Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
20.8 C
Athens

ΔΝΤ: Δεν αποκλείεται χρεοκοπία της Ρωσίας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι μαζικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

έχουν προκαλέσει συρρίκνωση του παγκοσμίου εμπορίου και οδήγησαν σε απότομη αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ενώ θα υποχρεώσουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναθεωρήσει επί τα χείρω τον επόμενο μήνα τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, όπως δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του Διεθνούς ΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Σύμφωνα με την ίδια, οι άνευ προηγουμένου κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία προκάλεσαν ραγδαία συρρίκνωση της ρωσικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με «βαθιά ύφεση» φέτος.
Προειδοποίησε ότι μία χρεοκοπία της Ρωσίας δεν είναι πλέον «απίθανη».

Η Γκεοργκίεβα ανέφερε ότι το ΔΝΤ δεν είχε κάποιο πρόγραμμα σε σχέση με τη Ρωσία στην παρούσα φάση και το γραφείο του στη Μόσχα δεν λειτουργεί.
Τα μέλη του έχουν καταδικάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά δεν υπήρξε συζήτηση για τον τερματισμό της συμμετοχής της Ρωσίας στο ΔΝΤ.

Και νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας εξετάζουν οι ΗΠΑ

Επιπρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας που συνεχίζει τις ανηλεείς επιθέσεις στην Ουκρανία, σχεδιάζουν οι ΗΠΑ ώστε να σφίξει ακόμη περισσότερο ο κλοιός γύρω από την οικονομία της Μόσχας.
Σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, εξετάζονται νέες κυρώσεις λόγω των «θηριωδιών που έχουν συντελεστεί σε βάρος της Ουκρανίας».

«Η ρωσική οικονομία θα καταστραφεί ως συνέπεια όσων έχει κάνει το Κρεμλίνο. Εξακολουθούμε να εξετάζουμε κλιμάκωση των κινήσεών μας», πρόσθεσε στο πλαίσιο διαδικτυακής εκδήλωσης της Washington Post.

Ωστόσο, η Γέλεν δεν αποσαφήνισε ποιες κυρώσεις ακριβώς θα μπορούσαν να επιβληθούν, τη στιγμή που η Ρωσία δεν έχει ανακόψει την ταχύτητα τις επιθετικότητάς της.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πολύ στενά με τους συμμάχους μας για τις κυρώσεις» τόνισε δε η υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζοντας τις συντονισμένες ενέργειες που σχεδιάζονται σε βάρος του Κρεμλίνου.

«Έχουμε απομονώσει οικονομικά τη Ρωσία. Το ρούβλι βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Η Ρωσία έχει αποκλειστεί από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα», δήλωσε η Γέλεν.

«Η εξάρτησή μας από το ρωσικό πετρέλαιο έχει περιοριστεί σε μαγάλο βαθμό», υπογράμμισε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών ενώ πριν από λίγες ημέρες ΗΠΑ και Βρετανία ανακοίνωσαντον τερματισμό στις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου ενεργοποιώντας έτσι το σχέδιο των ενεργειακών κυρώσεων.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ισραήλ-Ιράν: Τα σενάρια της επόμενης μέρας μετά το ισραηλινό χτύπημα, ενώ έρχεται στην επιφάνεια...

Παρά τις προσπάθειες και των δύο πλευρών να υποβαθμίσουν το γεγονός, το ισραηλινό χτύπημα σήμερα στο Ιράν δείχνει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ο μακροχρόνιος...

20% θα μειωθεί το εισόδημα παγκοσμίως μέχρι το 2050 – Λόγω των μέτρων που...

Οι εξαγγελίες μέτρων περί της δήθεν «κλιματικής αλλαγής» για άλλη μία φορά συνοδεύονται με κερδοσκοπικούς σχεδιασμούς της τάξης των παγκόσμιων ελίτ. Αυτή τη φορά, η...

Εκρήξεις στο κέντρο του Ιράν από ισραηλινή επίθεση

Εκρήξεις αναφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο του Ιράν, με υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μια ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα για...

Τουρκία: Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία.

Haaretz: Πράσινο φως των ΗΠΑ σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα με αντάλλαγμα περιορισμένη δράση...

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με το ισραηλινό σχέδιο για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα με αντάλλαγμα μια περιορισμένη απάντηση κατά του Ιράν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα...

Σεισμός 6,3 βαθμών στην Ιαπωνία: Στους οκτώ έφτασαν οι τραυματίες

Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά εξαιτίας του σεισμού 6,3 βαθμών χθες Τετάρτη σε στενό στη δυτική Ιαπωνία, που δεν προκάλεσε προειδοποίηση για τσουνάμι, σύμφωνα με...

Ιράν: Σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης

Μια αναδρομή σε σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, από τις πρώτες μετά την ομηρεία στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη έως αυτές...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη: Δεν χρεοκόπησαν την Ελλάδα οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004

Ο προϋπολογισμός για τους Αγώνες ήταν 2 δις, 98 εκατ. 400.000 ευρώ. Επιστρέψαμε στο...

Η Bild αυτοτρολάρεται: Οι Έλληνες αντεπιτίθενται, “πουλήστε τα νησιά σας, χρεοκοπημένοι Γερμανοί”

Αυτοσαρκάζεται η γερμανική εφημερίδα Bild, καθώς, σε νέο της άρθρο, αναφέρεται σε παλιότερο που...

Η χρεοκοπία της Thomas Cook παρέσυρε και θυγατρικές της σε Βέλγιο και Γαλλία

Η χρεοκοπία του βρετανικού ταξιδιωτικού κολοσσού Thomas Cook συνεχίζει να προκαλεί αλυσιδωτές...

ΤΟΥΡΚΙΑ: Πρώτο μεγάλο “κανόνι” – Χρεοκόπησε η Turk Telekom

Η Turk Telekom οδηγήθηκε στη χρεοκοπία υπό το βάρος των δανείων της, τα οποία...