Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
23.8 C
Athens

Έκρηξη βόμβας στην Σταδίου: Τι εξετάζει η Αντιτρομοκρατική για το «χτύπημα» – Τα «συγκοινωνούντα δοχεία» που ερευνώνται

Έμπειρους και αποφασισμένους περιγράφουν αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής τους δράστες της βομβιστικής επίθεσης στην οδό Σταδίου, απέναντι από το υπουργείο Εργασίας.

Όπως υποστηρίζουν ήθελαν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα για την παρουσία τους και να προκαλέσουν όσο το δυνατόν περισσότερες υλικές ζημιές.

Στην Αντιτρομοκρατική επικρατεί προβληματισμός για μια «νέα γενιά» τρομοκρατών που μπορεί να έχουν καθοδήγηση και από μέλη της παλιάς φρουράς. Αυτό που εξετάζουν είναι εάν ο τρόπος δράσης τους και η συνδεσμολογία του εκρηκτικού μηχανισμού συνδέονται και με το χτύπημα στην έδρα των ΜΑΤ στου Γουδή πριν από μερικές εβδομάδες, αν και σε εκείνη την περίπτωση η βόμβα δεν «έσκασε».

Την ευθύνη για την έκρηξη της βόμβας στο κέντρο της Αθήνας ανέλαβε η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα», ενώ οι δράστες δεν φάνηκε να ενοχλούνται από το γεγονός ότι σε ολόκληρο το τετράγωνο υπήρχαν κάμερες ασφαλείας. Φαίνεται να είχαν «σκανάρει» πολύ καλά την περιοχή.

Η βόμβα ήταν τοποθετημένη έξω από  τράπεζα και απέναντι από το Υπουργείο Εργασίας, στην συμβολή των οδών Σταδίου και Πεσμαζόγλου.

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής συλλέγουν βιντεοληπτικό υλικό από την οδό Σταδίου και από άλλα σημεία για να συγκεντρώσουν στοιχεία για τα άτομα που τοποθέτησαν τη βόμβα, το δρομολόγιο προσέγγισης και διαφυγής τους.

Τα «συγκοινωνούντα δοχεία» της τρομοκρατίας

Η οργάνωση «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα», που ανέλαβε την ευθύνη, με την συγκεκριμένη ονομασία είναι πρωτοεμφανιζόμενη. Η ονομασία της ωστόσο παραπέμπει στην παλιότερη οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα». Στην Αντιτρομοκρατική στην παρούσα φάση δεν μπορούν να συνδέσουν τις δύο οργανώσεις άμεσα αφού η παλιά οργάνωση έκανε ένοπλες επιθέσεις με Καλάσνικοφ και όχι βομβιστικές.

Οι αστυνομικοί εξετάζουν και το ενδεχόμενο η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση να αποτελείται από παλιούς καθοδηγητές που έχουν στρατολογήσει νέα μέλη, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Η βομβιστική επίθεση που έγινε στην Σταδίου τα ξημερώματα ήταν η τρίτη που σημειώθηκε το τελευταίο δίμηνο, έπειτα από αρκετά μεγάλο διάστημα χωρίς τρομοκρατικές ενέργειες.

Πριν από λίγες μέρες είχε γίνει έκρηξη βόμβας,  όχι ωρολογιακής, σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα.

Πάντως η επίθεση στην Σταδίου, μπορεί να χαρακτηριστεί ενέργεια επίδειξης ισχύος από τους βομβιστές, γιατί έγινε σε ώρα που υπήρχε κίνηση στο κέντρο της Αθήνας, σε περιοχή που έχει αστυνομική παρουσία αλλά και κάμερες ασφαλείας που  πιθανότατα έχουν καταγράψει τις κινήσεις των δραστών, ενώ είχε υψηλό κίνδυνο να τραυματιστεί κάποιος, από την τσάντα με τη βόμβα που είχαν κρεμάσει στο κάγκελο του πεζοδρομίου, απέναντι από το υπουργείο.

Δύο τηλεφωνήματα

Στις 00:48 άγνωστος τηλεφώνησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών και προειδοποίησε ότι είχε τοποθετηθεί βόμβα έξω από το υπουργείο Εργασίας. Δεύτερο τηλεφώνημα ακολούθησε λίγα λεπτά μετά και σύμφωνα με αυτό ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί απέναντι από το υπουργείο, έξω από τράπεζα. Ο άγνωστος έδωσε διορία 40 λεπτά μέχρι να σκάσει η βόμβα και ανέφερε πως την ευθύνη αναλαμβάνει η «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα».

