Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023
19.7 C
Athens

Δίκη Πισπιρίγκου: Η αποκαλυπτική κατάθεση της ψυχολόγου

Η ψυχολόγος η οποία μελέτησε τις ζωγραφιές της 9χρονης Τζωρτζίνας προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσει συναισθήματα και άγνωστες πτυχές από την καθημερινότητα της οικογένειας Δασκαλάκη-Πισπιρίγκου μετά την απώλεια των δύο μικρότερων αδερφών της, της Μαλένας και της Ίριδας και γνώρισε από κοντά τους γονείς της μικρής Τζωρζτίνας στάθηκε σήμερα απέναντι από τους δικαστές και τους ενόρκους του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας ενώπιον του οποίου δικάζεται η Ρούλα Πισπιρίγκου.

Η μάρτυρας Δέσποινα Σαββόγλου μίλησε για τη διαχείριση πένθους στην οικογένεια, για τον ψυχισμό των γονέων, για τις πληροφορίες που άντλησε από το σχολικό περιβάλλον της Τζωρτζίνας και όλα τα άλλα στοιχεία που μπήκαν στο «μικροσκόπιο» της δικής της επιστήμης θέλοντας να εισφέρει από τη δική της πλευρά στην έκδοση μίας δίκαιης απόφασης που είναι άλλωστε το ζητούμενο για όλους τους παράγοντες σε κάθε ποινική δίκη.

Η ψυχολόγος που είναι ειδική στα παιδιά και τους εφήβους μετά τον ορισμό της από την ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα, η οποία είχε διενεργήσει τη δικαστική έρευνα, «εξέτασε» για αρκετές ώρες την Ρούλα Πισπιρίγκου και το Μάνο Δασκαλάκη, ενώ επί ώρες μελέτησε και τις ζωγραφιές της μικρής Τζωρτζίνας καταλήγοντας με βεβαιότητα στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε επεξεργασία των θανάτων που είχαν συμβεί στην οικογένεια. «Δεν υπήρχε επεξεργασία των θανάτων» είπε χαρακτηριστικά η μάρτυρας, η οποία έχει διαγνώσει και «απουσία επεξεργασίας του πένθους από τους γονείς».

Η ψυχολόγος αναφέρθηκε και στις διαφορετικές πληροφορίες που έφτασαν σε εκείνη από το σχολικό περιβάλλον της Τζωρζίνας.

«Μου έκανε εντύπωση στην έκθεση της νηπιαγωγού της Τζωρτζίνας… τότε μόλις είχε χαθεί η Μαλένα. Περιέγραψε ένα παιδί που βίωνε την απώλεια της αδελφής της έντονα, ζητούσε από τη δασκάλα να κρατά το χέρι, της έλεγε για την αδελφή της, την αναζητούσε. Για να αναζητά ένα παιδί μια μητρική φιγούρα, ενώ υπάρχει η μαμά και ο μπαμπάς στο σπίτι… το έκανε για να βρει ανακούφιση στα συναισθήματα που είχε» σημείωσε η ψυχολόγος εξηγώντας πως αυτό ερχόταν σε αντιδιαστολή με όσα ανάφεραν οι δυο γονείς που υποστήριξαν ότι δεν υπήρξαν εκφράσεις συναισθήματος του παιδιού με το πένθος.

«Μου μεταφέρθηκε από το διευθυντή ότι η Τζωρτζίνα ένιωθε την ανάγκη να κάνει του κάνει παρέα γιατί ήταν μόνος του στα διαλείμματα. Όταν τα παιδάκια θέλουν να βγουν έξω να παίξουν. Αυτό λέγεται προβολή. Η ίδια ένιωθε μοναξιά και σκεφτόταν ότι έτσι νιώθει ο διευθυντής της και ήθελε να του κάνει παρέα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η μάρτυρας στάθηκε και σε μια ζωγραφιά της Τζωρτζίνας όπου η Μαλένα απεικονίζεται ως αγγελάκι στη μια όψη και στην άλλη με μουτζουρωμένο πρόσωπο. Όπως είπε η μάρτυρας, ο Μάνος Δασκαλάκης της είπε πως κάποια ψυχολόγος είχε συμβουλεύσει τη Ρούλα Πισπιρίγκου να λέει στο παιδί ότι η Μαλένα και η Ίριδα έγιναν αγγελάκια να την προστατεύσουν. «Αυτό μου έκανε εντύπωση να δόθηκε ως συμβουλή από συνάδελφο. Υπάρχει αντίστροφη ρόλων εδώ. Οι γονείς είναι η ασπίδα, όχι ένα νεκρό παιδί», εξήγησε η μάρτυρας.

