Κυριακή, 11 Ιουνίου, 2023
24.9 C
Athens

Εκταμίευση με συστάσεις από το Eurogroup

Οι 19 του ευρώ είναι έτοιμοι να εκταμιεύσουν σχεδόν ένα δισ. ευρώ από κέρδη επί ελληνικών ομολόγων (ANFA & SMPs) που είναι συνδεδεμένα με την ολοκλήρωση του πακέτου μεταρρυθμίσεων του 2018, βάσει θετικής εισήγησης από την Κομισιόν που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Η έκθεση μπορεί να περιείχε αστερίσκους και αυστηρή κριτική σε σχέση και με το σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, έφτανε όμως στο συμπέρασμα του “όλα βαίνουν καλώς” και “οι αρχές έχουν ολοκληρώσει το έργο που τους αναλογεί”. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι όλα τα Κράτη Μέλη και όλοι οι υπόλοιποι θεσμοί συμμερίζονται απόλυτα το συγκεκριμένο συμπέρασμα. Ακόμα όμως και έτσι, στη συγκεκριμένη περίσταση, προ το παρόν τουλάχιστον δεν διαφαίνεται διάθεση να μην ακολουθηθεί η εισήγηση της Κομισιόν – το δε EWG δεν ασχολήθηκε καν με την ουσία των ευρημάτων και έσπευσε να προσυπογράψει την έκθεση και θετικό σημείωμα προς τους Υπουργούς.

Ενδιαφέρον βεβαίως θα έχει το αν και κατά πόσο οι εταίροι της χώρας θα τοποθετηθούν επί των διαφαινόμενων προθέσεων των ελληνικών αρχών να προχωρήσουν σε μερική αποπληρωμή του ΔΝΤ, αν φυσικά το θέμα τεθεί προς συζήτηση. Ενδιαφέρον θα έχει επίσης και ο τρόπος με τον οποίο η προεδρία του σώματος θα διατυπώσει τις συστάσεις περί τήρησης των συμφωνηθέντων, με το βλέμμα στην 3η μεταπρογραμματική αξιολόγηση.

Σε κάθε περίπτωση κατά τη διάρκεια του Eurogroup και των άτυπων συναντήσεων του ECOFIN στο Βουκουρέστι, την Κομισιόν θα εκπροσωπήσουν ο αντιπρόεδρος V.Dombrovskis, ο Επίτροπος G.Oettinger και ο Επίτροπος P.Moscovici.

Στην Ευρωομάδα, η Κομισιόν θα ενημερώσει τους συμμετέχοντες σχετικά με την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι ελληνικές αρχές στην εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων βάσει της επικαιροποίησης της δεύτερης ενισχυμένης έκθεσης επιτήρησης που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης το επικαιροποιημένο σχέδιο προϋπολογισμού του Λουξεμβούργου για το 2019, μετά την έγκριση της γνωμοδότησης της Επιτροπής τον Μάρτιο.

Ο πρόεδρος του ενιαίου μηχανισμού εποπτείας, Andrea Enria, θα παρουσιάσει τις τρέχουσες δραστηριότητες του ενιαίου μηχανισμού εποπτείας. Θα ακολουθήσει ενημέρωση επίσης για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες του Συμβουλίου Ενιαίας Εκκαθάρισης (τραπεζών) από την πρόεδρό του Elke König.

Ο Roberto Gualtieri, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα είναι παρόν για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές και τις προκλήσεις της ζώνης του ευρώ.

Στη συνέχεια, η Ευρωομάδα θα συνεχίσει σε μια περιεκτική σύνθεση (27) για να δώσει συνέχεια στη Διάσκεψη Κορυφής του ευρώ του Δεκεμβρίου του 2018. Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων εργασιών για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, η Ευρωομάδα θα συζητήσει θέματα διακυβέρνησης σχετικά με το δημοσιονομικό μέσο για την ανταγωνιστικότητα και τη σύγκλιση.

Ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας υψηλού επιπέδου για το ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας καταθέσεων (EDIS) θα ενημερώσει τους συμμετέχοντες σχετικά με την πρόοδο των συζητήσεων σχετικά με έναν οδικό χάρτη για την έναρξη των πολιτικών διαπραγματεύσεων για το EDIS (ευρωπαϊκός μηχανισμός εγγύησης καταθέσεων).

Κατά το άτυπο ECOFIN που ξεκινά την Παρασκευή το απόγευμα, οι υπουργοί της ΕΕ, στους οποίους θα προσχωρήσουν οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών από τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα συζητήσουν τις μελλοντικές προτεραιότητες, συμπεριλαμβανομένης της πορείας προς την Ένωση Κεφαλαιαγορών.

