος από τη βάση του κόμματος για τα υπό διαγραφή στελέχη (Φίλη, Σκουρλέτη, Τζουμάκα, Βίτσα). Η διχαστική πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων ακόμα και στους κόλπους των προεδρικών αποσύρθηκε πανηγυρικά και η διατύπωση στο κείμενο της πολιτικής απόφασης έβαλε σε θέση οδηγού και πάλι την Επιτροπή Δεοντολογίας.

«Τα άτομα που εκτοξεύουν τέτοιες ύβρεις και συκοφαντίες δεν μπορεί να φέρουν την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και δεν μπορεί να εκπροσωπούν το κόμμα» και «οι πειθαρχικές κυρώσεις επιβάλλονται από την Επιτροπή Δεοντολογίας», αναγράφεται στο τελικό κείμενο.

Έμειναν πίσω Αχτσιόγλου, Τεμπονέρας

Απήχαν από το χρονικό της διάλυσης οι «6+6» και η ομάδα Τεμπονέρα που αποφάσισαν να παραμείνουν στο κόμμα όχι όμως «αναίμακτα». Η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου δεν ακολουθεί στην πόρτα της εξόδου τους συντρόφους της από την «Ομπρέλα» όμως εξαπολύει σκληρή επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη για ό,τι έχει συμβεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ευθύνη για τις εξελίξεις αυτές βαραίνει τον ίδιο και την ηγετική ομάδα. Ο Στ. Κασσελάκης επέλεξε συνειδητά αντί για το δρόμο της σύνθεσης, το δρόμο της κατασκευής του ‘’εσωτερικού εχθρού’’. Είναι μια αδιέξοδη επιλογή που ευτελίζει την Πολιτική, τη Δημοκρατία και την Αριστερά» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ιδιαιτέρως σκληρό κείμενό τους, στο οποίο κατηγορούν τον Κασσελάκη ακόμη και για πρακτικές της ακροδεξιάς.

Στις υπογραφές που συνοδεύουν το κείμενο βρίσκονται επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, το κείμενο υπογράφουν οι: Σία Αναγνωστοπούλου, Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Κωστής Καρπόζηλος, Δανάη Κολτσίδα, Νίκος Μπίστης, Μιχάλης Σαμπατακάκης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου, Αλέξης Χαρίτσης.

Ανάλογη στάση σε πιο ήπιους τόνους διατηρεί η ομάδα Τεμπονέρα.

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε λευκή επιταγή»

Στο κείμενο που υπογράφουν οι Διονύσης Τεμπονέρας, Φώτης Λαμπρινίδης, Χάρτης Τσιόκας και Χρήστος Λαμπρίδης τονίζεται μεταξύ άλλων «η ανάγκη διαμόρφωσης ενός εναλλακτικού, στις επιδιώξεις των συστημικών κέντρων, πολιτικού σχεδίου με λογισμό και όραμα που θα προβάλλει τη διέξοδο από την κρίση!» και ξεκαθαρίζουν με νόημα πως «δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε λευκή επιταγή ούτε σε μονοπρόσωπα όργανα ούτε σε συσπειρώσεις χωρίς ιδεολογικό πολιτικό βάθος».

Καταλήγουν ζητώντας «ένα εξωστρεφές συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο με κατάληξη το συνέδριο» και δηλώνουν πως παραμένουν στελέχη του κόμματος «υποστηρίζοντας αταλάντευτα τις αρχές και τις αξίες που αναφέραμε εισαγωγικά».

Το μεγάλο… ξεκαθάρισμα

Με μια φορτισμένη ομιλία, διατηρώντας επιθετικούς τόνους και βάζοντας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας την πρόταση για δημοψήφισμα που άναψε «φωτιές», ο Στέφανος Κασσελάκης έκλεισε τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής μιλώντας για την έναρξη της «ημέρας της ενότητας» με κάλεσμα σε όλους και όλες να αναλάβουν τις ευθύνες τους «μπροστά στην ιστορία αυτού του ιστορικού κόμματος».

Ο Στέφανος Κασσελάκης, μετά την ολοκλήρωση της ιστορικής Κεντρικής Επιτροπής, αποχώρησε χαμογελαστός και με ύφος σταρ χαιρετώντας τον κόσμο που τον επευφημούσε έξω από το President όπου διεξαγόταν η Κεντρική Επιτροπή.

