Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024
15.4 C
Athens

Χριστουγεννιάτικος «μποναμάς»: Όλα τα έκτακτα επιδόματα που θα καταβληθούν πριν από τις γιορτές – Οι δικαιούχοι

Πριν από τα Χριστούγεννα στο διάστημα μεταξύ 18 με 22 Δεκεμβρίου υπολογίζεται πως θα πληρωθούν όλα τα έκτακτα επιδόματα:

«Φουσκωμένους» θα δουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς συνταξιούχοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες και ΑμεΑ, λόγω της καταβολής του έκτακτου επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Άλλη μια κατηγορία απόμαχων της εργασίας θα λάβει το επίδομα προσωπικής διαφοράς, ενώ ενισχυμένα ποσά θα λάβουν και οι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων Α21 και Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

«Βροχή» θα πέσουν λίγο πριν από τις γιορτές οι έκτακτες ενισχύσεις. Είναι ενδεικτικό πως τρεις διαφορετικές κατηγορίες δικαιούχων θα λάβουν από 150 έως και 200 ευρώ ως έκτακτο Χριστουγεννιάτικο «μποναμά».  Έκτακτη ενίσχυση που επίσης θα φτάνει τα 200 ευρώ, θα πάρουν και οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 10 ευρώ.

Όλοι οι δικαιούχοι του έκτακτου επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Κάτι παραπάνω από 1 εκατ. συνταξιούχοι που είτε δεν έχουν προσωπική διαφορά, είτε αυτή δεν ξεπερνά τα 10 ευρώ, εφόσον λαμβάνουν άθροισμα κυρίων συντάξεων έως 700 ευρώ θα πάρουν ως έκτακτη ενίσχυση ποσό 150 ευρώ.

Η κύρια σύνταξη των 700 ευρώ που συνιστά και το όριο το οποίο καθορίζει το ποιοι είναι δικαιούχοι του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι «καθαρό» προ φόρου, δηλαδή αφαιρουμένων των εισφορών και πριν την φορολογία.

Το ίδιο ποσό έκτακτης ενίσχυσης, δηλαδή 150 ευρώ θα λάβουν τον Δεκέμβριο και 33.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα, του ΟΠΕΚΑ.

Στα 200 ευρώ ανεβαίνει η ενίσχυση με την μορφή επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για τους 225.000 δικαιούχους του επιδόματος ΑμεΑ του ΟΠΕΚΑ, όπως και του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ.

Ποιοι θα πάρουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς

Πριν από τα Χριστούγεννα υπολογίζεται πως θα καταβληθεί και η έκτακτη οικονομική ενίσχυση που θα κυμαίνεται από 100 έως και 200 ευρώ και θα αφορά σε συνταξιούχους με μεγάλη προσωπική διαφορά, οι οποίοι δεν θα δουν στην τσέπη την αύξηση του 3%.

Το εν λόγω μέτρο, αφορά σε 750.000 συνταξιούχους (δηλαδή το 1/3) με συντάξεις έως 1.600 ευρώ και προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ, με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση να κυμαίνεται από 100 έως 200 ευρώ.

Συγκεκριμένα:

  • για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 200 ευρώ,
  • για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 700,1 έως 1.100 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 150 ευρώ,
  • για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100,1 έως 1.600 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 100 ευρώ.

Όπως και πέρσι, η επιδότηση αυτή δεν θα συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά.

«Διπλή» ενίσχυση για τους δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

«Διπλή» θα είναι η ενίσχυση που θα έχουν αυτό τον Δεκέμβριο οι δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος: Από την μια «ενεργοποιείται» την 1η του ερχόμενου μήνα η «μόνιμη» αύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 8% και από την άλλη θα τους χορηγηθεί εκτάκτως και ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο μισό του μηνιαίου επιδόματος που τους αναλογεί.

Επί της ουσίας τα ποσά που θα τους χορηγηθούν ως «έξτρα» ενίσχυση ενόψει των εορτών θα ξεκινούν από 54 και θα φτάνουν μέχρι και 486 ευρώ. Η έκτακτη ενίσχυση υπολογίζεται επί του νέου «φουσκωμένου» Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, όπως αυτό θα διαμορφώνεται πλέον από την 1η Δεκεμβρίου.

Τα ποσά της τακτικής ενίσχυσης αναδιαμορφώνονται με την αύξηση του 8% και ανέρχονται για τις αιτήσεις εκείνες που θα εγκριθούν από 1.12.2023:

  • σε 216 ευρώ αντί 200 ευρώ τον μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό,
  • 108 ευρώ αντί 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος,
  • 54 ευρώ αντί 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος.

Ως ανώτατο όριο του εγγυημένου ποσού ορίζονται τα 972 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Η έκτακτη ενίσχυση για τις οικογένειες με παιδιά

Έκτακτη ενίσχυση θα λάβουν και οι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων Α21: Οι δικαιούχοι είναι περίπου 800.000 και θα λάβουν επιπλέον μιάμιση δόση του επιδόματος που λαμβάνουν. Με άλλα λόγια, για κάθε 100 ευρώ που λαμβάνει τώρα κάθε γονιός το μήνα, το Δεκέμβριο θα πάρει εκτάκτως επιπλέον άλλα 150 ευρώ. Έτσι, συνολικά το ποσό, το οποίο θα του πιστωθεί στις γιορτές των Χριστουγέννων θα διαμορφωθεί στα 250 ευρώ (αρχικό επίδομα +έκτακτη ενίσχυση).

