Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
28 C
Athens

Δέκα “παγίδες” στο νέο μνημόνιο

Στη λίστα των 56 προαπαιτούμενων του νέου μνημονίου υπάρχουν και 10 δύσκολα μέτρα «παγίδες» που μπορούν να προκαλέσουν στο μέλλον αναταράξεις.

Τα μέτρα αυτά αφορούν συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και βρίσκονται διάσπαρτα στις δράσεις που θα πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα:

1. Η «πρώτη φάση της αναμόρφωσης των ειδικών μισθολογίων» όπως αναφέρεται στο κείμενο του αναθεωρημένου μνημονίου.

Μέχρι στιγμής το μόνο που έχουμε ακούσει για τα ειδικά μισθολόγια του στρατού, της αστυνομίας, του λιμενικού και της πυροσβεστικής είναι η πρόθεση της Κυβέρνησης να παγώσει μέχρι και το 2018 την προαγωγές και τις μισθολογικές ωριμάνσεις.

Το μέτρο μπορεί να μην εφαρμοστεί αν υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα που θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου.

Γιατί όμως μιλάμε για πρώτη φάση;

Επειδή στο μνημόνιο του περασμένου καλοκαιριού αναφέρεται η πρόβλεψη σε δεύτερη φάση να υπάρξει επανεξέταση και του αριθμού του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων ενώ στόχων των μισθολογικών αλλαγών είναι τα ειδικά μισθολόγια να προσαρμοστούν στα μισθολόγια της Κεντρικής διοίκησης.

2. Στον τομέα του δημοσίου, θα ζωντανέψει ξανά ο εφιάλτης των απολύσεων μέσω της μόνιμης κινητικότητας που έχει υποσχεθεί η Κυβέρνηση μέσα από το αναθεωρημένο μνημόνιο.

3. Στα κλειστά επαγγέλματα, έμφαση δίνεται στα κλειστά ακόμη δικαιώματα στο επάγγελμα του μηχανικού, την στιγμή που στην Κυβέρνηση συμμετέχουν πάνω από 15 μηχανικοί, μη εξαιρουμένου του ίδιου του Πρωθυπουργού.

4. Η καθολική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017.

Το θέμα αυτό συνδέεται με την σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, αφού αναμένεται να στηρίξουν τα εισοδήματα όσων χάνουν επίδομα και βρίσκονται στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Αν αναβληθεί και το 2017 λόγω ανετοιμότητας των ελληνικών αρχών κάποιες 100άδες χιλιάδες συνταξιούχοι θα οδηγηθούν σε «φτωχοποίηση».

5. Η νομοθέτηση ενός νέου συστήματος για την απονομή κοινωνικών επιδομάτων μέσα στο τρίτο τρίμηνο του χρόνου.

Το μέτρο συνδέεται και με την συνθήκη του μνημονίου για «αναστοχοθέτηση» των επιδομάτων, με στόχο εξοικονόμηση 900 εκ ευρώ μέχρι και το 2018.

Με άλλα λόγια, θα πρέπει να αυστηροποιηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια, ώστε κάποιοι να χάσουν τα επιδόματα που παίρνουν σήμερα.

Από την άλλη, όσοι δεν συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις αλλά είναι φανερό ότι ανήκουν στους εισοδηματικά αδύναμους, θα πρέπει να τύχουν την εύνοιας του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

6. Η εφαρμογή της πρότασης της πρώτης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που θα πρέπει να εφαρμοστεί στο σύνολο της.

Θα πρέπει να επιτραπεί δηλαδή η πώληση από καταστήματα τροφίμων του συνόλου των φαρμακευτικών σκευασμάτων, τα οποία δεν απαιτούν συνταγογράφηση, αφαιρώντας ένα ακόμη κομμάτι τους εισοδήματος των φαρμακοποιών.

7. Η πλήρης λειτουργία της εποπτικής αρχής λιμένων ώστε να μπορεί να έχει τον έλεγχο και στα 10 περιφερειακά λιμάνια.

Τα λιμάνια αυτά κατ’αρχήν θα περάσουν στην υπό σύσταση Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών ( ΕΔΗΣ ΑΕ ) και στην συνέχεια θα πάρουν τον δρόμο της αξιοποίησης ενώ δεν βρίσκονται στο αναθεωρημένο σχέδιο δράσης του ΤΑΙΠΕΔ.