Απαντώντας στο αν η Τζωρτζίνα εκδήλωνε τα συναισθήματα της, η μάρτυρας εξήγησε πως δεν υπάρχει παιδί που δεν το κάνει. «Όχι να τα λεκτικοποιήσει… από τους γονείς είχα αντιφατικά μηνύματα. Η μητέρα είπε ότι η Τζωρτζίνα δεν ζωγραφίζει και είναι του χορού και έχει όλες κι όλες 10 ζωγραφιές. Ο πατέρας και τα σχολεία είπαν ότι ζωγράφιζε πολύ και της άρεσε. Ο πατέρας είπε ότι η μητέρα έκανε εκκαθάριση στο σπίτι και πετάχτηκαν οι ζωγραφιές».

Πρόεδρος: Πως σας περιέγραψε τη σχέση της με τη Τζωρτζίνα;

Μάρτυρας: Μου την περιέγραψε ως το αγαπημένο παιδί του πατέρα, γεγονός που της άρεσε.

Πρόεδρος: Σας ρώτησα για τη σχέση τους;

Μάρτυρας: Δεν μου είπε πράγματα σχετικά με αυτό. Ρώτησα αλλά δεν υπήρχε χώρος να γίνουν πολλά πράγματα. Δεν υπήρχε μόνιμος χρόνος μοιράσματος. Όλες οι ερωτήσεις κατέληγαν σε εκείνη ή τη σχέση με το σύζυγο της.

Κατά την ψυχολόγο, η 34χρονη αδυνατούσε να συγκεντρωθεί στα μωρά της εξαιτίας των προσωπικών ζητημάτων με τον Μάνο Δασκαλάκη».

Ξεχωριστό κεφάλαιο, όπως ήταν αναμενόμενο αφορούσαν οι συναντήσεις της μάρτυρος με την κατηγορούμενη μέσα στη φυλακή κατά τη διάρκεια των οποίων εισέπραξε ότι την είχε κατακυριεύσει το συναίσθημα αδικίας. «Μου μίλησε για αδικία που την έπνιγε επειδή ήταν άδικα στη φυλακή. Μου είπε επίσης ότι δεν πρόλαβε να βιώσει το πένθος για την Ίριδα και τη Τζωρτζίνα. Είπε ότι νιώθει μόνη, ότι πνίγεται από το δίκιο. Αναφέρθηκε σε δημοσιογράφους και εκπομπές που προβάλλουν την υπόθεση της και η ίδια κλεισμένη δε μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της και τα παιδιά της» είπε.

Ένα από τα περιστατικά που αφηγήθηκε η Ρούλα Πισπιρίγκου στην ψυχολόγο αφορούσε παλαιότερες καταστάσεις που είχαν συμβεί με πρωταγωνιστές τον παππού και τη γιαγιά της και έχουν καταγραφεί στο ιστορικό της οικογένειας.

Εισαγγελέας: Από τις συνεδρίες με τους γονείς καταλάβατε αν τον ρόλο τους τον είχαν συνειδητοποιήσει;

Μάρτυρας: Δεν ένιωσα πως υπήρχε διαλεκτική για τις ανάγκες των παιδιών τους;

Εισαγγελέας: Το ρόλο της μάνας τον αντιλήφθηκε ποτέ;

Μάρτυρας: Θα πω ναι, αλλά με ένα δικό της τρόπο. Την ενδιέφερε το ζευγάρι και η σχέση μεταξύ τους. Η εγκυμοσύνη της Ίριδας προγραμματίστηκε ως δεύτερη ευκαιρία στο γάμο τους.

Εισαγγελέας: Είχε το συναίσθημα να πενθήσει;

Μάρτυρας: Έχει το δικό της τρόπο και μηχανισμούς να σκέφτεται και να νιώθει πράγματα για όσα συμβαίνουν. Είναι μηχανισμοί που δε διευκολύνουν το ρόλο της ως μητέρα έτσι ώστε να φροντίσει με ένα καλό τρόπο τα παιδιά για να καλυφθούν. Κάποιες ψυχικές διεργασίες δεν την έχουν διευκολύνει. Θεωρώ ότι δεν ήταν τυχαία η πρόταση μου γι περαιτέρω εξέταση από ειδικούς. Και η ίδια πρέπει να φροντιστεί.

