«Έφυγε» ο μεγάλος Μπράιαν Άλντις

50

Λίγο πριν κλείσει τα 92 χρόνια, ο μεγάλος Βρετανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Μπράιαν Άλντις έφυγε από τη ζωή, προκαλώντας θλίψη στους απανταχού θαυμαστές του.

Ο Άλντις αποτέλεσε εξέχον μέλος της γενιάς του «νέου κύματος» της επιστημονικής φαντασίας στη δεκαετία του 1960, το οποίο ανέτρεψε τα δεδομένα του είδους και το ανέδειξε σε λογοτεχνία υψηλού επιπέδου, έντονα πολιτικά φορτισμένη και πολύ πιο σκοτεινή απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Από το 1958, οπότε και εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα, το «Non-stop», ο Άλντις πειραματίστηκε με τη φόρμα και το περιεχόμενο της επιστημονικής φαντασίας, ενώ το διήγημά του «Supertoys Last All Summer Long» αποτέλεσε τη βάση για την ταινία «Τεχνητή Νοημοσύνη» που σκηνοθέτησε ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, μετά την αδυναμία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ να ολοκληρώσει το πρότζεκτ, με το οποίο πάλευε για μια δεκαετία.

Ο Άλντις είχε χρηστεί ιππότης της βρετανικής αυτοκρατορίας από την -κατά πάσα πιθανότητα κρυφή θαυμάστριά του- βασίλισσα Ελισάβετ, ενώ εκτός από συγγραφέας ήταν και ιστορικός αναλυτής και κριτικός της επιστημονικής φαντασίας. Παράλληλα, μετέφερε τις εμπειρίες του από τη σχολική του ζωή και την ενηλικίωσή του σε μια τριλογία βιβλίων που θεωρείται πλέον κλασσική [«The Hand-Reared Boy» (1970), «A Soldier Erect» (1971) και «A Rude Awakening» (1978)].