Εμπλοκή στις συνομιλίες ανακοίνωσε ο Αναστασιάδης – Καμία πρόοδος, η Τουρκία απαιτεί, δεν δίνει

41
Ελβετία, πρωθυπουργοί, Κραν Μοντάνα, Κυπριακό,

Τη λέξη ΕΜΠΛΟΚΗ χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, για να περιγράψει την κατάσταση των διαπραγματεύσεων.

Αυτό που συμβαίνει βασικά είναι ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για τους Τουρκοκύπριους, αλλά ότι απαιτεί αφορούν την ίδια.

Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε δημιουργική τη συζήτηση κατά την πρωινή σύνοδο της Διάσκεψης για την Κύπρο. Σημείωσε ωστόσο ότι κατά την απογευματινή δεν υπήρξε η οποιαδήποτε πρόοδος που να αφορά τις εσωτερικές πτυχές ή τη διαδικασία.

Σε δηλώσεις του απόψε στους δημοσιογράφους μετά το πέρας των εργασιών της δεύτερης μέρας της Διάσκεψης για την Κύπρο, στο Κραν Μοντάνα, της Ελβετίας, ερωτηθείς ποιο είναι το αποτέλεσμα της δεύτερης μέρας της Διάσκεψης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Έγινε μια δημιουργική συζήτηση» κατά την πρωινή σύνοδο. Οφείλω να πω πως κατά την απογευματινή δεν υπήρξε η οποιαδήποτε πρόοδος που αφορά τις εσωτερικές πτυχές ή ακόμα και τη διαδικασία. Συνεπώς, θα συνεχίσουμε αύριο με συνάντηση που έχουμε ξεχωριστά με ο κ. Άιντε ο κάθε ένας των δύο ηγετών αλλά και εν συνεχεία με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στις 10.30 πμ».

Σε ερώτηση αν υπήρξε κάποια διαφοροποίηση στην πρόταση Τσαβούσογλου το απόγευμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «όχι, καμιά διαφοροποίηση. Εκείνο που αφήνεται να νοηθεί είναι ότι αν υπάρξει πρόοδος στα πέντε κεφάλαια θα δει τί μπορεί μέσα από την πρόταση να κάνει. Και είπα, για να μην λέμε περισσότερα, ότι καλό είναι να γνωρίζουμε ποια είναι η πραγματική πρόθεση για να δούμε τι μπορεί, και πόσο μπορεί να είμαστε σε θέση να διαπραγματευτούμε περαιτέρω τα πέντε κεφάλαια».

Διαβάστε επίσης:  Η Τουρκία παίζει έξυπνο παιχνίδι στρατηγικής – Δεν θέλει πόλεμο, αλλά να σύρει την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις για να την παγιδεύσει…

Σε ερώτηση αν ψάχνουν κοινή συνισταμένη σε αυτό το θέμα, ο Πρόεδρος είπε  «ακριβώς».

Ερωτηθείς αν οι Τούρκοι επέμεναν και σήμερα στο θέμα των τεσσάρων ελευθεριών, ο Πρόεδρος είπε «ετέθη. Αλλά εν πάση περιπτώσει», επεσήμανε, «δεν νομίζω ότι αυτό αφορά την προτεραιότητα, όσον αφορά τουλάχιστον τον διακοινοτικό διάλογο. Περισσότερο ενδιαφέρον έχει τι αφορά τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους και όχι τι αφορά την Τουρκία».

Σε παρατήρηση ότι η εντύπωση είναι πως υπήρξε κρίση στις διαπραγματεύσεις, μια εμπλοκή, ο Πρόεδρος είπε ότι «όχι κρίση, εμπλοκή με την έννοια ότι πρέπει να βρεθεί ο τρόπος συζήτησης αφενός του θέματος για το οποίο είμαστε εδώ και θεωρείται το ύψιστο, που είναι τα θέματα ασφάλειας, εγγυήσεων, απόσυρσης στρατευμάτων. Παράλληλα βεβαίως θα συζητούνται τα εσωτερικά θέματα ή τα εν εκκρεμότητα θέματα».

Ερωτηθείς αν βρέθηκε αυτή η διαδικασία, ο Πρόεδρος απάντησε «όχι ακόμα».