Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
20.8 C
Athens

Δένδιας: Η εξωτερική πολιτική πρέπει να έχει το στοιχείο της εθνικής ομοψυχίας

Την πεποίθηση ότι “η εξωτερική πολιτική πρέπει να έχει το στοιχείο της εθνικής ομοψυχίας” εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσής τους για ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής.

Ο κ. Δένδιας τους ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων για την χθεσινή του επίσκεψη στην Μαριούπολη. «Η ελληνική κοινότητα αντιμετωπίζει, εκτός από τα ζητήματα ασφαλείας, σοβαρά προβλήματα, όσον αφορά τις συνθήκες περίθαλψης και διαβίωσης», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Το ελληνικό κράτος θα βοηθήσει όσο μπορεί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών».

Ο υπουργός ενημέρωσε και για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρι Κουλέμπα. «Η Ελλάδα για λόγους αρχής είναι πάντοτε υπέρ της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε.

Ωστόσο όπως σημείωσε « «Η Ελλάδα τάχθηκε και τάσσεται και υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή αυτή. Διατηρούμε διαύλους επικοινωνίας με όλους τους εμπλεκομένους. Πριν από λίγες ημέρες μίλησα με τον Ρώσο συνάδελφό μου Σεργκέι Λαβρόφ». Όπως επεσήμανε ο κ. Δένδιας, «η Ρωσία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας. Πιστεύουμε πάντα ότι, για να επιτευχθεί η αποκλιμάκωση, ο διάλογος είναι απαραίτητος».

Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών:

Όπως γνωρίζετε, η ενημέρωση του συνόλου των κοινοβουλευτικών κομμάτων αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Κι αυτό γιατί η εξωτερική πολιτική πρέπει να έχει το στοιχείο της εθνικής ομοψυχίας.

Ενημέρωσα, λοιπόν, τους συναδέλφους, καταρχήν, για τη χθεσινή μου επίσκεψη στην Μαριούπολη. Στην ευρύτερη αυτή περιοχή κατοικούν περίπου 120.000 Έλληνες ομογενείς. Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με εκπροσώπους τους και να τους διαβεβαιώσω για το ενδιαφέρον της πατρίδας για αυτούς.

Επίσης, επισκέφθηκα το χωριό Σαρτανά, στο οποίο υπάρχει ελληνικό σχολείο, όπου διδάσκονται τα ελληνικά. Είχα τη δυνατότητα να αποτίσω τα δέοντα στον τάφο των Ελλήνων ομογενών που σκοτώθηκαν κατά τα πολεμικά επεισόδια του 2014 στην περιοχή.

Η ελληνική κοινότητα στην περιοχή εκείνη, αντιμετωπίζει εκτός από τα ζητήματα ασφαλείας και σοβαρά προβλήματα όσον αφορά τις συνθήκες περίθαλψης και διαβίωσης. Το ελληνικό κράτος θα βοηθήσει όσο μπορεί στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Επίσης, κατά την επίσκεψη μου, συνομίλησα τηλεφωνικά με τον Ουκρανό ομόλογό μου, Dmytro Kuleba, τον οποίο διαβεβαίωσα για τη στάση αρχής της Ελλάδας. Η Ελλάδα για λόγους αρχής είναι πάντοτε υπέρ της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Και θα ήθελα να προσθέσω ότι η Ελλάδα τάχθηκε και τάσσεται υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή αυτή. Εμείς διατηρούμε διαύλους επικοινωνίας με όλους τους εμπλεκόμενους. Δεν χρειάζεται να σας θυμίσω ότι λίγες μέρες πριν, μίλησα με τον Ρώσο συνάδελφό μου, Sergey Lavrov. Ούτως ή άλλως, η Ρωσία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας. Πιστεύουμε πάντα ότι για να επιτευχθεί η αποκλιμάκωση, ο διάλογος είναι απαραίτητος.

Κατά την ενημέρωση των Κομμάτων, αναφέρθηκα, επίσης, και στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.

Υπογράμμισα αυτό το οποίο είπα και προχθές στη Βουλή. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να προασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Και επίσης, θα συνεχίσει να απαντά σε όλες τις προκλήσεις.