8. Η αρχή υδάτων θα πρέπει να καθορίσει σαφείς όρους για την τιμολογιακή πολιτική των υδάτων.

Τούτο την στιγμή που ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, δύο αποκρατικοποιήσεις «ταμπού», βρίσκονται ήδη στην λίστα του ΤΑΙΠΕΔ και είναι ενδεχόμενο να περάσουν στη δεύτερη λίστα των εταιριών στην ΕΔΗΣ ΑΕ.

9. Ένα ακόμη φλέγον θέμα είναι η αλλαγή των κανόνων για την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

10. Το τελευταίο μέτρο είναι η εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαίσιο για τα κτηματολογικά γραφεία όλης της χώρας.

Πηγή: enikonomia.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Εκκαθαριστικά εφορίας: Αυξημένο φόρο κατά 30% λαμβάνει η πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών και ατομικών...

Βαθιά το χέρι στην τσέπη,όπως ήταν αναμενόμενο, λόγω του νέου τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης εισοδήματος, καλούνται να βάλουν σχεδόν 500.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες και ατομικές...

Συντάξεις Ιουλίου: Η ημερομηνία πληρωμής λόγω του Αγίου Πνεύματος

Καθορίστηκαν οι ημερομηνίες καταβολής κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Ιουλίου και αποφασίστηκε μερίδα των απόμαχων της εργασίας να δει τα χρήματά της στους τραπεζικούς...

Στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη σύνοδο του ΕΛΚ και το άτυπο Ευρωπαϊκό...

Περί τις 18:00 (τοπική ώρα· 19:00 ώρα Ελλάδας) ξεκινά, σε συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών –άτυπη Σύνοδο Κορυφής – η πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών,...

Tιμολόγια ρεύματος: Τα νέα μέτρα που εξετάζονται για να μειωθούν οι τιμές

Νέα μέτρα με στόχο να μειωθεί ακόμη περισσότερο το κόστος που πληρώνουν τα νοικοκυριά για ρεύμα, σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μετά τα μπλε,...

Καύσωνας διαρκείας σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ – Οι ζυμώσεις στην Κεντροαριστερά και η μάχη...

Οι αναταράξεις που προκάλεσε το εκλογικό αποτέλεσμα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, οι ζυμώσεις στην Κεντροαριστερά και η μάχη των ινστιτούτων. Η αμφισβήτηση Ανδρουλάκη, οι...
Σε αντίθεση με την τελείως λάθος εικόνα που είχε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για τις τάσεις του εκλογικού σώματος, όσοι κάνουν το ρεπορτάζ της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνουν ότι στην Πειραιώς υπήρχε από νωρίς, πολύ καθαρή εικόνα για το πού «θα κάτσει» το αποτέλεσμα.

Ποινική δίωξη σε γνωστό δικηγόρο για βαρύ ξυλοδαρμό σε βάρος της συζύγου του

Ποινική δίωξη για το κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης ασκήθηκε από τον Εισαγγελέα σε γνωστό δικηγόρο των Αθηνών, που φέρεται να ξυλοκόπησε άγρια...

Με αναδιανομή ρόλων ο Κασσελάκης προσπαθεί να αποφύγει την αμφισβήτηση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ

Με αλλαγή ατζέντας θα προσπαθήσει ο Στέφανος Κασσελάκης να απομακρύνει τα φώτα της δημοσιότητας από την εσωκομματική γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ και την αμφισβήτησή του...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΑΥΤΕΣ είναι οι 10 καλύτερες ιδέες του Λεονάρντο ντα Βίντσι

Χωρίς καμιά αμφιβολία ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι ήταν ένας από τους πιο παραγωγικούς εφευρέτες όλης...

Διατροφή: 10 μεγάλα «όχι»

Δείτε τα 10 πράγματα που πρέπει να προσέχετε στην διατροφή σας. 1) Μην τρώτε μεγάλα...

Δέκα προβλέψεις για το 2020 για τα βιβλία, τον Big Brother και τους αόρατους υπολογιστές

Η USA Today επιστράτευσε σε ρόλο «Πυθίας», επιστήμονες και μελλοντολόγους για να προβλέψουν τι...

Δέκα χιλιάρικα το μήνα…!!!!

Δημοσιογράφος με χρυσό συμβόλαιο στην ΕΡΤ… Μεικτές αμοιβές που αγγίζουν και τα 10.000 ευρώ το...