Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
20.8 C
Athens

Χρέη στην εφορία: Πώς μπορούν οι οφειλέτες να μπλοκάρουν τις κατασχέσεις

Το χειρότερο λάθος που μπορεί να κάνει σήμερα ένας οφειλέτης του Δημοσίου, είναι να αφήσει αρρύθμιστο το χρέος του περιμένοντας την ενεργοποίηση της νέας ρύθμισης από 24 έως 48 δόσεις.

Η υφιστάμενη πάγια ρύθμιση συνεχίζει να ισχύει και έχει το προνόμιο να αναστέλλει κάθε εντολή κατάσχεσης εις χείρας τρίτων που επίκειται να επιβληθεί αν το ποσό της οφειλής είναι πάνω από 500 ευρώ.

Από το υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι όσοι ρυθμίσουν τις οφειλές τους στη σημερινή πάγια ρύθμιση των 12 έως 24 δόσεων μπορούν – αν έχουν τις προϋποθέσεις και υπάρχει κάποιο όφελος μέσω ενός μεγαλύτερου αριθμού δόσεων –να μεταπηδούν στη νέα πάγια ρύθμιση όταν αυτή θα λειτουργήσει.

Κίνδυνος

Συνεπώς το μεγαλύτερο λάθος θα είναι να μη ρυθμίσει κάποιος το χρέος του στην εφορία, περιμένοντας την νέα ρύθμιση, να μπει στην λίστα των φορολογούμενων και να του επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα.

Ο φορολογούμενος αυτός, τελικά δεν θα καταφέρει να τα αποφύγει την κατάσχεση του τραπεζικού του λογαριασμού ή άλλων περιουσιακών του στοιχείων. Τούτο διότι η νέα ρύθμιση από 24 έως και 48 δόσεις δεν αναστέλλει διαδικασίες κατάσχεσης που έχουν ήδη ξεκινήσει.

Η σχετική υπουργική απόφαση για τους όρους και τις προϋποθέσεις της νέας ρύθμισης θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες αλλά η πλατφόρμα θα ανοίξει περί τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2020, καθώς η νέα ρύθμιση των 24 έως 48 δόσεων δεν μπορεί να συνεργαστεί με την πλατφόρμα που διαχειρίζεται την υφιστάμενη πάγια ρύθμιση.

Γι’ αυτό υπάρχει η σκέψη να γίνει μια συνολικά νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία θα μπορεί να φιλοξενήσει και να διαχειριστεί το σύνολο των οφειλών επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Οι κόφτες

Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο θεωρητικά μεγαλύτερος αριθμός δόσεων, αφορά πολύ μικρό μέρος των οφειλετών, αφού η ρύθμιση περιορίζει τον αριθμό των δόσεων με δύο τρόπους:

-Πρώτον επιβάλλει εισοδηματικό κριτήριο που θα μειώνει έμμεσα τον μέγιστο αριθμό των δόσεων της ρύθμισης. Αυτό διότι ανάλογα με το εισόδημα θα υπάρχει και ένα ποσοστό της οφειλής που θα πρέπει να αποπληρώνεται σε μηνιαία βάση.

-Δεύτερον ,επιβάλλει κλιμακωτό επιτόκιο, που αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που διαλέγει να ρυθμίσει την οφειλή του ο φορολογούμενος.

Ειδικότερα, για οφειλές που ρυθμίζονται σε έως και 12 δόσεις, ο τόκος θα υπολογίζεται με βάση το τελευταίο δημοσιευμένο μέσο ετήσιο επιτόκιο δανείων σε ευρώ χωρίς καθορισμένη διάρκεια αλληλόχρεων λογαριασμών που χορηγούνται από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα σε μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, όπως αυτό δημοσιεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος πλέον 0,25%, ετησίως υπολογιζόμενο που φτάνει το επιτόκιο κοντά στο 2,75%. Για οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο προσαυξάνεται κατά 1,5% φτάνοντας ως το και 6,5% έναντι επιτοκίου 5% για την σημερινή πάγια ρύθμιση.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Iερώνυμος για Κατσίφα: Ήταν Έλληνας στη Βόρεια Ήπειρο και τον θαυμάζουμε γι' αυτό που έγινε!

Οργισμένος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος

Μήνυμα συνεργασίας Εκκλησίας-Κράτους και αποδοκιμασίας των έμμεσων προτροπών του Κυριάκου Βελόπουλου για αποδοκιμασίες πιστών κατά πολιτικών το Πάσχα έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από το...

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις – Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 9 εκατ. φορολογουμένων, με πλήθος αλλαγών μετά και την ψήφιση του νέου Κώδικα...

Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία: Αυτοί οι δρόμοι θα κλείσουν την Παρασκευή στην Αττική

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο, Παρασκευή 26.04.2024, λόγω των εκδηλώσεων κατά την παράδοση – παραλαβή της Ολυμπιακής Φλόγας στο πλαίσιο των XXXIII Ολυμπιακών...

Μητσοτάκης: Όχι στις ψήφους των Σπαρτιατών – Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε...

Ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό χαρακτήρισε το περιστατικό βίας που συνέβη στη Βουλή την Τετάρτη ο πρωθυπουργός. “Ανατριχιαστικό γιατί δεν γίνεται ο ναός της δημοκρατίας να μετατρέπεται...

Από τις αρχές του Μαΐου θα ενεργοποιηθούν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Από 1 Μαΐου θα ισχύσει η παρέμβαση για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας, όπως γνωστοποίησε ο Υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης. Σχετικά με το άνοιγμα της...

Επιχείρηση “Ασπίδες”: Η Φρεγάτα Ύδρα κατέρριψε με πυροβόλο δύο UAV στον κόλπο Άντεν

H φρεγάτα Ύδρα που βρίσκεται στον κόλπο του Άντεν για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας έβαλε με πυροβόλο κατά δύο UAVs που απειλούσαν εμπορικό...

Συντάξεις μηνός Μαΐου, εφάπαξ και Αδειοδωρόσημο Πάσχα: Ποιοι πάνε σήμερα στα ΑΤΜ και ποιοι...

Σήμερα, Πέμπτη, 25 Απριλίου αρχίζει η επίσημη καταβολή συντάξεων μηνός Μαΐου 2024. Αναλυτικά, σήμερα θα πληρώσουν τα τέως ταμεία των μη μισθωτών τις συντάξεις αλλά...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

“Δεύτερη ευκαιρία” σε οφειλέτες στην εφορία για διατήρηση της ρύθμισης οφειλής 

Πρόσθετες τεχνικές διατάξεις για τη ρύθμιση οφειλών περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση...

Αλλάζουν όλα στην εφορία: Οι φορολογούμενοι θα διεκπεραιώνουν τα πάντα από το κινητό τηλέφωνο!

Από το κινητό οι πολίτες θα μπορούν να ρυθμίζουν οφειλές, να πληρώνουν φόρους, να...

ΑΑΔΕ: Έρχεται στο κινητό το νέο app της εφορίας – Τι θα μπορούμε να κάνουμε

Ένα ακόμα app για τα κινητά τηλέφωνα, που μπαίνει σε λειτουργία με στόχο να...

ΑΑΔΕ: Θα επιβάλλει πρόσθετο φόρο 33% για “κρυφά “εισοδήματα που θα εντοπίζει με νέο ψηφιακό εργαλείο

Φορολογικούς ελέγχους με τη χρήση νέου ψηφιακού εργαλείου ώστε να εντοπιστούν αδήλωτα εισοδήματα στη...