Αμηχανία του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου

Έκδηλη ήταν η αμηχανία του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, μετά το πέρας της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής. Ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε στους εκπροσώπους του Τύπου τονίζοντας πως το κόμμα του «καταλαβαίνει τις μεγάλες ανάγκες που έχει η κοινωνία και η χώρα» υπογραμμίζοντας πως η πορεία προς το Συνέδριο έχει ξεκάθαρα πολιτικά χαρακτηριστικά. Όσον αφορά τα εσωκομματικά και την αποχώρηση της «Ομπρέλας» ανέφερε πως «προσωπικά αλλά και συλλογικά μας λυπεί η αποχώρηση των συντρόφων μας» αλλά παρά ταύτα «διεκδικούμε να έχουμε τη μεγαλύτερη δυναμική» και άρα «δεν περισσεύει κανείς από αυτή τη μάχη και πρέπει να είμαστε περισσότεροι και περισσότερες».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ανδρουλάκης: Η ΝΔ είναι υπότροπη.Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο υπουργείο...

Σφοδρή επίθεση Ανδρουλάκη στην κυβέρνηση για την υπόθεση διάρρηξης στο Υπουργείο Εσωτερικών καθοδόν προς την ευρωκάλπη.  Η Νέα Δημοκρατία είναι υπότροπη. Λίγο πριν τις ευρωπαϊκές...

Μαρούσι: Δέκα άτομα εμπλέκονται στον καυγά που άφησε νεκρό και τραυματίες

Την ώρα που καταθέτουν αυτόπτες μάρτυρες στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, για την άγρια συμπλοκή που κατέληξε σε τραγωδία τα ξημερώματα στο Μαρούσι, έξω από νυχτερινό...

Μητσοτάκης: Μαχόμαστε τον ακροδεξιό φασισμό στην πράξη, όχι στα λόγια

Την τελευταία του εβδομαδιαία επισκόπηση πριν το Πάσχα, κάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη γνωστή ανάρτησή του στο FB, στην οποία αναφέρεται στον...

Παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»

Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 26 Απριλίου, στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, η παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ. Στην εκδήλωση...

Τιμολόγιο ρεύματος: Πώς θα διαμορφωθούν τον Μάιο – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Σταθεροποίηση των τιμολογίων ρεύματος αναμένεται για τον Μάιο με μικρές αποκλίσεις σε σχέση με τον Απρίλιο σύμφωνα με εκτιμήσεις από πηγές των προμηθευτών. Η μέση...

Ρέντη: Στη φυλακή οδηγήθηκαν επτά από τους 31 κατηγορουμένους

Την Κυριακή θα συνεχιστεί ο δεύτερος κύκλος των απολογιών ενώπιον των τεσσάρων ανακριτών για τη δολοφονική επίθεσης σε βάρος αστυνομικών των ΜΑΤ, έξω από...

Ζαχαρίας Ζούπης (Opinion Poll): Η ΝΔ μπορεί να φτάσει το 35% στις ευρωεκλογές

Την εκτίμηση ότι το ποσοστό της ΝΔ μπορεί να φτάσει έως και το 35% αν στην τελική ευθεία προς τις εκλογές αυξηθεί σημαντικά η συσπείρωσή της,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Άλλοι μιλούν για οικονομία, κι άλλοι κάνουν κρουαζιέρα

Οι παλιές καραβάνες της πολιτικής-ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης-συμφωνούν σε ένα πράγμα: Ότι στο τέλος της...

Ανδρουλάκης στα Παραπολιτικά: “Θείο δώρο” ο Κασσελάκης για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ δεν είναι απλώς θέμα κομματικού πατριωτισμού, αλλά εθνική αναγκαιότητα ώστε να...

Κασσελάκης: Θέλει μόνο… δύο θητείες ως πρωθυπουργός της χώρας!

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχωρεί, ένα τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτηςο πρόεδρος...

Κασσελάκης: Ζήτησε τη διαγραφή – Θεοδωρικάκος: “Ας κοιτάξει τον καθρέφτη για να δει το πρόσωπό του”

Την διαγραφή του βουλευτή της Ν.Δ Τάκη Θεοδωρικάκου ζητά ο Στέφανος Κασσελάκης με αφορμή...