Εγκρίθηκε το πολυνομοσχέδιο για να «ξεκλειδώσει» η δόση των 2,8 δις

37

Η κυβέρνηση δεν πνίγηκε τελικά σε «δυο κουταλιές νερό».

Μπορεί η κυβέρνηση παρ’ όλιγον να «πνιγεί» σε… «δυο κουταλιές νερό», ωστόσο, το πολυνομοσχέδιο με τα εκκρεμή προαπαιτούμενα πέρασε από τη Βουλή και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 εκατ. ευρώ της πρώτης αξιολόγησης.

Το πολυνομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ειδικότερα, στην ψηφοφορία συμμετείχαν 293 βουλευτές. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 152 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, ενώ καταψήφισαν 141 βουλευτές από ΝΔ, Χρυσή Αυγή, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων, καθώς και οι Στάθης Παναγούλης και Λεωνίδας Γρηγοράκος. Απουσίαζαν από την ψηφοφορία ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Σέλτσας (ασθενής), η πρόεδρος του Πασοκ Φώφη Γεννηματά, οι Αντώνης Σαμαράς, Γιάννης Τραγάκης και Βασίλης Κικίλιας από τη ΝΔ όπως και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Νίκος Νικολόπουλος και Χάρης Θεοχάρης.

«Ναι» ψήφισαν και οι δυο βουλευτές που προέρχονται από τους Οικολόγους, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνης και ο Γ. Δημαράς καθώς το «θρίλερ» για το αν θα υπερψηφίσουν την διάταξη για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ κράτησε μέχρι αργά το μεσημέρι. Οι δυο τους συναντήθηκαν στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και μετά την συνάντηση ανέφεραν πως με νομοτεχνική βελτίωση που θα καταθέσει, όπως και έγινε αργότερα, η κυβέρνηση στο πολυνομοσχέδιο θα διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Ποια είναι τα 15 προαπαιτούμενα που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο;

1.Εναρμόνιση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης με την κατάργηση του κατώτερου συντελεστή εισφορών για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, όλων των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για την υγεία, και την αναθεώρηση προς τα κάτω της έκπτωσης στην καταβολή πλασματικών περιόδων ασφάλισης.

Διαβάστε επίσης:  Eurogroup: Συνεδριάζει για την έγκριση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ

2.Συμφωνία με τους δανειστές για τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.

3.Μεταφορά της δεύτερης ομάδας ΔΕΚΟ στο νέο Ταμείο.

4.Έναρξη της εκδήλωσης ενδιαφέροντος απ’ το ΤΑΙΠΕΔ για την μακροπρόθεσμη (διάρκειας 35 ετών) παραχώρηση της Εγνατίας Οδού Α.Ε. και τριών κάθετων αξόνων.

5.Μεταφορά των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ.

6.Αλλαγές στα ΔΣ των τραπεζών και του ΤΧΣ.

7.Επανεξέταση του σχεδίου απελευθέρωσης του φυσικού αερίου και των συνθηκών πρόσβασης των εναλλακτικών προμηθευτών.

8.Υιοθέτηση απ’ την εθνική νομοθεσία του Ευρωπαϊκού πλαισίου για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

9.Τροποποίηση της νομοθεσίας για τις ΑΠΕ με σεβασμό των υφιστάμενων συμβάσεων σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

10.Ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τα τιμολόγια Υψηλής Τάσης με την υπογραφή των αντίστοιχων συμβάσεων.

11.Ψήφιση απ’ τη Βουλή της σύμβασης για το Ελληνικό.

12.Λήψη μέτρων για παροχή επαρκών πόρων, προκειμένου η νέα Αρχή Εσόδων να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

13.Διορισμός του συμβουλίου της νέας Αρχής Εσόδων.

14.Έναρξη του διαγωνισμού για πώληση σε στρατηγικό επενδυτή του 20% που κατέχει η ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ.

15.Λήψη μέτρων αλλά ψήφιση νομοθεσίας εάν είναι απαραίτητο για ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας σύμφωνα με τις συστάσεις των ενδιαφερόμενων μερών και των εμπειρογνωμόνων.

Πώς θα αξιοποιηθούν τα 2,8 δις ευρώ;

Σύμφωνα με όσα είχε πει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απ’ το βήμα της ΔΕΘ, το μεγαλύτερο μέρος της υποδόσης των 2,8 δις ευρώ θα αξιοποιηθούν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.