Δυσφορία προκάλεσε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη το εννεασέλιδο έγγραφο του Άιντα

41
Αναστασιάδης, έγγραφο, Άιντα,

Έγγραφο εννέα σελίδων με παράρτημα τα όσα συζητήθηκαν στο Μοντ Πελεράν 3 τον περασμένο Ιανουάριο, κατέθεσε στις δυο πλευρές ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Το έγγραφο, αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, έχει προκαλέσει δυσφορία στη Λευκωσία, η οποία αντιμετωπίζει με προβληματισμό το περιεχόμενο του κειμένου που ετοίμασε και υπέβαλε ο κ. Άιντα.

Ο κ. Άιντα κάνει λόγο στο έγγραφο για αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος εγγυήσεων με την υπογραφή μιας νέας συνθήκης εφαρμογής (treaty of impelementation). Η ιδέα του αυτή έχει παρουσιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες σε όλους τους εμπλεκόμενους και ο κ. Άιντα αναφερόταν σε «πολύ καλή ιδέα».

Σύμφωνα με το έγγραφο, τη Συνθήκη θα υπογράψουν οι εγγυήτριες δυνάμεις και η επανενωμένη Κύπρος.

Δηλαδή, η νέα κατάσταση πραγμάτων, που θα προκύψει από τη συμφωνία και όχι η Κυπριακή Δημοκρατία.

Διαβάστε επίσης:  Covid19: Θετικός στο τεστ ο πρωθυπουργός του Κόσοβου, Αβντούλα Χότι

Η υπογραφή της Συνθήκης από τις εγγυήτριες δυνάμεις σαφώς και δημιουργεί ερωτηματικά καθώς ως γνωστό η Αθήνα και η Λευκωσία υποστηρίζουν λύση χωρίς εγγυήσεις.

Στο έγγραφο ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα περιγράφει τέσσερις πυλώνες ασφάλειας:

– Συνταγματική Ασφάλεια

– Εσωτερική Ασφάλεια

– Εξωτερική Ασφάλεια

– Ασφάλεια Εφαρμογής

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Σίγμα αρμόδια προεδρική πηγή δήλωσε ότι υπάρχουν παρατηρήσεις χωρίς να αποκαλύψει ποια είναι τα σημεία του εγγράφου που δεν ικανοποιούν την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ο διαπραγματευτής Αντρέας Μαυρογιάννης έχει ήδη κάνει τις παρατηρήσεις του ενώ αναμένονται και τα σχόλια του Προέδρου Αναστασιάδη από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Αυτά θα προωθηθούν μέχρι την Παρασκευή και το τελικό κείμενο θα είναι έτοιμο τη Δευτέρα.

Πηγή: mignatiou.com