Δημοσκόπηση GPO: Κυριαρχία της N.Δ.

Η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων παραμένει σε υψηλά επίπεδα 21,8 μονάδες

18
Δημοσκόπηση GPO: Κυριαρχία της N.Δ.

Oι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τον περιορισμό και την ανάσχεση της οικονομικής ύφεσης από την πανδημία συνεχίζουν να απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης των πολιτών σε μεγάλο βαθμό.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα Παραπολιτικά, το 62,5% των πολιτών, θεωρεί ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το 68,8% κρίνει θετικά τα αντίστοιχα μέτρα για τη στήριξη του τουρισμού και της εστίασης

Σχετικά με τις κυβερνητικές εξαγγελίες που αφορούν την προστασία των θέσεων απασχόλησης το 52,5% τις κρίνει θετικά έναντι 43% που θεωρεί ότι τα μέτρα αυτά δεν αναπληρώνουν στον βαθμό που θα έπρεπε τα εισοδήματα των εργαζομένων.

Αίσθημα αισιοδοξίας

Όπως γράφει η εφημερίδα, συνολικά τα εξαγγελθέντα μέτρα δημιούργησαν αισθήματα αισιοδοξίας στο 47,3% της κοινής γνώμης έναντι 40,4% που δηλώνουν την ανησυχία τους για τα όσα άκουσαν στο πρωθυπουργικό διάγγελμα και την περαιτέρω εξειδίκευσή του από τους αρμόδιους υπουργούς.

Το πολιτικό κεφάλαιο που εξασφάλισε η κυβέρνηση από τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού παραμένει ισχυρό και δίνει τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό να σχεδιάσει τα επόμενα βήματά του προσαρμοσμένα στις ειδικές συνθήκες που βιώνει η χώρα.

Δεν συμφωνούν με πρόωρες εκλογές

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους τους πολίτες οι οποίοι σε ποσοστό 80,8% διαφωνούν με μια τέτοια προοπτική ποσοστό που συγκεντρώνει ισχυρή πλειοψηφία μεταξύ των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων.

Επιπλέον έχει διαμορφωθεί και έως έναν βαθμό εμπεδωθεί στην κοινή γνώμη η αντίληψη σε ποσοστό 48% ότι αν στη θέση της σημερινής κυβέρνησης βρισκόταν ο ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα θα ήταν χειρότερα όσον αφορά την οικονομική διαχείριση της κρίσης.

Η σύγκριση μεταξύ των δύο κυβερνητικών σχημάτων ενισχύει τη θέση της παρούσας κυβέρνησης στο πολιτικό περιβάλλον και σε συνδυασμό με την υψηλή δημοτικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη σαφή υπεροχή του στο ερώτημα για το ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός 54,1% έναντι 23,2% εδραιώνουν ένα σκηνικό που τονώνει την πολιτική αυτοπεποίθηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο και δημιουργεί έντονο προβληματισμό στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Διαβάστε επίσης:  Τσίπρας: κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ασυνεννοησία» και «έλλειψη σχεδιασμού στην επανέναρξη του τουρισμού»

Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 68,7% θετικές γνώμες έναντι 36% του Αλ Τσίπρα. Ακολουθούν η Φ. Γεννηματά με 27,2%, ο Δ. Κουτσούμπας με 24,1%, ο Κ. Βελόπουλος με 17,9% και τέλος ο Γ. Βαρουφάκης με 15,4%.

Δημοτικότητα υπουργών

Σχετικά με τη δημοτικότητα των υπουργών της κυβέρνησης στην πρώτη θέση βρίσκουμε τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια με 58,5% θετικές απόψεις και ακολουθούν ο υπ. Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος και ο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ Πιερρακάκης με 55%, ο υπ. Εξωτερικών Ν. Δένδιας με 54,2%, ο υπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας με 53,6% και ο υπ. Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης με 53,5%.

Aκολουθούν οι Παναγιωτόπουλος, Γεωργιάδης, Πέτσας, Βορίδης, Γεραπετρίτης, Χατζηδάκης, Καραμανλής, Κεραμέως, Βρούτσης, Πλακιωτάκης, Πικραμένος, Τσιάρας, Θεοχάρης, Μενδώνη και Μηταράκης.

Όμως αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι ότι το σύνολο των υπουργών της κυβέρνησης έχει πιο θετική εικόνα από τον Αλ. Τσίπρα!

Πρόθεση ψήφου

Οσον αφορά την πρόθεση ψήφου η Ν.Δ συγκεντρώνει ποσοστό 42% αυξημένο κατά μία μονάδα σε σχέση με την έρευνα του Απριλίου και ο ΣΥΡΙΖΑ 20,2% έναντι 21,2% του προηγούμενου μήνα.

Η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων παραμένει σε υψηλά επίπεδα 21,8 μονάδες με τη Ν.Δ να φτάνει τη συσπείρωσή της σε ποσοστό 88,1% και χωρίς να εμφανίζει απώλειες προς άλλους κομματικούς σχηματισμούς, ενώ αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνει το 63,1% των ψηφοφόρων του χάνει το 15,6% που μετακινείται προς τη Ν.Δ ενώ ένα 13,9% δηλώνει αναποφάσιστο.

Τα υπόλοιπα κόμματα κινούνται περίπου στα ίδια ποσοστά. Το Κίνημα Αλλαγής συγκεντρώνει 6%, το ΚΚΕ 5,4%, η Ελληνική Λύση 4%, το ΜέΡΑ25 2,5% ενώ το 3,6% επιλέγει κάποια άλλο εξωκοινοβουλευτικό κόμμα και το 10,5% του δείγματος δηλώνει αναποφάσιστο.