Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
18.7 C
Athens

Δείτε πότε οι ασφαλισμένοι δεν δικαιούνται παροχές υγείας

Τέσσερις περιπτώσεις, αλλά και εξαιρέσεις, περιλαμβάνει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με απενεργοποίηση του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), η οποία οδηγεί στο “πάγωμα” των παροχών.

Σύμφωνα με την εγκέκλιο, ο Α.Μ.Κ.Α. απενεργοποιείται όταν:

-Παύσει η νόμιμη παραμονή (Ειδικώς για την απενεργοποίηση λόγω μη νόμιμης παραμονής στη χώρα, αυτή πραγματοποιείται αυτόματα, την επομένη της λήξης της ισχύος του τίτλου παραμονής, ελλείψει ανανέωσης ή παράτασης ή ανάκλησης του καθεστώτος διεθνούς ή προσωρινής προστασίας.)

–  Παύσει η πρόσβαση στην αγορά εργασίας (Ειδικώς για την απενεργοποίηση λόγω μη πρόσβασης στην αγορά εργασίας, αυτή πραγματοποιείται αυτόματα, την επομένη της λήξης της ισχύος του τίτλου παραμονής που παρέχει πρόσβαση στην αγορά εργασίας ή λόγω αντικατάστασής του με τίτλο που δεν παρέχει πρόσβαση στην αγορά εργασίας ή ανάκλησης του καθεστώτος διεθνούς ή προσωρινής προστασίας.)

-Παύσει η πραγματική κατοικία στη χώρα, εκτός των ανηλίκων δικαιούχων (Ειδικώς για την απενεργοποίηση λόγω μη πραγματικής κατοικίας στη χώρα, ελέγχεται η φορολογική κατοικία του δικαιούχου. Σε περίπτωση φορολογικού κατοίκου εσωτερικού, θεωρείται ότι πληρούται το κριτήριο και ο Α.Μ.Κ.Α. παραμένει ενεργός. Σε περίπτωση φορολογικού κατοίκου εξωτερικού, ελέγχεται η ύπαρξη ιδιοκατοίκησης, μισθωτηρίου, παραχώρησης ή φιλοξενίας, αναρτημένων στις σχετικές εφαρμογές της Α.Α.Δ.Ε.. Εάν δεν προκύπτει κάποιο από τα ανωτέρω ο Α.Μ.Κ.Α. απενεργοποιείται.)

– Εάν απενεργοποιηθεί ο Α.Μ.Κ.Α. του άμεσα ασφαλισμένου, σε περίπτωση έμμεσα ασφαλισμένων ενηλίκων ή ανηλίκων.

Κατ’ εξαίρεση, ο Α.Μ.Κ.Α. δεν απενεργοποιείται:

– Σε ανηλίκους οι οποίοι διαβιούν σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας ή σε δομές φιλοξενίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σε ανηλίκους, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί σε ανάδοχη ή υποψήφια θετή οικογένεια και σε ανηλίκους που έχουν τοποθετηθεί στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου, και σε ασυνόδευτους ή χωρισμένους ανηλίκους., μέχρι το 18ο έτος της ηλικίας τους.

– Στους συνταξιούχους ελληνικών Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, για το διάστημα που καταβάλλεται σύνταξη.

– Σε Έλληνες υπηκόους ή ομογενείς οι οποίοι συνταξιοδοτούνται στην αλλοδαπή, διαμένουν μόνιμα στην χώρα μας και συνεχίζουν να καταβάλλουν εισφορές για παροχές σε είδος.

Σε περίπτωση που ο ΑΜΚΑ απενεργοποιηθεί, ο κάτοχος  δύναται να υποβάλει αίτηση προσωρινής επανενεργοποίησης στον e-Ε.Φ.Κ,Α. ή σε Κ.Ε.Π.  

Με την υποβολή της εν λόγω αίτησης, η οποία μπορεί να γίνει μόνο μία φορά, ο Α.Μ.Κ.Α. επανενεργοποιείται για διάστημα 30 ημερολογιακών ημερών, εντός των οποίων ο αιτών υποχρεούται να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την επανενεργοποίησή του. 

Σε περίπτωση που δεν προσκομισθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά εντός της προθεσμίας, ο Α.Μ.Κ.Α. απενεργοποιείται μέχρι την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Στάχτη το σπίτι και το αρχείο του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στο Μάτι

Μάτι: Παρέμβαση από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ώστε να μην παραγραφούν αδικήματα

Την επίσπευση της καθαρογραφής της σημερινής απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για το Μάτι, θα ζητήσει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα Χριστοδουλέα...

Δήμος Αθηναίων: Επιστροφή των πινακίδων λόγω Πάσχα

Τη δυνατότητα να παραλάβουν τις πινακίδες των οχημάτων τους, που είχαν αφαιρεθεί από την Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας, θα έχουν οι κάτοχοι αυτοκινήτων και...

Λαμία: Συνελήφθη 48χρονος για πορνογραφία ανηλίκων

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνελήφθη, πρωινές ώρες της Παρασκευής, 26 Απριλίου 2024, στη Λαμία, 48χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού...

Κρήτη: Δεύτερο περιστατικό με drone και εμπρηστικό μηχανισμό μέσα σε ένα 24ωρο

Δεύτερο περιστατικό που άγνωστοι προφανώς επιχειρούν να στείλουν «μήνυμα» στους ιδιοκτήτες επιχείρησης ζωτροφών που δραστηριοποιούνται σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Ξεκινά η Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου - Καλή Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα 29 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1091: Λίγο έξω από την Κωνσταντινούπολη διεξάγεται η μάχη στο Λεβούνιο. Ο αυτοκράτορας...

Καιρός: Αίθριος με τοπικές βροχές και ισχυρούς ανέμους σήμερα

Γενικά αίθριος καιρός, με τοπικές νεφώσεις στη Θράκη, τη βόρεια Κρήτη και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά. Τοπικές...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ποιες κατηγορίες ασφαλισμένων δικαιούνται να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα

Πέντε είναι οι κατηγορίες ασφαλισμένων που έχουν δικαίωμα στην πρόωρη συνταξιοδότηση με μειωμένες απολαβές,...

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα εξασφαλίσουν έκπτωση στις ασφαλισμένες κατοικίες – Αναλυτικά οι προθεσμίες

Oι ιδιοκτήτες ακινήτων, έχουν προθεσμία ως τις 22 Φεβρουαρίοy, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση στην...

ΕΝΦΙΑ: Έκπτωση έως και 10% θα έχουν φέτος 1 εκ.ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών

Μείωση έως και 10% στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος ...

Το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ Αθήνας μετακομίζει – Από που θα εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι

Το φαρμακείο ΕΟΠΥΥ Αθήνας επί της Αγ. Κωνσταντίνου 16 θα παραμείνει κλειστό την Παρασκευή...