ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΒΟΡΕΙΑ ΝΤΑΚΟΤΑ – «Θα συνεχίσουμε»…

56
διαδηλωτές, βόρεια Ντακότα,

Δια της βίας εκκενώθηκε την Πέμπτη η κατασκήνωση ιθαγενών Αμερικανών και οικολόγων που αντιδρούσαν στην κατασκευή του αγωγού Dakota Access και 50 άτομα συνελήφθησαν.

Οι πολέμιοι του αγωγού επιμένουν ότι θα απειλήσει υδάτινους πόρους, ενώ κατασκευάζεται στο Standing Rock, ιερή γη για τους Ινδιάνους Σιου. Ινδιάνοι και οικολόγοι υπόσχονται πάντως πως θα συνεχίσουν τις προσπάθειες αναστολής κατασκευής του αγωγού και ο αγώνας τους θα μεταφερθεί και σε άλλους. Η μήκους 1885 χιλιομέτρων γραμμή του αγωγού που κατασκευάζουν οι Energy Transfer Partners, θα μεταφέρει αργό πετρέλαιο από πεδία της Βόρειας Ντακότα στο Ιλινόι. Από εκεί το πετρέλαιο θα φτάνει στον Κόλπο του Μεξικού, όπου βρίσκονται πολλά διυλιστήρια. Η φυλή των Σιου, πάντως, σκοπεύει να αντιταχθεί στο έργο και μέσω της δικαστικής οδού.

Διαβάστε επίσης:  Google doodle: 427 χρόνια από τη γέννηση της Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι

διαδηλωτές, βόρεια Ντακότα,

Η 46χρονη Σιου Τόνια Όλσεν, που είχε παραμείνει στην κατασκήνωση επί 3,5 μήνες, είπε πως είναι θλιμμένη μετά την εκκένωση, αλλά αισθάνεται περήφανη για τους διαδηλωτές. Κι ο Τομ Γκόλντουθ, από τους πρωτεργάτες της διαμαρτυρίας και εκτελεστικός διευθυντής του Οικολογικού Δικτύου Αυτοχθόνων, «το κλείσιμο της κατασκήνωσης δεν είναι το τέλος ενός κινήματος αγώνα, είναι μια νέα αρχή. Δεν μπορούν να σβήσουν τη φωτιά που άναψε στο Standing Rock”.

διαδηλωτές, βόρεια Ντακότα,

Για την 34χρονη Φόρεστ Μπόρι, που κατάγεται από την Τιχουάνα του Μεξικού και έμεινε τέσσερις μήνες στην κατασκήνωση της Βόρειας Ντακότα, «αυτός θα είναι ένας χρόνος επανάστασης». Η ίδια σκοπεύει να πάει στον Καναδά, όπου διεξάγεται αγώνας φυλής ιθαγενών κατά αγωγών πετρελαίου στη Βρετανική Κολούμπια.

Πηγή: Reuters