Η περιοχή αποκλείστηκε άμεσα από ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας.   Ηχητικό ντοκουμέντο από την έκρηξη της βόμβας κοντά στο υπουργείο Εργασίας κατέγραψε κάμερα ασφαλείας σε περίπτερο της περιοχής. Ο ήχος που ακούγεται είναι εκκωφαντικός και φανερώνει τη μεγάλη ισχύ της έκρηξης στο κέντρο της Αθήνας.

«Το χτύπημα είναι πολύ σοβαρό και ανήκει στο βαρύ έγκλημα», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αναφερόμενος στην έκρηξη βόμβας.

«Είναι μία επίθεση η οποία είχαμε πολλά χρόνια να δούμε. Βέβαια είδαμε ένα προειδοποιητικό πριν από λίγες εβδομάδες μήνυμα όταν τοποθετήθηκε ένας εκρηκτικός μηχανισμός έξω από την έδρα των ΜΑΤ» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας, Νίκος Ρήγας.

Βόμβα στο κέντρο της Αθήνας

Από την έκρηξη προκλήθηκε ένας μικρός κρατήρας στο σημείο, ενώ ο μηχανισμός εξαϋλώθηκε και οι αστυνομικοί των Εγκληματολογικών Ερευνών συλλέγουν και τα μικρότερα θραύσματα που βρίσκουν για να ανασυνθέσουν την πιθανή συνδεσμολογία και να βρουν τυχόν χρήσιμα στοιχεία για την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Μπόνους παραγωγικότητας 15% στους δημοσίους υπαλλήλους

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το μπόνους 15% που θα δοθεί στους δημοσίους υπαλλήλους να είναι το βασικό θέμα της ατζέντας συνεδριάζει...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Ξεκινά η Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου - Καλή Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα 29 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1091: Λίγο έξω από την Κωνσταντινούπολη διεξάγεται η μάχη στο Λεβούνιο. Ο αυτοκράτορας...

Καιρός: Αίθριος με τοπικές βροχές και ισχυρούς ανέμους σήμερα

Γενικά αίθριος καιρός, με τοπικές νεφώσεις στη Θράκη, τη βόρεια Κρήτη και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά. Τοπικές...

Μεγάλη Δευτέρα: Η αρχή της Εβδομάδας των Παθών – Η ακολουθία του Νυμφίου

Μεγάλη Δευτέρα σήμερα. Την επόμενη μέρα από την Κυριακή των Βαΐων, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του «Παγκάλου» Ιωσήφ, γιου του Ιακώβ, που...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Ιάσων, Ιάσονας, Ιάσωνας, Σωσίπατρος, Σώπατρος, Σωπάτρα, Σωπατρία, Πάτρα,...

Σοκ στη Νίσυρο: «Μου έδωσε ναρκωτικά και με κακοποίησε»

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Νίσυρο μετά τις 11 νέες καταγγελίες που έχουν κάνει ανήλικοι για τον φύλακα του αρχαιολογικού μουσείου. «Μου έδωσε ναρκωτικά...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τροχαίο στη Σταδίου: Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται ο οδηγός μηχανής που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ο οδηγός της μοτοσικλέτας που τραυματίστηκε σε...

Χρυσοχοΐδης για την βόμβα στο υπ. Εργασίας: Δεν πρόκειται να αφήσουμε την τρομοκρατία να αναβιώσει

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτή την υπόθεση (της τρομοκρατίας) να αναβιώσει , δεν θα...

Βόμβα στην Σταδίου: «Ήταν πολύ δυνατή η έκρηξη, φοβηθήκαμε» – αυτόπτες μάρτυρες για το περιστατικό

«Ήταν πολύ δυνατή η έκρηξη, φοβηθήκαμε». Με αυτά τα λόγια περιγράφουν τις στιγμές τρόμου...

Τα μυστικά του Παναθηναϊκού Σταδίου

Τι κρύβεται κάτω από τα κατάλευκα μάρμαρα και τους γύρω λόφους. Τα στοιχεία- κλειδιά...