Τα ποσά, λοιπόν, που θα χορηγηθούν ως «έξτρα» ενίσχυση ενόψει των εορτών στους δικαιούχους του επιδόματος τέκνων του ΟΠΕΚΑ θα ξεκινούν από 42 και θα φτάνουν μέχρι και 840 ευρώ.

Έτσι, για παράδειγμα ένας γονέας με δύο παιδιά και εισόδημα από 6.000 έως 10.000 ευρώ. Σήμερα παίρνει 84 ευρώ επίδομα το μήνα, θα πάρει επιπλέον 126 ευρώ και τελικά αντί για 84 το Δεκέμβριο θα πάρει 210.

Μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά με εισόδημα από 10.000 μέχρι 15.000 ευρώ. Σήμερα για τα τέσσερα παιδιά παίρνουν επίδομα το μήνα 168 ευρώ, θα πάρουν επιπλέον 252 ευρώ, δηλαδή συνολικά από τα 168 ευρώ το Δεκέμβριο θα φτάσουν στα 420 ευρώ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

24ωρη απεργία – «Χειρόφρενο» σε όλα τα ΜΜΜ

ΑΠΕΡΓΙΑ: Αναλυτικός οδηγός – Τι θα λειτουργήσει και τι όχι – Τι θα γίνει...

Τα ταξί «άνοιξαν» τον χορό, από την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου, της γενικής απεργίας που θα κάνει η ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου. Λίγο μετά τις...

Φορολοταρία Ιανουαρίου: Ποιοι είναι οι τυχεροί που κερδίζουν έως 50.000 ευρώ

Η κλήρωση της φορολοταρίας της ΑΑΔΕ πραγματοποιήθηκε για συναλλαγές που έγιναν τον Ιανουάριο του 2024. Σημειώνεται πως ένας από τους τυχερούς λαχνούς της φορολοταρίας κερδίζει μέχρι και...
Αντιτρομοκρατική: Τρεις συλλήψεις για κατοχή εκρηκτικών στο Κουκάκι

Ποινικοί μέσα από φυλακές έδιναν εντολές σε τρομοκράτες για επιθέσεις – Από 28 έως...

Σε οκτώ συλλήψεις έχουν προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής για την βομβιστική επίθεση με αυτοσχέδιο μηχανισμό, που είχε σημειωθεί τα ξημερώματα της...

Τσίπρας: Σκέψεις για τη δημιουργία νέου κόμματος μετά τις ευρωεκλογές

Ραγδαίες φαίνεται ότι θα είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανώς απογοητευμένος από την στάση που κράτησαν στο Συνέδριο μια σειρά από στελέχη τα...

Η επόμενη πανδημία στην Ελλάδα…

Πέρασαν κιόλας 4 χρόνια. Σαν ψέμα, ένας ζωντανός εφιάλτης.  Το ημερολόγιο έγραφε 26 Φεβρουαρίου 2020 όταν καταγράφηκε και ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα....

ΜΕ ΑΡΘΡΟ στο Reuters! ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ τη λίμνη Κάρλα σε μπαμπούλα των Ευρωπαίων αγροτών…(βίντεο)

«Οδοιπορικό του Reuters στην πλημμυρισμένη λίμνη Κάρλα», είναι ο τίτλος όπως κυκλοφορεί σε όλα τα ελληνικά συστημικά ΜΜΕ, σε ελεύθερη μετάφραση.. του πρωτότυπου, Flooded...
Όπλο σε ταξί στον σταθμό Λαρίσης

Μετ’ εμποδίων οι μετακινήσεις στην Αθήνα: Χωρίς ταξί σήμερα και αύριο η πρωτεύουσα

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις πραγματοποιεί σήμερα στην Αθήνα η Αστυνομία λόγω της πορείας διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιήσουν οδηγοί ταξί προς το Υπουργείο Μεταφορών. Οι οδηγοί ταξί αναμένεται...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ποια επιδόματα θα αυξηθούν: Αναλυτικά τα ποσά – Το χρονοδιάγραμμα για τον κατώτατο μισθό

Η αύξηση του κατώτατου μισθού, θα συμπαρασύρει προς τα πάνω μια σειρά από παροχές...

Πως διαμορφώνεται ο κατώτατος μισθός, με τις τριετίες και το επίδομα γάμου – Αναλυτικοί πίνακες

H ΓΣΕΕ με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ) ενημερώνει τους-τις...

ΟΠΕΚΑ: Στις 22 Δεκεμβρίου η καταβολή των έκτακτων επιδομάτων

Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με τον εποπτευόμενο Οργανισμό Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης...

Χατζηδάκης για μέτρα στήριξης: Θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού

«Έχει γίνει μία πολύ σοβαρή προσπάθεια τα τελευταία 4 χρόνια, η οποία έχει αποδώσει»....