Οι Υπουργοί θα συζητήσουν επίσης ορισμένα στοιχεία του επόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ, του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ), συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης με το ευρωπαϊκό εξάμηνο και της χρηματοδότησης του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Η σύνοδος του Σαββάτου θα αρχίσει με μια συζήτηση σχετικά με τον αντίκτυπο της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού στις φορολογικές βάσεις των κρατών μελών. Στη συνέχεια, οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με το ρόλο της φορολογίας στην υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, με βάση ένα ανεπίσημο έγγραφο της Επιτροπής. Τέλος, οι υπουργοί θα πρέπει να συμφωνήσουν σχετικά με τους όρους εντολής της ΕΕ πριν από τις υπουργικές συνεδριάσεις της G20 και του ΔΝΤ.

Θάνος Αθανασίου

Πηγή: Real.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Παράταση της προθεσμίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Συντάξεις Ιουλίου 2023: Πότε θα γίνει η πληρωμή

Από την Τρίτη 27 έως και την Παρασκευή 30 του μηνός, αναμένεται να καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις Ιουλίου σε 2,6 εκατομμύρια...
ΕΛΣΤΑΤ, πληθωρισμός,

ΕΛΣΤΑΤ: Κάτω από το 3% (στο 2,8%) ο πληθωρισμός τον Μάιο – Ράλι αυξήσεων...

Νέα αποκλιμάκωση, για όγδοο συνεχή μήνα, καταγράφεται στον  ετήσιο πληθωρισμό  με ποσοστό  αύξησης τον Μάιο  2,8% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, έναντι αύξησης 3% τον περασμένο...

Οι  “φορο-εκκρεμότητες ” που λήγουν στο τέλος Ιουνίου

Έως τα τέλη Ιουνίου χιλιάδες φορολογούμενοι αλλά και επιχειρήσεις θα πρέπει να τακτοποιήσουν μια σειρά από φορο-εκκρεμότητες  που αφορούν, μεταξύ άλλων, την καταβολή στην...
Επαγγελματικά ακίνητα: Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 80%

Εφορία: Μπαράζ κατασχέσεων και  πλειστηριασμών ακινήτων με χαμηλή  τιμή εκκίνησης

Το δικό της πρόγραμμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων ενεργοποιεί τους πρώτους δύο μήνες του καλοκαιριού  η ΑΑΔΕ προσφέροντας χαμηλές τιμές εκκίνησης σε κατασχεμένα,λόγω χρεών, οφειλετών της...

Εφάπαξ: Έρχεται “βροχή” πληρωμών σε χιλιάδες συνταξιούχους

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά η διαδικασία εκκαθάρισης των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ σε χιλιάδες δικαιούχους. Η ομάδα Συντονισμού Εκκαθάρισης Συνταξιοδοτικών Αιτημάτων του ΕΦΚΑ προχωρά...

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Ρεκόρ υποβολής αιτήσεων ρύθμισης οφειλών τον Μάιο

Τον υψηλότερο αριθμό ρυθμίσεων οφειλών και οριστικών υποβολών αιτήσεων, στα δύο χρόνια λειτουργίας του, κατέγραψε τον μήνα Μάιο του 2023 ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης...

Χρέη στους Δήμους: Χαμηλή η ανταπόκριση από οφειλέτες για  ρυθμίσεις παλαιών και νέων χρεών

Στενεύουν χρονικά τα περιθώρια,καθώς  απομένουν μόλις 23 ημέρες έως στο τέλος Ιουνίου προκειμένου να υπαχθούν, όσοι οφειλέτες σε Δήμους το επιθυμούν, στη νέα ρύθμιση...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,242ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Νέες εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης

Προ ολίγων 24ωρων αναχώρησαν από την Αθήνα οι εκπρόσωποι των Θεσμών. Αυτή τη φορά...

Κομισιόν: Πράσινο φως σε Eurogroup για εκταμίευση

Για περαιτέρω πρόοδο στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της κάνει λόγο η Κομισιόν αναφορικά με...

Θετική εισήγηση των θεσμών για εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκ. ευρώ

Θετική εισήγηση προς τα μέλη του Εuroworking group που θα διεξαχθεί την Πέμπτη υπέβαλλαν...

ΑΓΩΝΙΑ στην κυβέρνηση από την καθυστέρηση της εκταμίευσης της δόσης των 7,7 δισ.ευρώ

Αγωνία επικρατεί στην κυβέρνηση για την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ η...