Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
24.1 C
Athens

Εμπλοκή στο Λονδίνο λόγω των Γλυπτών: Ο Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση με Μητσοτάκη

Την έντονη ενόχλησή τους για την ακύρωση της συνάντησης Σούνακ – Μητσοτάκη από τον Βρετανό πρωθυπουργό, εκφράζουν κύκλοι της κυβέρνησης.

Χαρακτηρίζουν «φάουλ» και «πολιτικά απρεπή» την ακύρωση υπογραμμίζοντας πως η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη. «Προφανώς ο κ. Ρίσι Σούνακ ενοχλήθηκε από όσα είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός στο BBC, τα οποία ωστόσο δεν ήταν διαφορετικά από όσα έχει πει μέχρι τώρα και αποτελούν πάγιες ελληνικές θέσεις».

«Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα δεν αφορά στη βρετανική κυβέρνηση, αλλά το βρετανικό μουσείο με το οποίο κάνουμε συζητήσεις και θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Η Ντάνουνινγκ Στρίτ προτείνει συνάντηση Μητσοτάκη με τον αντιπρόεδρο

Η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε τηνακύρωση της συνάντησης Σούνακ – Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι ο αντιπρόεδρος της Βρετανικής κυβέρνησης Ολιβερ Ντόουντεν θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Σε δηλώσεις στο BBC, ανώτερη πηγή των Συντηρητικών χαρακτήρισε τα Γλυπτά του Παρθενώνα «Εγλίνεια» λέγοντας: «Ηταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά από τα σχόλια σχετικά με τα Ελγίνεια. Η θέση μας είναι σαφής – αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και ανήκουν εδώ. Είναι απερίσκεπτο για οποιονδήποτε Βρετανό πολιτικό να προτείνει ότι αυτό υπόκειται σε διαπραγμάτευση», πρόσθεσε.

Η δήλωση Μητσοτάκη

Λίγο νωρίτερα, την ενόχλησή του για την ακύρωση της συνάντησής του με τον Βρετανό πρωθυπουργό είχε εκφράσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης., με φόντο τις δηλώσεις του για την πάγια θέση της Ελλάδας σχετικά με τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ».

«Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ηλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, κλιματική κρίση, μετανάστευση. Οποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων», συμπλήρωσε.

Η συνέντευξη Μητσοτάκη στο BBC

Την Κυριακή, ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε αναφερθεί στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών, σε συνέντευξή του στο BBC.  «Νομίζω ότι [τα Γλυπτά του Παρθενώνα] δείχνουν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο και χτίστηκε για αυτό τον σκοπό. Δεν είναι θέμα επιστροφής εκθεμάτων των οποίων αμφισβητείται η ιδιοκτησία. Αυτά τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και ουσιαστικά εκλάπησαν. Είναι ένα ζήτημα επανένωσης», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Αν σας έλεγα ότι θα κόψουμε στα δύο τη Μόνα Λίζα και η μισή θα ήταν στο Λούβρο και η άλλη μισή στο Βρετανικό Μουσείο, θα μπορούσαν οι θεατές να εκτιμήσουν την ομορφιά αυτού του πίνακα; Αυτό ακριβώς συνέβη με τα Γλυπτά του Παρθενώνα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφέρει: «Συνεχίζουμε να ασκούμε πίεση» με σκοπό «να επιτευχθεί μια συμφωνία που ουσιαστικά θα αποτελεί συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βρετανικού Μουσείου». Ωστόσο, ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν έχουμε κάνει όση πρόοδο θα θέλαμε στις διαπραγματεύσεις, αλλά είμαι υπομονετικός. Θα συνεχίσω να επιμένω σε αυτές τις διαπραγματεύσεις».