Εισαγγελέας: Σε τι να φροντιστεί;

Μάρτυρας: Όλοι χρειαζόμαστε φροντίδα σε δύσκολες καταστάσεις.

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε και ο νοσηλευτής Νίκος Γκότσης, που είχε καταθέσει στην ανάκριση ότι η 34χρονη τον ρωτούσε αν το νοσοκομείο έχει κάμερες.

«Ήμουν λιγότερο από ένα μήνα στη κλινική. Δε χορηγούσα φάρμακα, έπαιρνα μόνο ζωτικά σημεία. Στις 28/1 το πρωί, μπήκα στο θάλαμο και πήρα πίεση. Ήταν φυσιολογική με βάση την ηλικία. Δέχθηκα από μητέρα ερώτηση εάν κλινική έχει κάμερες. Μου φάνηκε περίεργο, στις κλινικές δεν υπάρχουν κάμερες, υπάρχουν προσωπικά δεδομένα. Αυτό ήταν. Στη συνέχεια βγήκα από το θάλαμο. Την επόμενη δεν είχα βάρδια» είπε ο μάρτυρας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Επιδείνωση του καιρού την Κυριακή – Έρχονται ισχυρές βροχές, κεραυνοί και χαλάζι

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ημέρες, με τα έντονα φαινόμενα να ξεκινούν την Κυριακή και να συνεχίζονται τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα. Ειδικότερα, όπως...
Αθήνα: Γυναίκα γέννησε μέσα σε ταξί

Νέα απεργία στα ταξί στις 5 και 6 Δεκεμβρίου

Την απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου ζητούν οι οδηγοί ταξί που ανακοίνωσαν νέα 48ωρη απεργία στις 5 και 6 Δεκεμβρίου. Την προκήρυξη της απεργίας αποφάσισε...

Ορυκτός πλούτος τεράστιας αξίας κάτω από τα πόδια μας… προς αξιοποίηση;

Η μετάβαση προς μια ευρωπαϊκή οικονομία ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα χρειάζεται την υποστήριξη της εξορυκτικής βιομηχανίας. Ωστόσο, είναι ακόμη μακρύς ο δρόμος για τη διασφάλιση...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Μερόπη, Σολομών, Σόλωνας, Πορφύριος, Πορφυρός, Πορφύρης.

Σαν σήμερα 2 Δεκεμβρίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1805: Ο Ναπολέων Βοναπάρτης νικά στη Μάχη του Αούστερλιτς τις ενωμένες δυνάμεις...

Καιρός: Αφρικάνικη σκόνη, ζέστη και ισχυροί άνεμοι

Ηλιόλουστος με λίγες νεφώσεις θα είναι ο καιρός σήμερα Σάββατο 2 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, σε όλη τη χώρα προβλέπονται αραιές νεφώσεις παροδικά...
Δεκέμβριος: Γιατί έχασε τη 10η σειρά του στο ημερολόγιο

Δεκέμβριος: Γιατί έχασε τη 10η σειρά του στο ημερολόγιο

Ο Δεκέμβριος, συνοδεύει την παρουσία του στο ημερολόγιο με ένα παράδοξο.  Αν και 12ος στη σειρά, σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο οφείλει το όνομά του...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Με κλάματα και αιχμές κατά των γιατρών συνεχίστηκε η απολογία Πισπιρίγκου

Με ζωγραφιές της Τζωρτζίνας αφιερωμένες στη μαμά και το μπαμπά της, που όπως έγραφε...

Δίκη Πισπιρίγκου: Να απορριφθεί η αίτηση εξαίρεσης της προέδρου ζήτησε η εισαγγελέας

Να απορριφθεί η αίτηση εξαίρεσης και να κριθούν απαράδεκτοι οι λόγοι δυσπιστίας που επικαλείται...

Δίκη Πισπιρίγκου: “Εξαιρετικά απίθανο η κεταμίνη να σκότωσε τη Τζωρτζίνα” κατέθεσε γιατρός γενετικής

Tη δική της επιστημονική εκδοχή για έναν ευρύτερο γονιδιακό έλεγχο στη μικρή Τζωρτζίνα, ώστε...

Παραπομπή του πατέρα Αντώνιου για κακουργήματα σε δίκη εισηγείται ο εισαγγελέας

Το εδώλιο του κατηγορουμένου δείχνει ο εισαγγελέας στον πατέρα Αντώνιο για κατάχρηση δύο ανηλίκων...