Η Ελλάδα, όμως, τάσσεται και υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου, βέβαια πάντοτε στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Η Ελλάδα συνομιλεί με όλες τις χώρες και συνομολογεί ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι η βάση πάνω στην οποία πρέπει να διεξάγονται οι συζητήσεις μεταξύ των κρατών. Συμπεριλαμβανομένης και της συζήτησης με την Τουρκία, εάν η Τουρκία επιθυμεί να ενταχθεί σε αυτό το πλαίσιο.

Αναφέρθηκα, επίσης, προς τους συναδέλφους στην ανάπτυξη των πολυμερών σχημάτων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του σχήματος 3+1 μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Θα ήθελα να πω ότι είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ότι θα χρηματοδοτήσει τον Euro-Asia Interconnector, δηλαδή την ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Μια ανακοίνωση, την οποία θερμά υποδέχθηκαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Τέλος, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους για τα ανοίγματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, καταρχήν στην Αφρική, αλλά αργότερα και στην Ασία, την Ωκεανία και τη Νότια Αμερική.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα ο 6ος γύρος συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας

Στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκε σήμερα ο 6ος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την επίσκεψη...

Μητσοτάκης: H Συνεργασία μας με την Εκκλησία, θεσμικά ήταν είναι και παραμένει στενή

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος επισκέφτηκαν τον παιδικό σταθμό “Ευαγγελισμός της Θεοτόκου” στο Δήλεσι Βοιωτίας, μια δομή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Εκεί,...
Iερώνυμος για Κατσίφα: Ήταν Έλληνας στη Βόρεια Ήπειρο και τον θαυμάζουμε γι' αυτό που έγινε!

Οργισμένος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος

Μήνυμα συνεργασίας Εκκλησίας-Κράτους και αποδοκιμασίας των έμμεσων προτροπών του Κυριάκου Βελόπουλου για αποδοκιμασίες πιστών κατά πολιτικών το Πάσχα έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από το...

Κασσελάκης: Θέλει μόνο… δύο θητείες ως πρωθυπουργός της χώρας!

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχωρεί, ένα τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτηςο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, στον Αντώνη Σρόιτερ και στην εκπομπή...

Μητσοτάκης: Όχι στις ψήφους των Σπαρτιατών – Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε...

Ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό χαρακτήρισε το περιστατικό βίας που συνέβη στη Βουλή την Τετάρτη ο πρωθυπουργός. “Ανατριχιαστικό γιατί δεν γίνεται ο ναός της δημοκρατίας να μετατρέπεται...

Κασσελάκης: Ζήτησε τη διαγραφή – Θεοδωρικάκος: “Ας κοιτάξει τον καθρέφτη για να δει το...

Την διαγραφή του βουλευτή της Ν.Δ Τάκη Θεοδωρικάκου ζητά ο Στέφανος Κασσελάκης με αφορμή δήλωση του πως η Ν.Δ διεκδικεί τις ψήφους όλων των...

ΝΔ: Σε ένα κανονικό κόμμα, ο κ. Κασσελάκης θα είχε ήδη διαγραφεί

«Την ημέρα του ξυλοδαρμού στη Βουλή, με πρωταγωνιστή βουλευτή που ψηφίστηκε με τους Σπαρτιάτες. Το ίδιο βράδυ, ο ξάδερφος του κ. Κασσελάκη και υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ευπρόσδεκτες τις...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ευρωεκλογές: Ο Νίκος Δένδιας αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο με περιοδείες σε Β. Ελλάδα, Ήπειρο και Θράκη

Στην προεκλογική μάχη για τις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου μπαίνει το βαρύ πυροβολικό της...

Μπήκε στην προεκλογική μάχη ο Δένδιας: Η ενωτική του ομιλία για Μητσοτάκη, Καραμανλή και Σαμαρά

Σε ένα κρίσιμο εκλογικό κάστρο της αριστεράς και παλαιότερα του ΠΑΣΟΚ, την Αχαία βρέθηκε...

Δημοσκόπηση ALCO: Σαρωτική πρωτιά Δένδια, στους υπουργούς – Δεύτερος ο Πιερρακάκης

Ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, είναι οι δημοφιλέστεροι σύμφωνα...

Δένδιας: Ανησυχεί για την στάση της Τουρκίας

«Η Τουρκία μπορεί να έχει χαμηλώσει τους τόνους και να έχει σταματήσει τις παραβιάσεις,...