Ντάουνινγκ Στριτ: Κανένα ενδεχόμενο επιστροφής

Λίγο πριν γνωστοποιηθεί η ακύρωση της συνάντησης, η Ντάουνινγκ Στριτ διεμήνυε πως ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ αποκλείει κάθε ενδεχόμενο επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Σε ερώτηση αν πρωθυπουργός συμφωνεί με τη σύγκριση του κ. Μητσοτάκη μεταξύ των Γλυπτών και της Μόνα Λίζα, ο εκπρόσωπος δήλωσε: «Προφανώς δεν είναι κάτι με το οποίο θα συμφωνούμε. Αποκτήθηκαν νόμιμα την εποχή εκείνη, ανήκουν νόμιμα στους διαχειριστές του μουσείου. Υποστηρίζουμε αυτή τη θέση και δεν υπάρχει κανένα σχέδιο αλλαγών».

Ο αξιωματούχος της Ντάουνινγκ Στριτ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει σχέδιο αλλαγής του νόμου του 1963, ο οποίος απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του ιδρύματος.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κορωνοϊός: Αναμένεται μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων σήμερα

Επάρκεια προϊόντων και συγκράτηση τιμών λίγο πριν την Ανάσταση – Αυξημένη η κίνηση στην...

Κορυφώνεται σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή και αύριο, Μεγάλο Σάββατο, η κίνηση στην αγορά για τα τελευταία δώρα και για τις προετοιμασίες του εορταστικού τραπεζιού. Σύμφωνα με...

Η Μεγάλη Παρασκευή – Τα Θεία Πάθη

Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται ο στολισμός του Επιταφίου στις εκκλησίες. Αρχικά ψάλλονται οι Μεγάλες Ώρες, που περιέχουν ψαλμούς, τροπάρια, Αποστόλους, Ευαγγέλια και...

Ανδρουλάκης: “Ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να μας κάνει πρωταθλητές της ακρίβεια”

Ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να μας κάνει πρωταθλητές της ακρίβειας, αλλά κατά τα άλλα υποστηρίζει ότι έχει πετύχει η οικονομική του πολιτική, δήλωσε απο...

Κικίλιας: Συναντήθηκε με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την αντιπυρική περίοδο

Συνάντηση με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είχε την Μεγάλη Πέμπτη ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, για να την ενημερώσει...

Δώρο Πάσχα: Εκατοντάδες καταγγελίες

Εκατοντάδες καταγγελίες σχετικά με την μη καταβολή του Δώρου Πάσχα και τον συμψηφισμό του με την προσαύξηση των μισθολογικών τριετιών, έχουν στην διάθεση τους...
Δίκη Χρυσής Αυγής: Ο Μιχαλολιάκος και έξι βουλευτές ένοχοι ως ηγετική ομάδα εγκληματικής οργάνωσης

Αποφυλακίζεται με περιοριστικούς όρους ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος

Αποφυλακίζεται με περιοριστικούς όρους ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο άνθρωπος που καταδικάστηκε για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής. Το Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας αποφάσισε με βούλευμά...
μονιμοποιήσεις, συμβασιούχοι, ΑΣΕΠ,

Bonus στο Δημόσιο: Πώς υπολογίζεται και από πότε τίθεται σε ισχύ

Το νέο σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων περνάει στην επόμενη φάση και ανοίγει σε όλο το Δημόσιο, μετά τις αυξήσεις μισθών και...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ανδρουλάκης: “Ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να μας κάνει πρωταθλητές της ακρίβεια”

Ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να μας κάνει πρωταθλητές της ακρίβειας, αλλά κατά τα άλλα...

ΚΥΣΕΑ: Συνεδρίασε υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη – Συζητήθηκαν Μέση Ανατολή, μεταναστευτικό και φωτιές

Συνεδρίασε σήμερα Μεγάλη Τετάρτη (1/5), υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής...

Μητσοτάκης: Οι κρίσεις για το Μάτι μπορεί να επανεξεταστούν με τρόπο νόμιμο

Οι εθνικές τραγωδίες να μη γίνονται εργαλεία με δύο μέτρα και δύο σταθμά Για ιστορική...

Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Μπόνους παραγωγικότητας 15% στους δημοσίους υπαλλήλους

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το μπόνους 15% που θα δοθεί στους...